2013. sze 10.

2013.09.10

írta: Netarzenál
2013.09.10

Bevett gyakorlatnak tekinthető a Brit Királyi Haditengerészetnél, hogy számos feloszlatott repülőszázadot évek, évtizedek után újra felállítanak. Most is egy ilyen történt, ugyanis a légierő 617. repülőszázada után a flotta is kijelölte a Lockheed Martin F-35B Lightning II-es vadászbombázót majdan elsőként repülő századát a 809-et. A század állományából páran már az Egyesült Államokban tartózkodnak és a floridai Eglin támaszponton tanulják az F-35 csínját-bínját. A 2018-tól a QUEEN ELIZABETH-osztályú hordozókon megtalálható 809-ek szárazföldi repülőterükként a 617-ek norfolki Marham légibázisát tudhatják majd magukénak.

Kolumbia a 2012 decemberében megrendelt 24 GDLS LAV III-as páncélozott szállító harcjármű mellé további 8-at szerez be. A páncélosok számára a General Dynamics és a Rafael Advanced Defense Systems által gyártott Samson távirányítású fegyverállvány-családból a Samson Mini kerül megvásárlásra. A Samson különféle típusai alkalmasak az 5,56 mm-es golyószóróktól kezdve a 40 mm-es gránátvetőkig mindenféle tűzfegyverrel történő használatra. A lövész számára biztosított védelem mellett a Samson további előnye, hogy könnyebb, mint az eddig használt hagyományos tornyok.

Hétfőn jelentette be a dél-koreai LIG Nex1 vállalat, hogy 2015-re megalkot egy a hajók légvédelmét erősítő rakétát. A hazai fejlesztésű Haegung (tenger íj) a hadihajókról függőlegesen indul majd útnak és a rendszer képes lesz egyidejűleg több vízfelszín közelében repülő célpont (repülőgép, helikopter, robotrepülőgép, rakéta) ellen tevékenykedni. A Haegung fedélzetén kombinált, infravörös/radaros önirányítás kerül alkalmazásra.

Szeptember 5-én hajtotta végre első tesztrepülését az MU90-es torpedóval az NH90 Caiman helikopter a Francia Haditengerészetnél. A most megkezdett próbák első szakasza várhatólag november közepén zárul le, és az első NH90-es helikopterről történő MU90-es indítást is végre szeretnék hajtani az év vége előtt. Azt elektromos meghajtású MU90-es torpedóból a 2008 februárjában történt szolgálatba állítástól kezdődően már több száz darabot vett át a flotta. Tervezési filozófiájából kiindulva az MU90-es egyaránt megtalálható már az Atlantique 2 tengeri járőrgépek, a Lynx helikopterek és a HORIZON-osztályú fregattok fegyverzetében. 

Az egyre költségesebb fenntartás miatt Argentínában kivonásra kerül a légierő, öt szállítási feladatokra használt Fokker F-28-as repülőgépe. Az El Palomar-i bázison szolgáló Fokkerek helyett három, eddig civil légitársaságok által használt Boeing 737-500-as került megvásárlásra még a múlt hónapban. A 737-ek még nem rendelkeznek a gépek oldalán kialakított nagyméretű teherajtóval és jelenleg nincs információ arról, hogy tervezik-e az átalakításukat, hogy jobban megfeleljenek a teherszállító feladatokban. Szintén használtan került megvásárlásra egy 1981-ben gyártott Learjet 35A bizjet is. Ez a gép a hírek szerint ELINT és COMINT feladatokra, vagyis rádióelektronikai hírszerzésre és lehallgatásra lesz képes az átalakítását követően.

Pakisztán légiereje Mirage és F-7PG repülőgépekkel vesz részt a Kínában megrendezésre kerülő Shaheen-II hadgyakorlaton. Az esemény szeptember 3 és 22 kerül megrendezésre és azért is különleges, mivel ez az első eset, hogy egy külföldi ország harci gépei közösen hajtanak végre harcfeladatokat a kínai gépekkel.

NETARZENÁL GALÉRIA

Az Sz-350E Vityáz légvédelmi rendszer 50N6E többfunkciós radarja.

AV-8A Matador.

Kawasaki T-4.

Thaiföldi AS550 FENNEC: 1., 2., 3.

Iráni Szu-24MK.

Szólj hozzá

Mini F-35B Boeing NH90 Caiman GDLS LAV Samson LIG Nex1 Haegung MU90 Fokker F-28 737-500 Learjet 35A Shaheen-II