2015. sze 19.

2015.09.19

írta: Netarzenál
2015.09.19

Új fegyver jelenik meg 2016-tól a szlovák haderőnél. Pozsony ugyanis a svéd Saab Dynamics Carl Gustaf hátrasiklás nélküli löveget szerzi be a hadsereg részére. Azonban a hazánkban is rendszeresített M3-as jelzésű fegyver jelenősen modernebb variánsa kerül majd meg vásárlásra. Ugyanis az M4-es esetében Szlovákia az első exportmegrendelő. A tavaly év végén bemutatott M4-es űrmérete továbbra is 84 milliméter, de tömege az M3-as 10 kilogrammjához képest már csak 6,7 kilogramm, míg a teljes hossz lecsökkent 985 milliméterre 1065 milliméterről. Ezen súlycsökkentést leginkább a titán béléscső és a kompozit külső burkolat alkalmazásával érték el a fejlesztők.

A kor követelményeinek megfelelően az M4-es Carl Gustafra felszerelhető célzórendszer képes adatokkal ellátni a programozható gyújtóval ellátott lövedékeket is. Ettől függetlenül természetesen a régebbi lőszerekkel is használható. Az M4-es további jellemzői a javított ergonómia, a béléscső élettartamát figyelő számláló, ami a betétcső 1000 lövést követő cseréjét teszi pontosan meghatározhatóvá, valamint egy biztonsági retesz, ami lehetővé teszi a lőszerrel töltött fegyver biztonságos szállítását.

Szeptember 14-én végrehajtotta első repülését az új szárnnyal, avionikával és hajtóművel ellátott Aero Vodochody L-39NG Albatrosz sugárhajtású kiképzőgép. A hajtómű a Williams International FJ44-4M-es jelzést viselő gyártmánya, míg a repülési műszereket a Genesys Aerosystems, illetve a HUD-ot a Speel Praha készítette el. A csehek igen hamar sort kerítettek az első felszállásra, ugyanis a hajtóművet csak három héttel ezelőtt szállította le a gyártó.

A cseh Zpravy.e15.cz információi szerint Prága majd 100 millió euró értékben 42 Nexter TITUS aknavédelemmel ellátott páncélozott szállító harcjármű beszerzése mellett döntött. A 6x6-os kerékképletű TITUS (Tactical Infantry Transport & Utility System) üresen 17 tonnás, míg felszerelve 23 és erre további 4 tonnás terhelés jöhet még. Szélessége 2,55 méter, magassága 2,73 méter és hossza 7,55 méter. Mozgatásáról egy 550 lőerős 6 hengeres Cummins motor gondoskodik egy Allison automata sebességváltóval közösen.

A kerekek közül csak a hátsó négy van meghajtva alapesetben, a 6x6-os hajtást csak a nehéz terepen kapcsolják be. A TITUS végsebessége 110 km/h, hatótávolsága 700 km. Belső terében a vezetőn és a parancsnokon kívül tíz lövész szállítására nyílik mód, fegyverzetét egy Nexter ARX20-as távirányítású fegyverállványra szerelhető, akár 20 mm-es gépágyú is alkothatja a kisebb űrméretű sorozatlövő fegyverek helyett. A 2019 és 2023 között átadásra kerülő páncélosok gyártásában a tatra is szerepet kap.

Július végén kellett volna megkapnia a német hadseregnek az első, 1215 darabos MG5 géppuskákból álló szállítmányát. A Heckler & Koch HK121-ese azonban műszaki problémák kiküszöböléséig visszatartásra került. A Bundeswehr 2013-ban rendelt meg egy keretszerződés értelmében minimum 7114, maximum 12733 darab MG5-öst az MG3-ok leváltására 113-270 millió amerikai dollár értékben. A hírek szerint az adagolási problémák megszüntetése miatt az új géppuskák első darabjai csak 2016-ban kerülnek majd átadásra.

Kielben a SUBCON 2015 konferencián találkozott egymással a német és az olasz haditengerészet küldöttsége, hogy megvitassák a felszín alatti erők jövőbeli növelési lehetőségeit. Az ukrán válságnak köszönhetően a Balti-tengerre sokkal több figyelem irányul Németországban. A hidegháború idején nagyjából 20 darab körül mozgott az akkori NSZK tengeralattjárókból álló erőinek nagysága, amit napjainkban hat, igaz messze modernebb tengeralattjáró alkot.

Az újraegyesítést követően egy 12 egységből álló tengeralattjáró flottát vizionáltak a haditengerészet vezetői az északi vizekre, ezt azonban a költségvetés megtorpedózta. A Type 212A osztályú tengeralattjárókból most továbbiakat szeretnének megépíttetni. Ugyanezt tervezik Olaszországban is ahol a Földközi-tenger déli partvidékén történtek miatt merült fel az igény további Type 212A tengeralattjárók megrendelésére. Róma tervei szerint négy egység megrendelése várható a közeljövőben.

A brit királyi haditengerészet AgustaWestland Merlin helikopter flottájának már 80%-a túl van a HM2-es szintre történő modernizáción. A 30 forgószárnyast számláló állományból eddig átadott helikopterek felszereltsége minden tekintetben teljes, így korlátozások nélkül képesek a rájuk rótt feladatok ellátására. A 38 HM1-es Merlinből 30 került átalakításra. Az amerikai Lockheed Martin segítségével létrehozott új változat gépenként 9-10 hónapig tartó munkálatot jelentett, ezek 2011 novemberében kezdődtek el az első Merlinen, ezt következő év negyedik negyedévben adták majd át a haditengerészet részére.

Az új kijelzők mellett gépenként 40 kilométernyi új kábel is beépítésre került a sárkányokba. Az eddig elkészült 24 példány 807 millió fontot emésztett fel. A HM2-es elsődleges feladata ugyanúgy a tengeralattjáró-vadászat, mint az HM1-es változatnak, azonban képes 16 katona, vagy 12 hordágyon fekvő sebesült szállítására, valamint kutató-mentő feladatkör ellátására is. A modernizált pilótafülke, a pontosabb navigációs rendszer, valamint a továbbfejlesztett tengeralattjáró észlelő rendszerek mellett, a jobb oldali ajtóba egy FN Herstal által gyártott M3M 12,7 mm-es nehéz géppuska kerül elhelyezésre.

Befejezte a pilóta nélküli helikopterekkel végzet vizsgálatok első szakaszát az AgustaWestland. A 2013-ban indult programhoz egy lengyel PZL-Swidnik SW-4-es helikoptert láttak el a személyzet nélküli repüléshez szükséges rendszerekkel. Az összesen 27 órányi repült időből és 22 szimulált hajófedélzeti leszállásból álló szakaszt három további részre bontották. Az első a beépített rendszerek ellenőrzésére szolgált, a másodikban egy repülőtéren haladó kamion által vontatott platformra kellett leszállnia a gépnek önállóan, míg a harmadikban a tenger feletti alkalmazhatóságot vizsgálta. Az AgustaWestland csapat elégedett az elért eredményekkel, most több helikoptertípust is vizsgálnak a majdani felmerülő követelmények minél jobb kielégítése véget.

Már négy Airbus Military A400M Atlas szállítógéppel hajthat végre szállítási feladatokat a RAF. A királyi légierő részére eddig már hét példányt adott át az európai gyártó, ezek közül három a haderőnem által igényelt fedélzeti elektronika beépítésének különféle fázisában található meg.

Az ebben a hónapban 1000 repült órát összegyűjtő Atlas egyre inkább kiszorítja a légi teherszállítás területéről az amerikai Lockheed Martin C-130J Super Herculest. Az amerikai gyártó persze nem szeretné veszi hagyni a brit piacot, ezért a tengeri járőrgépek frontja felöl indult új rohamra. Az SC-130J Sea Herc javaslat kissé kibővül, ugyanis a 10 C-130J a szokásos tengeri ellenőrző és felderítő, megfigyelő szerepen túl, egy a hajók és tengeralattjárók elleni fegyverzettel ellátott változatként léphetne a brit korona szolgálatába. Fedélzetén az AgustaWestland Merlin HM2-es helikoptereken is megtalálható rendszerek is fellehetők lennének.

Megnövelt üzemanyag mennyiségével 14 órát tölthetne utántöltés nélkül a levegőben. A hajók és tengeralattjárók felderítéséhez és megfigyeléséhez szükséges eszközökön túl a SC-130J Sea Herc a szárnyi alatt felfüggesztési pontokon, valamint a megnagyobbított futómű gondola mellső részében kialakított fegyvertérben képes lenne fegyverzet szállítására is. A szárnyakat is érintő átalakításokkal a gépek üzemideje további 25-30 év lehetne. A Lockheed Martin véleménye szerint időben történő megrendelés esetén a brit SC-130J Sea Herc 2020 előtt szolgálatba léphetne.

Svédországban a Saab az első acéllemez ünnepélyes vágásával elkezdte az első A26-os osztályba tartozó tengeralattjáró építését szeptember 4-én. A Kockums Stirling motorjával ellátott A26-os várhatólag 2022-benadják majd át a haditengerészet részére.

Egy távirányítású fegyverállvánnyal felszerelve mutatta a BTR-80-as páncélozott szállító harcjármű korszerűsített példányát az Uralvagonzavod. A 14,5 milliméteres KPVT géppuskával, lézertávmérővel, stabilizátorral, hőkamerával ellátott 6Sz21-es torony mellett a páncélost rácsos előtétpáncélzattal, légkondicionálóval, LED lámpákkal is ellátták.

Oroszország és India tárgyalásokat folytat a T-90MSz harckocsik lehetséges eladásáról. Új-Delhi számára egyre sürgetőbb a minél korszerűbb páncéloserő növelése a térségben tapasztalható erős fegyverkezés miatt. Erre jó lehetőséget kínál az orosz forrás, mivel a helyi Arjun program nem váltotta be a reményeket. Kérdés, hogy egy újabb orosz beszerzés, ami egy friss, még kipróbálatlan harckocsi megvásárlásával, vagy helyi gyártásával valósulna meg, mennyi buktatót hordozhat magában?

Két év múlva hajthatják végre az első, F-16-ról történő indításokat a török-amerikai együttműködéssel fejlesztett SOM-J csapásmérő robotrepülőgéppel. A 185 kilométeres hatótávolságú fegyvert a Roketsan és a Lockheed fejleszti, az F-35 belső fegyverkamrájának méreteit figyelembe véve. A 227 kilogrammos robbanófejet hordozó, képalkotó infravörös, műholdas és terepfelismerős navigációs rendszert is alkalmazó SOM-J a Linghtning II-en a Block 4.2-es szoftvercsomag megjelenésével válik majd bevethetővé.

Libanon állítólag szaúdi forrás után juthat hozzá hat Embraer A-29 Super Tucano turbólégcsavaros felfegyverezhető kiképzőgéphez. A 462 millió dolláros beszerzés Washington áldását is viseli, mivel a gépek eladására rábólintottak a tengerentúlon.

Továbbfejlesztette az Elbit Systems a Skylark UAV-t. A Skylark I-LEX erősebb villanymotort és nagyobb felbontású érzékelőket kapott. A földi irányítórendszerrel már egy biztonságos, titkosított kommunikációs rendszerrel tarja a kapcsolatot. A földi irányítórendszer egyidejűleg már két Skylark I-LEX irányítására is képessé vált.

Mérlegelik a Pentagonban az utolsó ZUMWALT-osztályú hadihajó építési programjának leállítását. A USS LYNDON B. JOHNSON (DDG 1002), akárcsak másik két testvérhajójának beszerzési költsége 37%-al növekedett 2009 óta. Ez a LYNDON B. JOHNSON esetében 3,5 milliárd dolláros árcédulát eredményez, így felvetődött a kérdés, nem lenne-e takarékosabb a már 41%-ban elkészült egység építését félbeszakítani. Az építést végző General Dynamics Bath Iron Works decemberig készíti el tanulmányát, amiben az éppen aktuális árakat tünteti fel.

A Pentagon másik részéből is hallani kritikus hangokat az éppen most folyó fejlesztésekről. Egészen pontosan a Lockheed Martin F-35B-ről van szó. Olyan vélemények fogalmazódtak meg, melyek szerint a május végén a USS WASP fedélzetén történt legutóbbi próbák során a röviden fel és helyben leszálló típus csak úgy volt képes megfelelni a tengerészgyalogság elvárásainak, hogy az elvárásokat direkt a típus képességeihez igazították és igen távol álltak egy valós háborús helyzettől. A gépek megbízhatóságát szintén kétségbe vonták, állítólag volt olyan példány, ami több egymást követő felszállást is elhalasztott műszaki problémák miatt. Persze azt is meg kell említeni, hogy ennek az ellenkezője is előfordult, volt olyan gép, ami a számítottnál messze kevesebb meghibásodással tudta le a fedélzeti próbát.

Viszont a Northrop MQ-4C Triton személyzet nélküli tengeri járőrgép igaz sikerprogramnak tekinthető. A Pentagon elegendőek tartja a tervekben szereplő 70 darabos mennyiséget, ezeket öt bázison helyeznék el 2018-tól kezdődően. A típus 2018-tól kezdheti meg még bizonyos korlátozások betartásával repüléseit a világtengerek felett.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Pilatus PC-7.

Szu-22M4.

Agusta Westland Wildcat.

McDonnell Douglas F-15D Eagle.

Airbus A400M Atlas.

Hawker Hunter F58.

Antonov An-2.

Panavia Tornado IDS.

Harbin Z-19.

McDonnell Douglas RF-4E Phantom II.

Dassault Mirage IVP.

Lockheed F-104G Starfighter.

North American F-86D Sabre.

Sikorsky CH-53G.

Antonov An-26T.

Boeing E-8C J-Stars.

Northrop-McDonnell Douglas YF-23.

Dassault Rafale C.

Avro 698 Vulcan B.2.

Szu-34 Fullback.

Douglas EA-3B Skywarrior.

 

Szólj hozzá

Carl Gustaf M4 Aero Vodochody L-39NG Albatrosz Nexter TITUS ARX20 Genesys Aerosystems Speel Praha Williams International FJ44-4M MG5 Heckler & Koch HK121 Type 212A AgustaWestland Merlin HM2 FN Herstal M3M Airbus Military A400M Atlas PZL-Swidnik SW-4 Lockheed Martin SC-130J Sea Herc A26 BTR-80 6Sz21 T-90MSz SOM-J Embraer A-29 Super Tucano Elbit Systems Skylark I-LEX ZUMWALT-osztály USS LYNDON B. JOHNSON (DDG 1002) F-35B Northrop MQ-4C Triton