2013. máj 16.

2013.05.16

írta: Netarzenál
2013.05.16

Bár a Lockheed Martin évente 360 darab AGM-158A JASSM és AGM-158B JASSM-ER manőverező robotrepülőgépet is elő tudna állítani, a Légierő vezetése jelenleg csak évi 240 darabra tart igényt a fegyverből. Így a közel 400 km és jóval nagyobb hatótávolságú, majd 1000 km megtételére képes változatokból kevesebb beszerzésére lesz lehetőség, mint azt a Lockheed Martin csapata remélte. A két változat nagyjából fele-fele arányban fog majd osztozni a rendelési állományon.

Április végén Olaszországba látogatott az izraeli légierő parancsnoka Amikam Norkin dandártábornok. Április 29-én a Practice di Mare bázison állomásozó kísérleti alakulattal ismerkedhetett meg az izraeli vendég, majd a következő napon az Alenia Aermacchi Venegono melletti üzemében, illetve annak közelében lévő repülőterén folytatódott a program. Norkin dandártábornok itt utasként a levegőben is kipróbálhatta a T-346-os sugárhajtású kiképzőgépet - melyet Izrael is megrendelt 30 darabos mennyiségben - és az Agusta Westland AW-139-es helikoptert is. A nap végül a Pisa melletti repülőtéren zárult, ahol a C-130J Super Hercules szimulátorát mutatták meg a vendégnek, aki a C-130H-ról történő átállás tapasztalatait is meghallgathatta. Ez utóbbi szintén hasznos lesz az izraeli légierő számára, hiszen a következő évtől ott is felbukkan majd a C-130-as legmodernebb változata.

Ez utóbbi típushoz kapcsolódó hír, hogy a C-130J első, 1996. április 5-én végrehajtott felszállása óta számolva nemrégiben lépték túl az 1 millió repült órát. A Super Hercules ezen eredményét 13 ország (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Ausztrália, Olaszország, Dánia, Norvégia, Kanada, India, Katar, Omán, Irak, Tunézia és Izrael) megrendelt és elkészült példányai gyűjtötték össze. Valamilyen szinten az izraeli megrendelés is hozzájárult eme jelentős esemény eléréséhez, hiszen az elkészült gépek berepüléseit is tartalmazza az 1 millió levegőben töltött óra. 2014-ben két újabb országgal, Kuvaittal és a Koreai Köztársasággal fog bővülni az üzemeltetők sora.

Várhatólag júliusban-augusztusban választja majd ki az USAF a 300 F-16-os modernizálásához megfelelőnek talált fedélzeti rádiólokátor típusát. A megrendelésért két gyártó, a Raytheon és a Northrop Grumman küzd, előbbi a RACR, utóbbi a SABR elnevezésű AESA antennás berendezéssel. A gép egészét érintő CAPES (Combat Avionics Programmed Extension Suite) nevet viselő modernizációs program a külföldi megrendelők előtt is nyitva áll.

Még ebben az évtizedben egy új félaktív lézerirányítású rakétával szeretné bővíteni a Eurocopter EC665 Tiger harci helikopterek fegyverzetét a francia hadsereg. Az RPM (Roquette à Précision Métrique) jelzést viselő rakétát a Thales leányvállalata a TDA fejleszti a 68 mm-es nem irányított rakéta alapján. Az RPM-el szembeni elvárás a 6 km-es hatótávolság, az 1 méteren belüli találati pontosság és az, hogy a becsapódástól számított 20 méteren felül már ne okozzon sérülést. A már három éve folyó fejlesztést ez évben eddig már két indítás tette eseménydúsabbá a Biscarrosse tesztközpont területén. A januári és az áprilisi indítások után júliusban egy újabb próbán ellenőrzik a fegyver képességeit, mely képes lehet 55 km/h sebességgel haladó célpontok eltalálására is. Az RPM várhatólag 2018-tól jelenik meg a Tiger fegyvertárában, de további lehetőségként felmerült a Dassault Rafale vadászbombázókon történő integráció gondolata is. Itt a nagyobb indítási sebesség és magasság miatt akár 10 km-re is megnőhet az RPM hatótávolsága.

Új árnyalatot vezettek be a brit hadseregnél a sivatagi körülmények között használt járműveken. A „Hadsereg Barna” messze sötétebb, mint az eddig használt világos homokszín. Ez a tudósok szerint, akik, majd egy évet áldoztak a megfelelő árnyalat megtalálására, jobban megfelel majd az afganisztáni viszonyok közötti alkalmazásra. Elsőként néhány Foxhound kapta meg az új kamuflázst, ami nagyjából 30 liternyi festék felhordásával született meg.

NETARZENÁL GALÉRIA

Borej a felszínen.

Startrakétás Dassault Mirage IIIS.

Flanker UB.

Cseh Gripenek.

Boeing KC-97L Stratofreighter: 1., 2.

Grumman EA-6A Intruder: 1., 2.

Szólj hozzá

F-16 Super Alenia Aermacchi Agusta Westland JASSM Thales C-130J Hercules SABR AGM-158A RACR TDA RPM CAPES T-346 AW-139