2013. dec 28.

2013.12.28

írta: Netarzenál
2013.12.28

Megkezdődött Tajvan számára az UGM-84L Harpoon Block II-es tengeralattjáróról indítható hajók elleni robotrepülőgépek leszállítása. A 125 km-es hatótávolságú amerikai gyártmányú fegyverből 32 darabot szereznek be a két UTM-84L jelzést viselő gyakorlópéldánnyal együtt, a HAI LUNG-osztályú tengeralattjárók két Hollandiától használtan megvásárolt egysége számára. A Harpoon légi és felszíni indítású változata már megtalálható a szigetország haderejében, azonban a tengeralattjáróról indítható variáns eddig még hiányzott. A UGM-84L Harpoon megjelenésével alaposan megnő a két tajvani tengeralattjáró pusztító képessége.

A következő évre is biztosnak tűnik az amerikai haderő CH-47F Chinook nehézhelikopterekkel történő ellátása, hiszen a Boeing 6 új építésű és 22 F szintre modernizált CH-47D változatról szóló megállapodást írt alá. A 618 millió dolláros szerződés mellett a 2015-ös költségvetési évre további 13 új CH-47F legyártása tűnik biztosnak. A Foxtrot Chinook külföldön is népszerű, az Egyesült Királyság 24, Kanada 15, (CH-147F jelzésű), Ausztrália szintén 15 és Hollandia 6 új + 11 továbbfejlesztett D-modellt rendelt meg eddig.

A másik nagy amerikai helikoptergyártó sem szomorkodhat, hiszen a Sikorsky 723 millió dollárért 33 Black Hawk-ot UH-60M és másik 24-et HH-60M szabványnak megfelelően fog átalakítani Washington számára.

2015-re várható annak az elemzésnek az elkészülte, amelyik felvázolja az F/A-18 E/F Super Hornet gépek végleges leváltását végző hatodik generációs F/A-XX harci gép képességeit. Az új gép 2035 körül áll majd hadrendbe, de sok tulajdonsága ma még nem ismert. Ugyanis ha a pilóta nélküli repülőgépekkel sikerülne megvalósítani a légi üzemanyag átadását, akkor erre a feladatra nem kellene bevonni az F/A-XX-et. Fegyverzet terén szintén nem jelenthető ki semmi sem biztosra, hiszen a rakéták mellett/helyett talán már a lézerfegyver lesz megtalálható a gépen. Sőt, az új gép talán már képes lesz taktikai szinten a cyber hadviselésre is, vagyis a közvetlen környezetében, tőle pár száz kilométerre lévő ellenséges számítógépek rendszereibe történő behatolásra és az alkalmazott programokban történő zavarkeltésre is. Na és persze az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy az új gép a légierő kötelékében is meg fog jelenni.

Irak számára már leszállításra került 75 AGM-114 Hellfire irányított rakéta, ezeket a darabonként 70000 dollárba kerülő fegyvereket Cessna repülőgépekről indítják el és az ország hadserege további erősítésre számíthat. Hiszen hamarosan 10 ScanEagle UAV-vel fog gyarapodni a légi felderítő képesség. A pilóta nélküli gépek darabjáért 100000 dollárt fizetnek ki. 2005 óta Irak 35 milliárd dollár értékben szerzett be hadfelszerelést és fegyvereket az Egyesült Államokból.

Dél-Koreában befejeződött a Bi Ho önjáró légvédelmi gépágyúk továbbfejlesztésére még 2010-ben indított program. Ebben a  Doosan Defense Systems & Technology, a Samsung Thales és a LIG Nex1 vett részt, célja a légi célok megsemmisítési távolságának növelés volt. Ezért a Bi Ho tornyának két oldalán egy-egy hazai fejlesztésű, 7 km-es hatótávolságú KP-SAM Shin-Gung légvédelmi rakéta szállító-indító konténerét helyezték el. A vizsgálatok ebben az évben sikerrel zárultak, így a kibővített fegyverzetű Bi Ho várhatólag már 2015-től megjelenik a szárazföldi csapatoknál. A K200-as páncélozott szállító harcjármű alvázán létrehozott K30 Bi Ho két 30 mm-es gépágyújának pontos célzását egy integrált tűzvezető rendszer, valamint egy TPS-830K felderítő és tűzvezető radar és egy infravörös kamerarendszer is segíti, melyet a K30-as tornyán helyeztek el. A Shin-Gung integrációja következtében megnövelték az elektromos rendszer kapacitását és természetesen módosították a tűzvezető rendszert is.

A TPS-830K radar képes észlelni és nyomon követni a 2 négyzetméteres radarkeresztmetszetű légi célokat 17 km-es távolságból. A gépágyúk elméleti tűzgyorsasága 600 lövés/perc, lőtávolságuk 3000 méter. A K30-as barát-idegen felismerő rendszerrel is el lett látva, valamint a K200-hoz képest megnövekedett tömege miatt (13 tonnáról 25 tonnára) egy 520 lóerős MAN - Doosan D2840L motort és erősebb erőátviteli rendszert kapott. A K30 Bi Ho önjáró légvédelmi gépágyú legnagyobb sebessége 60 km/h, hatótávolsága 500 km. A dél-koreai Doosan DST eddig majd 200 darabot gyártott le a K30 Bi Ho önjáró légvédelmi gépágyúból. Ezek az 520 példányban meglévő K263A1 Chungung 20 mm-es Vulcan önjáró légvédelmi gépágyúkat egészítik ki.

Holtpontra jutottak a Szaúd-Arábia és Nagy-Britannia között folyó tárgyalások a Eurofighter Typhoon vadászbombázók Tranche 3-as szintre történő modernizációjával kapcsolatban. A hírek szerint a szaúdiak most politikai okokból halasztották el a szerződés véglegesítését, ugyanis nemtetszésüket váltotta ki, hogy London nyíltan a szíriai lázadók pártjára állt.

Indiában viszont hamarosan egy kormányközi megállapodás keretén belül további hat Lockheed C-130J Super Hercules teherszállító fog megrendelésre kerülni. Az 1,1 milliárd dolláros kiadásból arra lehet következtetni, hogy a gépeken több, vélhetőleg elektronikai, illetve önvédelmi rendszereket érintő módosítás lesz végrehajtva.

NETARZENÁL GALÉRIA

Fenyő helyett.

Sötétben.

Kötelékben: 1., 2., 3., 4., 5.

Boxer: 1., 2.

SEPECAT JAGUAR.

Short S-312 Tucano T.1.

MiG-21bisz.

Lockheed C-130K Hercules.

McDonnell F-101B Voodoo.

Airbus CC-150 Polaris.

Szólj hozzá

Eurofighter Chinook HH-60M C-130J CH-47F AGM-114 Ho Bi UGM-84L F/A-XX ScanEagle KP-SAM Shin-Gung