2013. máj 22.

2013.05.22

írta: Netarzenál
2013.05.22

A szimulátoros képzést követően képessé váltak a RAF új A330 Voyager szállító/tanker gépei a Panavia Tornado GR.4-es vadászbombázók utántöltésére. Az első légi üzemanyag átadásra a héten került sor, mindössze négy hónappal az utolsó Vickers VC.10-es tartálygép kivonását követően. Várhatólag még ezen a nyáron mindennapos gyakorlattá fog válni a Eurofighter Typhoon vadászbombázók számára végzett üzemanyag átadás is. A Voyager gépek otthonának tekinthető Brize Norton-i bázisra eddig négy gép érkezett meg, az ötödik Voyager e hónap végén, míg a hatodok ez év közepén érkezik meg. A teljes körű bevethetőséget a kilencgépes Voyager flotta 2014 áprilisára érheti el.

Ma egy újabb sikeres BrahMos szuperszonikus csapásmérő robotrepülőgép indítására került sor India parti vizein. Ugyanis a flotta egyik legújabb egysége, az INS TARKASH fregatt volt az, amelyik a 290 km-es hatótávolságú fegyvert útjára bocsátotta, bizonyítva ezzel bevethetőségét.

Oroszország fegyveres ereje az elmúlt években, ha lassan is, de megindult a korszerűsödés útján. A haderőfejlesztésbe ölt több 100 millió dollár lassan érezteti hatását az ország fegyveres erejének minden szegletében. Az egyik utolsó, ilyen elhanyagoltnak tekinthető terület a katonák egyéni lövészfegyvere, a gépkarabély. A Kalasnyikovok felváltása már az 1990-es években megrekedt egyszer. Akkor az AN-94-es csak néhány különleges egység arzenáljában jelent meg és napjainkig sem terjedt el széleskörűen. Bár a raktárakban több mint 10 millió darab AK-74-es és AKM gépkarabély található meg, ezzel a lassan egy millió fő alá csökkenő személy állomány számára szinte kimeríthetetlen készletet jelentve, egyre többen várják egy modernebb, a kor igényeinek jobban megfelelő lőfegyver bevezetését.

Ez a lépés akár az év végig el is kezdődhet, hiszen az AK-12-es (más néven az AK-200) esetleges rendszeresítésnek előnyeit/hátrányait felderítő vizsgálat a következő hónapban veszi kezdetét. A pesszimisták szerint ez azonban csak egy újabb ürügy a rendszeresítés késleltetésére. Az AK-12 megjelenésében hasonlít a világon mindenütt ismert elődjére, de már csak 3,3 kg-ot nyom, hossza 943 mm, csövének hosszúsága 415 mm. Négyfajta kaliberben gyártják (7,62x39 mm, 5,56x45 mm, 5,45x39 mm, 7,62x51 mm)  a 7,62x39 mm-es lőszerrel tüzelő változathoz használhatók az ugyanilyen lőszerrel tüzelő Kalasnyikov tárak is. Némi ergonómiai változtatás mellett már egyaránt használhatóvá vált bal- és jobbkezesek számára is. A különféle kiegészítőknek a Picatinny sínek jelentenek biztos felfogatási pontot, továbbá az egyes és sorozatlövés mellett már képes háromlövéses rögzített sorozatok leadására is.

Napvilágot láttak a három haderőnem tervei az F-35-ök szolgálatba állítási dátumaival kapcsolatban az Egyesült Államokban. Elsőként, 2015 közepén a tengerészgyalogságnál válik bevethetővé a típus B variánsa, ezt fogja követni 2016-ban a légierő A verziója, majd 2018 közepén a hordozófedélzeti C változat. Várhatólag a B változatok már a teljes képességgel bíró szoftverekkel állnak hadrendbe, míg az A változatokon csak 2016 közepén jelenik majd meg ugyanez a programcsomag.

Hétfőn ténylegesen is utolsó útjára indult a  2011-ben hadrendből kivont HMS ARK ROYAL (R07) könnyű repülőgép-hordozó, illetve részleges bontás utáni maradványa Portsmouth kikötőjéből. A szebb napokat is megélt hajót, az INVINCIBLE nevet viselt testvérhajójához hasonlóan, szintén Törökországban bontják majd le. A fémhulladéknak minősített ARK ROYAL 4,4 millió dollárral növelte meg a brit költségvetést eladása után.

NETARZENÁL GALÉRIA

Spanyol McDonnell Douglas TAV-8A. 

LTV A-7P Corsair II.

Thaiföldi Albatrosz.

Görög Sólyom.

Lockheed U-2R.

Westland WS-55-3 Whirlwind HAR.10.

Szólj hozzá

F-35 BrahMos A330 TARKASH Voyager Vickers VC.10 AN-94 AK-74 AKM AK-12 AK-200