2013. már 05.

2013.03.05

írta: Netarzenál
2013.03.05

A korral haladva precíziós fegyverzettel is fel kívánja szerelni a Bell Helicopter a 407GX modell fegyveres változatát a 407GT-t. A többfeladatú (szállítás, felderítés, kutatás-mentés, futárfeladatok, tűztámogatás) forgószárnyasra elsőként a BAE System APKWS lézervezérlésű 70 milliméteres rakétája kerül integrálásra. Elsősorban az USA-val szövetséges államok részéről várható a Bell 407GT iránt érdeklődés, ugyanis Washingtont eddig hidegen hagyták a típus és képességei. Az amerikai cég az arizonai Yuma lőtéren eddig hét indítást hajtott végre a fegyverrel 1,5 és 5 km-es távolságokból, minden alkalommal telitalálattal.

Egy újabb megrendelés realizálódott február végén a francia Nexter Systems-nél. Ugyanis az elmúlt hónap utolsó napján jelentették be, hogy Indonézia véglegesítette a 37 Caesar önjáró tarack beszerzéséről szóló szerződését. A 115 millió eurós megállapodás lehetőségéről már a tavalyi évben is lehetett hallani. Franciaország után ezzel az ázsiai ország lett ezen tüzérségi eszköz negyedik megrendelője. A 155 mm-es Caesar önjáró tarackokból Párizs 72-őt (plusz 64 opció), Szaúd-Arábia 80-at (ezeket Mercedes-Benz Unimog alvázra szerelték a Renault Sherpa helyett), Thaiföld 6-ot, Dánia 18-at vásárolt.

Leszállította első Patria AMV gumikerekes páncélozott járműveit Svédország számára a gyártó. A skandináv ország még 2010-ben határozta el 113 páncélos beszerzését 250 millió euró értékben.

Malajziában is átadásra került a török PARS harcjármű tervein alapuló Deftech AV-8-as gyalogsági harcjármű prototípusa. A helyi igényeknek megfelelően áttervezett járműre most több héten át tartó tesztek várnak. Az FNSS Pars 8×8-án alapuló, a Deftech és az FNSS által a helyi igények szerint áttervezett jármű a svájci MOWAG Piranha IIIC és a finn Patria gyártmányainál bizonyult jobbnak még 2011-ben. Malajzia 559 millió dollárért 257 darab AV-8-ast kíván beszerezni, összesen 12 féle változatban. Így a páncélozott szállító harcjármű, gyalogsági harcjármű, páncéltörő rakétával felszerelt, aknavetővel ellátott, parancsnoki központ, légvédelmi, valamint egészségügyi változat mellett még számos változatban fog készülni az AV-8-as.

Mindössze három hónappal a tengeri próbajáratok megkezdése után már átadásra került a második ASTUTE-osztályú vadász-tengeralattjáró a Brit Királyi Haditengerészet számára. A 7400 tonnás, 97 méter hosszú HMS AMBUSH várhatólag még az idén a flotta teljes jogú, immáron bevethető tagjává fog válni.

Tegnap este egy éjszakai kiképzőrepülés során veszteséglistára került a Bundeswehr egyik Eurocopter EC 665 Tiger UHT harci helikoptere. A hírek szerint az eddig ismeretlen okból egy mezőn összetörő majd kigyulladó és teljesen kiégő forgószárnyas egy ASGARD-F változat, egészen pontosan a hetediknek elkészült példány volt. A sérült, kétfős személyzetének sikerült elhagynia a roncsot még a lángok elharapódzása előtt, őket helikopterrel szállították kórházba.

NETARZENÁL GALÉRIA

Az olasz SAN GIORGIO-osztályú SAN MARCO partraszállító hajó az orosz SZEVEROMORSZK romboló társaságában.

Sentinel R.1.

Szu-24M2.

Kawasaki T-4.

Grumman C-2A Greyhound.

B-2A Spirit bombázók Guamon: 1., 2.

Szólj hozzá

665 UHT Systems Eurocopter Tiger EC HMS Bell Patria AMBUSH APKWS Caesar Nexter Helicopter 407GT Deftech AV-8 ASGARD-F