2013. jún 06.

2013.06.06

írta: Netarzenál
2013.06.06

Spanyolország hivatalosan is felajánlotta a június 23-án kivonásra kerülő Dassault Mirage F1-es vadászbombázóit Argentínának. Madridban nyolc üzemképes példány mellett további négy, már szolgálatból kivontat is eladnának a dél-amerikai ország számára. A gépek megvásárlásáról szóló döntés előtt egy argentin küldöttség vizsgálja meg az eladásra felkínált Mirage F1-ek állapotát.

A tengeren túlról kért segítséget a spanyol Navantia hajógyár a túlsúlyos S-80-as tengeralattjáró ügyében. Így a felszín alatti egységek tervezésében és építésében igencsak járatos amerikai Electric Boat szakembergárdája fogja segíteni spanyol kollégáik munkáját. Az amerikaiak várhatólag a következő hónap végére állnak majd elő a szerintük megfelelő megoldással. Ez lehetséges a tengeralattjáró hátsó részének 3-4 méteres meghosszabbításával is, de nem kizárt, hogy az Electric Boat majd valami mással rukkol elő. Spanyol források szerint ilyen lehet a levegőfüggetlen meghajtórendszer elhagyása is, ez ugyanis jelenlegi fejlettségi szintjén csak egy hétig lenne képes feladatát ellátni, az elvárt 28 nap helyett. A hajóosztály jelenleg építés alatt lévő első tagja, az ISAAC PERAL (S-81), már a törzs utolsó egységének összeillesztésére vár a hajógyárban, ez jó eséllyel még ebben az évben megtörténik.

Megkapta első Eurocopter EC 665 Tiger HAD (Helicoptere d'Appui-Destruction) változatú harci helikopterét a francia hadsereg. A gép a délkelet-Franciaországban található Le Cannet des Maures-ben állomásozó egységhez került. A francia Tiger HAD verzió a következő évtől válik majd bevethetővé.

NETARZENÁL GALÉRIA

HMS ILLUSTRIOUS (R 06).

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Sud-Ouest SO4050 Vautour IIN.

Indiai Szuhojok.

Aerospatiale SA-321 Super Frelon.

Boeing B-52H Stratofortress.

Szólj hozzá

665 F1 Mirage Eurocopter Tiger HAD Dassault EC ISAAC PERAL Navantia S-80 (S-81)