2015. ápr 11.

2015.04.11

írta: Netarzenál
2015.04.11

Horvátországban nem tervezik felszámolni a légierő merevszárnyú kapacitását. A régi MiG-21 BISD/UMD repülőgépek cseréje továbbra is napirenden van. Legvalószínűbb, hogy a svéd Gripen, vagy az amerikai F-16-os fogja leváltania koros vadászgépeket, ez utóbbiak amerikai, vagy holland használatban edződött példányok lehetnek. További még vizsgált lehetőségek az Israel Aerospace Industries Kfir és a Korea Aerospace Industries T-50, valamint a Dassault Mirage 2000, ez utóbbiakkal kapcsolatban felvetődött a Brazíliában használt gépek megvásárlásának lehetősége is, bár talán ez lenne a lehető legkedvezőtlenebb megoldás.

Bulgáriában is régóta esedékes már a típusváltás. Ebben a témában a héten érkezett újabb hír, ugyanis Pakisztán is ajánlatot tett a JF-17 Thunder vadászbombázóval a MiG-29 Fulcrum és a Szuhoj Szu- 25 Frogfoot leváltására. A napvilágra került információk eddig nem tartalmaztak költségeket, illetve esetleges szállítási határidők

Másutt viszont már előrébb járnak a típusváltás kérdésében, ugyanis a brit tengerészet Yeovilton-i bázisára megérkeztek az első AgustaWestland Merlin HC.4/4A szállítóhelikopterek. A Westland Sea King HC.4-es forgószárnyasok utódjai 846. század kötelékébe kerülnek elsőként. Ezekkel került átadásra hat, eddig a RAF által használt Merlin HC.3/3A is, ezeket a Boeing CH-47 Chinook helikopterek legújabb példányainak megjelenése tett feleslegessé a légierőnél és majd a jövőben fogják átalakítani a flotta igényeinek megfelelően. Így a HC.3/3A és HC.4/4A variánsok a haditengerészeti HM.2-es Merlinek pilótafülkéjét fogják megkapni az összecsukható rotorlapátokkal és a farokrésszel és az erősített futóművekkel együtt.

Algériában az eddig korszerűsített több mint 400 BMP-1 mellé további 360 kerül modernizálásra, továbbra is orosz közreműködéssel. A két-három év alatt befejeződő helyben elvégzett munkák során a gyalogsági harcjárművek a BMP-2M-ről ismert Berezhok harci modult kapják meg, ez a régi torony lecserélését jelenti, a fegyverzettel együtt. A négy 9M133 Kornet-E irányított páncéltörő rakétát egy 30 mm-es 2A42 gépágyú, egy AGS-30 30 mm-es automata gránátvető és egy 7,62mm-es PKT géppuska egészíti ki, modern tűzvezető és célfelderítő rendszerekkel együtt.

Ausztráliában a 2014 októberében bejelentett C-17-es flottafejlesztés kezd alakot ölteni, ugyanis az akkor említett négy újabb gépből kettő Globemaster III-as beszerzéséről megszületett a döntés. Így egy 770 millió dolláros kiadással nyolc darabra növekedett az ország Boeing által készített Big Mac állománya. Ebből az összegből 300 millió a típus otthonául szolgáló RAAF Amberley bázisának fejlesztésére lesz költve, ahol egy új karbantartóhangár is felépítésre kerül.

Március végén az amerikai hadsereg átvette a 100. Boeing AH-64E Apache harci helikopterét. A legújabb variánssal már több mint 11000 órát gyűjtöttek össze harci körülmények között és ezek alatt nem esett 80% alá a hadrafoghatóságuk. A típusból a tervek szerint összesen 690 darabot fog vásárolni Washington a szárazföldi erők számára.

Két sikeres lövészetet is végrehajtottak hajófedélzetről indítva a Tomahawk csapásmérő robotrepülőgép Block IV-es verziójával A USS KIDD romboló fedélzetéről útjára bocsátott 1800 km-es hatótávolságú fegyver célpontját út közben változtatták meg. A mozgó hajót imitáló célpont koordinátáit egy repülőgép fedélzetéről juttatták el a hadihajó fedélzetére, majd innen került a Tomahawk számítógépes irányítórendszerébe. A második teszt során egy újabb váratlanul felbukkanó célt semmisített meg a Tomahawk, de most az a szárazföldön volt és az adatokat a közelben lévő megfigyelőktől kapta.

Még az idén szeretné befejezni az integrációs munkákat a Raytheon AIM-120D AMRAAM légiharc-rakétával az amerikai haditengerészet. A légierőnél már ezekkel végeztek, míg a flottánál még csak a repülőgépre függesztve történő repüléseknél tartanak. Ezeket viszont a F/A-18 Hornet és a Super Hornet változatokkal egyidejűleg végzik.

NETARZENÁL GALÉRIA

Géppárban.

Dassault Rafale C.

McDonnell Douglas F/A-18B Hornet.

Embraer EMB-145SM AEW&C.

Eurofighter EF-2000 Typhoon FGR.4.

Szu-22M4 Fitter-K.

TP-1 Oryx M.

Boeing F-15E Strike Eagle.

Dassault Mirage IVP.

McDonnell Douglas F-4E Super Phantom.

Sepecat Jaguar A.

BAE Systems Hawk 127.

Szólj hozzá

MiG-21 BISD JF-17 Thunder AgustaWestland Merlin HC.4/4A BMP-1 Boeing AH-64E Raytheon AIM-120D C-17