2013. júl 31.

2013.07.31

írta: Netarzenál
2013.07.31

Már folynak a tárgyalások a 6. és a 7. rendelési tételt képező, összesen 71 darab F-35 Lightning II-es vadászbombázóról az Egyesült Államokban. A Lockheed Martin és a Védelmi Minisztérium között zajló egyeztetésekről az eddig megjelent híradások azt említik, hogy nem kerül csökkentésre az előzetesen tervezett darabszám, mivel a 6., 2014 közepétől leszállításra kerülő 36 darabos tételnél 4, a 7., 2014 közepétől leszállításra kerülő 35 darabos tételnél újabb 4 százalékot sikerült csökkenteni a vadászbombázók egységárából, így ez utóbbiak már 8%-al olcsóbbak lesznek, mint a 2012 decemberében megrendeltek. Az 1-től az 5.-ig terjedő rendelési tétel 95 különféle változatú F-35-öst tartalmazott, ezekből eddig 67 készült el.

Hamarosan tárgyalásokat kezdhet egymással Oroszország és India egy újabb nukleáris meghajtású tengeralattjáró bérbeadásáról. Ugyanis a tavaly áprilisban szolgálatba állított, 10 éves időtartamra bérelt INS CHAKRA (II) (ex-K-152 NERPA) tulajdonságaival elégedettek az indaiak. Az ideális választás ebben az esetben az 1990-es években 60%-ban elkészült, de leállított építésű IRIBIS nevű egység lehet. Az Amur Hajógyárban található, eredetileg AKULA I-es osztályú egység befejezéséhez indiai anyagi forrásokat vennének igénybe. Elvi szinten meghajtásáról a korszerűbb, ám tavaly még némi hibával küszködő, Project 855 JASZENY-osztályú (NATO megnevezése: GRANEY-osztály) tengeralattjárókban alkalmazott reaktor gondoskodhatna, míg fegyverzetét a függőleges indítótubusokban elhelyezett BrahMos csapásmérő robotrepülőgépek egészíthetnék ki.

Spanyolországban a kormány jóváhagyta 877 millió euró hozzáadását az ez évi védelmi költségvetéshez. Ebből az összegből 377,5 millió kerül majd a Eurofighter programba, 163 millió a JUAN CARLOS I partraszállást támogató helikopterhordozó és a CRISTOBAL COLÓN fregatt számára kerül elkülönítésre, a Tigris harci helikopterek  88,26 milliót, míg az A400M teherszállítók 46,6 milliót kapnak majd.

Igen eltérő véleményen van a tajvani és az amerikai hírszerzés, a kínai Type 94-es osztályba tartozó tengeralattjárókat illetően. Ezektől a szovjet/orosz VICTOR III-asokra hajazó, de a Type 93-as vadász-tengeralattjárók meghosszabbított törzsével létrehozott  rakétahordozó acélcápáktól sokat várt a kínai haditengerészet vezetése, ám csalódást keltettek. Építésük a 90-es években kezdődött, sok megszerzett szovjet/orosz tapasztalat felhasználásával, azonban a kínai hajógyáraknak ezek sem segítettek sokat egy jobb hajóosztály megalkotásában. Egy ilyen 9000 tonnás vízkiszorítású rakétahordozó 12 darab 42 tonnás JL-2 (Julang) ballisztikus rakéta szállítására képes, melyek a szárazföldi telepítésű DF-31-ekkel állnak rokonságban. Az állítólag már négy éve szolgálatban álló JL-2-ek sem éppen a megbízhatóságukról híresek, így hordozóikkal együtt nem jelentenek akkora fenyegetést, mint tehetnék.

Nem egy szakértő szerint Kína nem csak a gazdag halállomány és a jelentős földgáz- és kőolajlelőhelyek miatt tart igény a Dél-kínai-tenger nagyobb részére. Véleményük szerint ezek a vizek remek rejtekhelyeket jelenthetnek a nem éppen csendes üzemű kínai ballisztikus rakétahordozó tengeralattjáróknak egy konfliktus esetén. A szonárokkal történő nehéz észlelés valamennyire elősegíthetné a jelenleg szolgálatban álló, de a tengeren állítólag műszaki hibák miatt nem túl gyakran előforduló Type 94-es osztályú tengeralattjárók túlélést. Hosszú hónapokig tartó őrjáratokat nem végez a három megépített Type 94-es, csak rövidebb időre futnak ki, gyaníthatóan próbaútra. Az amerikai hírszerzés új véli ez a következő évben már megváltozhat és sor kerülhet az első őrjáratra, míg a tajvaniak szerint a JL-2-es rakéták még mindig fejlesztésre szorulnak.

A Bell-Boeing V-22 Osprey konvertiplánokból eddig 214 készült el, ezekkel már 190000 órát töltöttek a levegőben harci körülmények között, azonban a rendszeresítő országok felsorolásakor még csak egy név az USA-é szerepelhet a listában. Azonban a hírek szerint töretlen a külföldi érdeklődés a típus iránt. Washington-i hivatalos források szerint Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Olaszország, Brazília, Szingapúr és Ausztrália nevei kerültek megemlítésre, míg más források ugyanide sorolják Kanadát, Kolumbiát, Líbiát és Japánt is. A beszerzésre kerülő mennyiségek szintén csak becslések, ezek szerint az Egyesült Arab Emírségek 16, Izrael 6, Katar 12, Kanada 12-15, Japán 6-10, míg Brazília 10 billenőrotoros gép megrendelését fogja végrehajtani.

A típushoz kapcsolódó hír, hogy a tengerészgyalogság HMM-262-es századának 12 MV-22B gépe tegnap megérkezett Japánba. A most érkezett gépek vagy az okinavai Kadena, vagy a Tokió közelében lévő Yokota támaszpontra fognak kerülni.

NETARZENÁL GALÉRIA

TAM2C: 1., 2., 3., 4.

F-35B.

Új-zélandi NH90-es.

Beech MC-12W Liberty.

Hongdu K-8P Karakorum.

British Aerospace Sea Harrier FRS.51.

Szólj hozzá

94 F-35 Type Osprey V-22 JL-2 IRIBIS AKULA