2013. júl 17.

2013.07.17

írta: Netarzenál
2013.07.17

Meg nem erősített hírek szerint igen előrehaladott stádiumban van egy újabb F-16-os megrendelés. A Lockheed Martin által gyártott Fighting Falcon újabb rendszeresítője Kolumbia lehet, ahol 12-18 gép megrendelése várható, az első példányok 2017-ben kerülnének átadásra.

Már biztossá vált, hogy további 72 F-35A Lightning II-es vadászbombázó tudhatja majd otthonául az arizonai Luke légibázist, egy a közelmúltban meghozott döntés értelmében. Így már 144-re nőtt az ötödik generációt képviselő gépből a támaszponton elhelyezni kívánt példányok darabszáma. Az első F-35A 2014 tavaszán érkezik majd meg a Luke légibázisra, bár ez az időpont függ a termelési ütemterv alakulásától is.

Ez év végén, vagy a következő év elején kezdené meg a továbbfejlesztett Paveway IV precíziós irányítású bomba tesztelését a Raytheon. A GPS jelek zavarását egy zavarszűrővel szeretnék hatástalanná tenni az új bombán, ezenfelül a lézeres érzékelőfej is nagyobb szögtartományban lenne képes a célmegjelölést végző lézersugarak befogására. A módosítások ellenére a 226 kg-os Paveway IV tömege, súlypontja, külső méretei nem változnának, így könnyedén integrálható lenne. Ez leginkább a fegyvert elsőként rendszeresítő Nagy-Britannia számára fontos, ahol az első F-35B-k 2018-as megjelenésével a Paveway IV precíziós irányítású bombákra is számítanak.

Mégsem valósul meg a Gripen Fighter Weapon School Dél-Afrikában a Dél-Afrikai Nemzeti Védelmi Erő (SANDF) támogatásának hiányában. A Saab elképzelése szerint az ország déli csücskében található Overberg bázison kezdetben kéthónapos kurzusokat indítottak volna a JAS-39 pilóták harcászati továbbképzésére. A tananyagban a kismagasságú felderítés, az elektronikus hadviselés és persze a légiharc is szerepelt volna a földi/vízi célpontok támadásán felül. Az első kurzus hat diákkal ez év októberében indult volna, a lehető legjobb időjárási körülmények biztosítása végett a dél-afrikai nyárra időzítve, 4-6 darab, a Dél-afrikai Köztársaság részére gyártott Gripen segítségével. A tananyagot már elkészítették, most azonban új helyet keresnek az iskolának, ami után más országok (pl. Thaiföld) is érdeklődnek.

Bár az eset vizsgálata még folyik, nem zárható ki, hogy az erős oldalszél miatt futott le a betonról egy leszállást végző F-16-os a dél-koreai Oszan légibázison a tegnapi napon. A gép pilótája sérülések nélkül megúszta az esetet.

NETARZENÁL GALÉRIA

HMS DARING Pearl Harbour-ban.

Agusta A-129CBT Mangusta.

MiG-29K.

Holland Grumman US-2N Tracker és Lockheed SP-2H Neptune.

AIDC F-CK-1A Ching Kuo.

65. és 70. évfordulós festés viselő holland Falcon-ok.

Szólj hozzá

Martin F-16 Lockheed Lightning Saab JAS-39 Gripen F-35A Raytheon Fighting Falcon Paveway