2013. nov 16.

2013.11.16

írta: Netarzenál
2013.11.16

Az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt a Stinger infravörös önirányítású kézi légvédelmi rakéta, légi indítású ATAS (air-to-air Stinger) változata iránt a kereslet. A repülő célpontok ellen akár 8 km-es távolságból is indítható rakéta az USA hadereje mellett már megtalálható Japán, Tajvan, Dél-Korea, India és Katar  haderejében is, jelenleg mint az AH-64D Longbow Apache harci helikopter egyik fegyvere, de a jövőben várható az ATAS UAV-ken történő integrációja is.

CSA (Critical Systems Armor) néven egy a főbb helyekre beszerelhető pótpáncélzatot rendelt meg az amerikai haditengerészet a tengerészgyalogság CH-53E szállító helikopterei számára. A legújabb kompozit technológiával készülő CSA-ból most negyven forgószárnyas védelmére elegendő kerül beszerzésre.

Igen csak hosszú, tíz hónapos távollét után e hét hétfőjén futott be Everett-i honi kikötőjébe a USS SHOUP (DDG-80) ARLEIGH BURKE-osztályú romboló.

Hollandiában a hadsereg megkapta az első Block II-es szintre modernizált Boeing AH-64D harci helikopterét. A még meglévő analóg rendszereket immáron teljesen digitálisra cserélték, valamint adatátviteli rendszert is beszereltek. A 2017-ig tartó átalakítások két helyszínen valósulnak meg, ugyanis a kiképzési céllal az Egyesült Államokban tartózkodó nyolc Apacsot a Boeing modernizálja, míg a Hollandiában lévő gépeket a RNLAF Woensdrecht légibázisán található Logisztikai Központban alakítják át.

Kolumbiában jelentősnek mondható terveket dédelget a légierő vezetése. A 2005-ben megrendelt 25 Embraer Super Tucano – helyi nevükön Drakos – ugyanis nem szorította ki az öreg Cessna A-37 Dragonfly és Rockwell OV-10 Bronco repülőgépeket a könnyű csapásmérő feladatkörből. Ezen feladatra a sugárhajtású kiképzőgépek harci feladatokra is képes változataiból szeretnének megvásárolni pár darabot. A cseh L-159 ALCA és az angol BAE Systems Hawk mellett-helyett gondolkodnak a modernizált AMX A-1M változat hadrendbe állításán is. Mivel ez utóbbiak gyártása már befejeződött, így csak használt, elsősorban olasz példányok megvásárlása, majd modernizálása jöhet szóba.

Az izraeli Kfir C10/C12-es változatok még hatékonyabb alkalmazásához légtérfelderítő gépeket vásárolnának, jelenleg az  IAI G550 CAEW képességeit vizsgálják. Mindezek mellett a szuperszonikus többfeladatú repülőgépek újabb példányainak megvásárlásán is gondolkoznak. Itt elsősorban a Kfir Block 60-as lehet a befutó a használt F-16-ok és a svéd JAS-39-ek mellett. Szintén ebbe a csoportba tartozik az Egyesült Arab Emírségek által évek óta eladására kínált Mirage 2000-9-es gépek is. Újgyártásúak közül a Szuhoj Szu-30-as és a Dassault Rafale beszerzésének lehetőségét vizsgálják. Ezek azonban magas árukkal és kevés integrált fegyverzetükkel nem sok eséllyel indulhatnak korosabb ellenfeleikkel szemben.

Ugyancsak jelentős fejlesztés előtt áll Bahrein légiereje, ugyanis a 21 Lockheed Martin F-16 C/D 2014 és 2018 között kerül majd modernizálásra. AESA antennájú radar (NGC APG-80, vagy SABR, vagy Raytheon RACR), Link-16-os adatátviteli rendszer, új műszerfal, Lockheed AN/AAQ-33 Sniper célmegjelölő, AIM-9X Sidewinder, AIM-120D AMRAAM és JDAM bombák megjelenése várható a gépeken. Meg kell jegyezni, hogy az AIM-120D AMRAAM jelenleg még nem exportálható az USA törvényei szerint. Továbbá a 16 F-5E/F Tiger II-es pótlásán is gondolkoznak. Az erről szóló bejelentést várhatólag 2014 elején teszik meg, jó eséllyel 12 Eurofighter Typhoon, vagy 20-22 további F-16-os beszerzése várható.

Már folynak az első Tranche 3-as Eurofighter Typhoon-nal végzett földi hajtóműtesztek. A legkorszerűbb változat első repülését még ebben az évben szeretnék végrehajtani.

Jordánia tárgyalásokat folytat Oroszországgal helikopterek és irányított páncéltörő rakéták helyi összeszerelésének lehetőségéről. Az arabok érdeklődését elsősorban a félaktív lézeres önirányítású, tandem robbanófejes Kornet keltette fel.

Más is kacsingat az orosz fegyvergyártók termékei felé a térségből, ugyanis Egyiptomban az amerikai embargó miatt napirendre került a Moszkva felé történő közeledés gondolata. Kairó számára négy F-16-os, tíz Apache helikopter, valamint több M1 Abrams harckocsikhoz való átalakító készlet és Harpoon hajók elleni robotrepülőgépek meg nem érkezése miatt merült fel, hogy az 1970-es évek után újra felvegyék a kapcsolatot az egy ideig mellőzött cégekkel. 2 milliárd dolláros beszerzésről vannak információk, ebben 24 MiG-29M2-es vadászbombázó, Buk M2 (SA-17), Tor M2 (SA-15) és Pantsir-S1 (SA-22) közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi komplexumok, valamint AT-13 Metis-M és AT-14 Konkurs páncéltörő rakéták foglaltatnak bele.

Oroszországban elhalasztották az erre az évre tervezett Bulava ballisztikus rakétákkal lefolytatott tesztindításokat. A problémás rakétákkal 2014-ben folytatódnak majd az állami vizsgálatok.

Ugyancsak késni fog a 16 Tupoljev Tu-160 Blackjack stratégiai bombázó modernizációja. A szuperszonikus gépekkel 2017-re kellett volna végezni, ám a legújabb információk szerint az átalakítások csak 2019-re, vagy az után fognak befejeződni. Jelenleg még az sem teljesen eldöntött tény, hogy a szovjet korszakban kifejlesztett rendszerek melyikét cseréljék le, illetve ami cserére szorul, azt milyennel helyettesítsék, hiszen van ami még csak prototípus stádiumban létezik. A pénzügyi háttér azonban a problémák ellenére stabilnak látszik, így a program törlése ezen okból még nem került szóba.

November 5-én a spanyolországi Sevillában Brazília átvette a hetediknek modernizált P-3AM Orion tengeri járőrgépét.

India számára viszont már a második P-8I Neptunusz került átadásra a megrendelt nyolcból november 14-én. Az indiaiak által végzett ellenőrző repülések már zajlanak és a gép ezek után, pár hónap elteltével a Rajali támaszpontra fog átrepülni a már májusban megérkezett társa mellé.

Továbbra is az indiai haditengerészeti repülésnél maradunk, ugyanis felállt az első Hindustan Aeronautics Limited ALH Dhruv helikopterekkel felszerelt század a flottánál. A 322. Század gépei és személyzetei a Garuda támaszpontról kiindulva kutató-mentő és szállítási feladatok ellátásában lesznek érdekelt. Ezeket az éjjellátó készülékek segítségével napnyugat után is végre tudják majd hajtani, elsősorban szárazföldi bázisokról felszállva.

A nyugati parton elhelyezkedő Goa mellett a keleti parton lévő Dega lesz az indiai MiG-29K/KUB fő települési helye az országban. Ezen a bázison lesz megtalálható a flotta 17 Hawk Mk 132-es sugárhajtású kiképzőgépe is, mely típusból az első példányt múlt hét szerdáján adták át.

Jelenleg áll az izraeli Bakrak-8-as légvédelmi rendszerek helyi gyártásának megvalósulása Indiában. A haditengerészet hajóira szánt légvédelmi fegyverzet közös vállalat általi gyártásához szükséges dokumentációkat az indiai fél nem tartotta eléggé részletesnek ahhoz, hogy azok segítségével megvalósuljon legalább a részleges helyi előállítás.

Olaszországban november 8-án a haditengerészet megkapta az első teljes felszereltségű NHIndustries NH90B NFH (NATO Frigate Helicopter) helikopterét. Az 5. Helikopterszázad állományába került gép továbbfejlesztett avionikai, műholdas navigációs és kommunikációs rendszerein felül fegyverzet terén is többet tud eddig átadott öt társainál, hiszen már bevetheti a Marte MK/2S hajók elleni rakétát is. A régebbi példányokat a következő évtől kezdődően alakítják majd át az NH90B standardnak megfelelően.

Törökországban elismerték, hogy kisebb technikai jellegű problémák miatt eddig még nem került átadásra a kilenc T-129A EDH ATAK harci helikopter közül egy sem a hadsereg részére.  Az AgustaWestland licence által a TAI üzemében gyártott forgószárnyasok közül eddig egy sem ment át a 2012 óta folyó átvételi berepüléseken. Ezek során repülés közben fellépő rezgések, az előírnál alacsonyabb fordulatszám, kalibrációs hibák és nagyobb önsúly miatt kerültek át nem adásra a gépek. A hibák kiküszöbölésén a TAI szakemberei gőzerővel dolgoznak.

Ankara szeretné hat hónapon belül véglegesíteni a kínai HQ-9-es légvédelmi rendszerek beszerzéséről szóló szerződést. A 2,9 milliárd eurós megrendelés okát több szakértő is elemezte, volt aki az arab világ előtt a teljes önállóság, vagyis az amerikai befolyástól való függetlenség bemutatását látta a kínai fegyver győzelmében. Mások szerint egyértelműen a világpolitikai erőegyensúly átrendeződését lehetett tetten érni a törökök lépésében is, míg vannak, akik egyértelműen gazdasági okokra hivatkoznak.

Az exportra FD-2000-es jelzéssel kínált HQ-9-est több más kínai légvédelmi rendszerrel (FL-3000N és az FK-1000) együtt alaposan bemutatták a thaiföldi katonai vezetésnek. Thaiföld már beszerzett rakétasorozat-vetőket és fregattot is Kínából és a hírek szerint van esély a légvédelmi rendszerek megvásárlásra is.

Iljusin Il-76-os teherszállítógépek vásárlásán gondolkodik a Dél-Afrikai Köztársaság vezetése. A gépek beszerzését az ország hadserege által végzett békefenntartó műveletek logisztikai támogatása indokolná. A jelenleg használt C-130BZ Hercules gépek üzemidejét jó étvággyal fogyasztják ezek a feladatok, míg új gépek beszerzésére nincs pénz. Így a használt Il-76-ok kerültek a képbe, mint átmeneti megoldás, ezekből legalább három beszerzése lenne indokolt a szállítási feladatok maradéktalan ellátása érdekébe.

Lengyelországban a védelmi minisztérium felülvizsgálja a haditengerészet számára beszerzendő tengeralattjárókkal szembeni technikai és taktikai követelményeket. Azt már most lehet tudni, hogy lécet magasra teszik, így a jelenlegi egyik legkorszerűbbnek tartott Type 212A-osztály egységei nem fognak megfelelni. Ez azért érdekes, mert sokáig ilyen típusú tengeralattjárók Németországból történő lízingjét valószínűsítették. A három új egységet 2022 és 2030 között szereznék be a haditengerészet modernizációja keretében. Jelenleg egy ex-szovjet KILO és négy használtan beszerzett norvég KOBBEN-osztályú egység alkotja a lengyel tengeralattjáró erőket. Ezek kivonása várhatólag 2-3 éven belül elkezdődik.

NETARZENÁL GALÉRIA

Hellén Leopárd.

Repül a Pingvin: 1., 2.

Pakisztáni Z-9.

Szürcsölgetünk?

Kísérettel.

McDonnell Douglas F-4F Phantom II.

Tigris a felhők felett.

AIDC F-CK-1A MLU Ching Kuo.

British Aerospace Sea Harrier FRS.51.

MiG-29.

Saab J35J Draken.

OH-58D Kiowa Warrior.

Boeing P-8I Neptunusz: 1., 2.

Vought F-8E(FN) Crusader.

Szólj hozzá

CSA Type Eurofighter Typhoon AH-64D P-8I Tu-160 AT-14 HQ-9 ATAK Konkurs ATAS SHOUP Drakos AT-13 Metis-M Dhruv Bakrak-8 NH90B Il-76 212A