2013. júl 19.

2013.07.19

írta: Netarzenál
2013.07.19

Nagyjából 60%-al nagyobb hatótávolság elérésében reménykedik az amerikai haditengerészet a 2020 után szolgálatba állítandó Raytheon AIM-9X Sidewinder Block III-as légiharc-rakétákkal kapcsolatban. A továbbfejlesztés értelemszerűen a rakétamotort fogja érinteni leginkább, ezzel nagyobb taktikai rugalmasságot tudnak majd biztosítani az F-35-ök számára. Mivel egy megfizethető programban gondolkodnak, ezért a legtöbb alkotóelem a már használt AIM-9X Block II-ekből fog származni. A rakétamotor mellett a másik fő, és szintén lényeges eltérés a harci rész vegyi összetételében lesz tapasztalható. Itt, egy az eddigieknél is biztonságosabb összetevőt fognak megalkotni. Az AIM-9X Sidewinder Block III-as légiharc-rakétákkal végzendő tesztek 2020 körül fognak lezajlani, szolgálatba 2022 körül fog állni.

Egy újabb INCHEON-osztályú fregatt került vízre a héten Dél-Koreában. A GYEONGGI (FFG 812) (magyarul Kjonggi - Dél-Korea egyik tartománya, mely határos Észak-Koreával) várhatólag 2015 októberében áll majd szolgálatba.

Mostantól teljes sebességgel folyhat a munka a Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye radargépeket gyártó üzemében. Az amerikai cég ugyanis 113,7 millió dollárt kapott újabb példányokhoz szükséges részegységek legyártására. A típusból eddig 10 példányt adtak át, mind a szerződésekben foglalt határidőn belül. Jelenleg további 10 repülőgép található meg a gyártás különböző szakaszaiban a 2015-től szolgálatba lépő E-2D-ből.

Augusztusban kezdődik az Arjun Mark II-es harckocsi próbáinak utolsó szakasza. Az eddig napvilágot látott kevés információ szerint sikerült elérni, hogy a 120 mm-es löveg elfogadható kopással bírjon ki 500 lövést, csak viszonyításképpen, ez kétszerese a T-72-es hasonló adatának. Az MK II-ből addig 124 darabra van megrendelés, bár az  indiai hadsereg vezetése kész további 248 Arjun MK II-es harckocsi megvásárlására. Egy Arjun MK II-es ára a 124 darabos mennyiséggel számolva 8 millió dollár feletti is lehet, az elemzések szerint legalább 500 darabot kellene hadrendbe állítani, hogy elfogadhatóvá váljon az érte fizetett összeg.  

Összehasonlításképpen jöjjön az M1A2-es Abrams 1999-es ára, ami 6,2 millió dollár. Az árat tovább emelheti a újabb fegyverek és rendszerek megrendelése is, hiszen India szeretné ellátni hazai gyártású Arjun harckocsijait az izraeli Israel Aerospace Industries (IAI) által gyártott LAHAT páncéltörő rakétával. A 13 kg-os LAHAT a harckocsi lövegéből indítható útnak és félaktív lézeres irányítással vezérelhető a maximum 8 km-re lévő célba. De felmerült már a Rafael ASPRO-A (Trophy) rendszer integrációja is mint lehetőség.

Közel 30 évnyi szolgálat után tegnap nyugdíjazták a USS REUBEN JAMES (FFG 57) OLIVER HAZARD PERRY-osztályú fregattot. Ezzel a mozzanattal a Pearl Harbor-i kikötő elveszítette utolsó, még ebbe az osztályba tartozó egységét is. A REUBEN JAMES egyébként 1991 óta tudhatja otthonául Hawaii-t, ahova Long Beach-ből költözött át, utolsó szolgálatban töltött útjáról májusban tért haza. A 2004-ben teljes nagyjavításon és korszerűsítésen átesett fregatt A vadászat a VÖRÖS OKTÓBER-re című filmben is szerepelt.

Hordozófedélzeti hétköznapok 1966-ból.

NETARZENÁL GALÉRIA

A FREMM-osztályú MOHAMMED VI.  fregatt.

Dassault Mirage 2000N.

HFB-320ECM Hansa Jet.

McDonnell Douglas F-4F Phantom II: 1., 2.

MiG-21UM.

Eurocopter EC665 Tiger UHT.

Szólj hozzá

fregatt AIM-9X Sidewinder Raytheon Arjun (FFG JAMES REUBEN 57) OLIVER HAZARD PERRY-osztály INCHEON-osztály GYEONGGI 812)