2013. sze 09.

2013.09.09

írta: Netarzenál
2013.09.09

Lesz jövője Oroszország fegyveres erőinél az AK-12-es (más néven az AK-200) gépkarabélynak. A hadsereg ugyanis bejelentette, hogy ez a lőfegyver lesz a jövő katonáit a harctéren segítő Ratnik rendszer alapvető lőfegyvere. A Ratnik rendszer már elkészült elemeivel jelenleg már folynak a hadsereg által felügyelt megbízhatósági próbák, ezek várhatólag az év vége előtt befejezésre kerülnek.

Éppen csak hogy bemutatták, máris eladásra kínálja az F/A-18 Super Hornet Silent Hornet változatát a Boeing. Egy kanadai lap információi szerint az ottawai kormány számára egy részletes elemzést küldött el a gyártó, melyben az áll, hogy a továbbfejlesztett Super Hornet 65 példányának beszerzése 1,7 milliárd dollárral kevesebből lenne megvalósítható, mint az ugyanekkora mennyiségű Lockheed Martin F-35-é. Ez utóbbiak megvásárlását átmenetileg felfüggesztették Kanadában.

Jelenleg már folynak a tárgyalások Kína és Oroszország között a Szuhoj Szu-35-ös vadászbombázók exportjával kapcsoltban, sőt hamarosan az első kínai pilóták a levegőben is megismerkedhetnek majd az új változat képességeivel. Moszkva okkal tarthat egy pár gép eladása után megvalósuló helyi gyártástól, ezért megfelelő biztosítékokat szeretnének ennek elkerülésére. Az orosz állami fegyverexportőr, a Roszoboronexport belső köreiből származó információ szerint a megbeszélések biztatóak és várhatólag a következő évben aláírásra kerülhet az eladásról szóló szerződés.

A holland költségvetési megszorítások arra kényszerítik a flotta vezetését, hogy a közelgő befejezés előtt eladják a várhatólag jövőre elkészülő KAREL DOORMAN (A 833) ellátóhajót. Ezzel a 28246 tonnás vízkiszorítású, 204 méter hosszú, 30 méter széles, 7,8 méteres merülésű egységgel két hajó, a HNLMS ZUIDERKURIS (A 823) és a HNLMS AMSTERDAM (A 836) feladatait szerették volna ellátni, már az évtized közepétől. A katonai kiadások csökkentése végett 330 millió eurót kellene megspórolni a következő évben, ezért a légierő 6-7 F-16-ának kivonása mellett a szárazföldiek egy zászlóalja kerül felszámolásra. A haditengerészet a majdnem kész KAREL DOORMAN eladásával veheti ki részét az összhaderőnemi takarékoskodásból, ami egyben a régebbi egységek további szolgálatban tartását is jelentené, míg új hajók meg nem épülnek.

Oroszországban várhatólag novemberben kezdődnek majd el az új harckocsi, az Armata prototípusainak próbái. Ezek első szakasza várhatólag egy-két hónapot fog igénybe venni. A páncélos fejlesztését végzők egyáltalán nem ülnek a babérjaikon, hiszen állítólag már dolgoznak a harckocsi személyzet nélküli változatán is.

Eddig már 378 Eurofighter Typhoon vadászbombázó készült el, de ezekkel már több mint 200000 repült órát töltöttek a levegőben.

Augusztus 27-én hajtották végre az első légi indítást követő repülési tesztet a Lockheed Martin a LRASM nagy hatótávolságú hajó elleni robotrepülőgépével. Az indítást egy  Rockwell B-1B Lancer szuperszonikus stratégiai bombázóról végezték el. A robbanófej nélküli LRASM pontosan végéig haladt az beprogramozott útvonalán, majd szenzorai által irányítva becsapódott a célpontként szolgáló 80 méter hosszú mozgó hajóba.

NETARZENÁL GALÉRIA

A holland JOHAN DE WITT (L 801).

Alenia Aermacchi T-346A Master.

F-101B Voodoo.

Embraer EMB-145H.

Szuhoj Szu-25UB.

F-35B-k. 

Szólj hozzá

Hornet Szuhoj Eurofighter Typhoon Lancer Szu-35 Silent Armata B-1B Ratnik Rockwell AK-12 AK-200 LRASM KAREL DOORMAN