2013. júl 22.

2013.07.22

írta: Netarzenál
2013.07.22

Sikeres lövészetet hajtottak végre a Diehl Defence és az Oto Melara közös fejlesztéseként megszületett 155 mm-es Vulcano precíziós irányítású lövedékkel. A műholdas navigációt a végfázisban lézeres félaktív önirányítással pontosabbá tevő lőszert egy PZH 2000-es önjáró tarackból lőtték ki a teszt helyszínéül szolgáló dél-afrikai Alkanptan lőtéren. A 33 km-re lévő 2x2 méteres célpontnál a lézeres félaktív önirányításnak köszönhetően telitalálatot értek el a próba során. A fejlesztést végzők reményei szerint a Vulcano sorozatgyártása a következő évben kezdődhet meg, a 127 és a 155 mm-es űrméretben.

Július 18-án Franciaországban átadásra került a hetedik NH Industries NH90 TTH (Tactical Transport Helicopter) helikopter. A gép az Phalsbourg-ban állomásozó 1. harci helikopter ezred állományába fog kerülni. A szárazföldiek egyébként 100 szállító, vagyis TTH variánsra tartanak igényt a kiöregedő Puma helikopterek helyett.

Újra meghibásodás lépett fel a USS FREEDOM (LCS 1) fregatt meghajtórendszerében. A Szingapúrban tartózkodó egység július 20-án egy helikopter üzemanyagtartályaiba töltött volna üzemanyagot, a forgószárnyas leszállása nélkül. Azonban ezen kényes művelet közben az hajó áramellátását biztosító 4 generátor közül a második Colt-Pielstick dízelmotorja leállt, ugyanis kipufogógáz szivárgás lépett fel a turbófeltöltőnél, ami a generátor túlmelegedését eredményezte. Hamarosan hasonló probléma miatt a harmadik generátor is beszüntette az áramtermelést, így a FREEDOM fedélzetén több rendszert is le kellett kapcsolni, nehogy az áramfelvételük kárt okozzon a még üzemelő két, Rolls-Royce MT30-as gázturbinák által forgatott  generátorban. A legénység ideiglenes jelleggel hamar megoldotta a problémát, de a fregatt visszatért a kikötőbe egy alaposabb javítás végett.

Törökországban 175 MRAP aknavédelemmel ellátott páncélozott szállító harcjármű beszerzését tervezik végrehajtani, a BMC-350 Kirpi kudarca miatt. Az új modell kiválasztási folyamatába a hadsereg is együttműködik majd. Ezzel párhuzamosan 184 lánctalpas és 76 kerekes futóművel rendelkező páncélozott harcjármű is beszerzése is elindult, június végén ez ügyben már megkeresték a török Otokar és az FNSS cégeket.

Lefektették a hatodik ASTUTE-osztályú tengeralattjáró, az AGAMEMNON  gerincét a BAE Systems Barrow-in-Furness hajógyárában július 18-án.

NETARZENÁL GALÉRIA

VBCI-k Maliban.

Stratofortress bombakamra.

A Japánba érkező HMM-262-es század MV-22B gépeinek berakodása: 1., 2., 3.

Mil Mi-8MT.

IAI F-21A Kfir.

Grumman F-14A Tomcat.

Szólj hozzá

NH90 TTH Oto Melara Diehl Defence ASTUTE-osztály Vulcano FREEDOM BMC-350 Kirpi AGAMEMNON