2015. okt 03.

2015.10.03

írta: Netarzenál
2015.10.03

Pár nap alatt egy alapos afrikai túrát abszolvált a Luftwaffe egyik Airbus Military A400M Atlas szállítógépe augusztus utolsó hetében. A Lufttransportgeschwader 62 (LTG 62) gépe Európából érkezett meg a szenegáli Dakarba, ahová vegyszereket és alkatrészeket szállított. Innen Namíbiába repült, majd a következő megálló Dar es-Salaam volt Tanzániában. Ezután Addisz-Abeba repülőterére vezetett az Atlas útja, majd Etiópiát elhagyva egy kis közel-keleti kitérő következett az Egyesült Arab Emírségekben található Abu Dhabi-t érintve. Az A400M augusztus 31-én érkezett vissza Németországba, több mint 23000 kilométer megtétele után.

Új hírek érkeztek a Rheinmetall Defense Electronics lézerfegyver fejlesztési terveiről. Az elképzelés szerint egy Gatling-lézeren dolgoznak, ami négy 20 kilowattos lézerágyút egyesítene magában, így egy 80 kilowattos összteljesítményű fegyvert eredményezve. Az elképzelés szerint a kisebb energiájú lézersugarakat egy közösbe összefogva az összteljesítményt nézve kisebb méretű berendezés állítható elő. A Rheinmetall Defense Electronics pár éve bemutatott 30 kilowattos lézerágyúja egy 82 milliméteres aknavetőgránátot volt képes repülés közben felrobbantani, 1000 méteres távolságból.

Szeptember 30-án az írországi Shannon nemzetközi repülőtéren tűnt fel Olaszország majdani légtérfelderítő repülőgépei közül az egyik. A két megrendelt Gulfstream G550-es közül az első, szerkezetileg már módosított példány amerikai lajstrom alatt repülve érkezett az újvilágból és folytatta útját Izrael felé. Itt az Israel Aerospace Industries érdekeltségébe tartozó Elta Systems látja majd el a feladatához szükséges fedélzeti rendszerekkel.

A várhatólag már a következő évben új tulajdonoshoz kerülő ex-VLAGYIVOSZTOK és ex-SZEVASZTOPOL MISTRAL-osztályú partraszállást támogató helikopterhordozók a hírek szerint nem fognak bevételt jelenteni Franciaország számára. A számítások szerint az orosz rendszerek kiépítése, ezek pótlása és a kikötői tartózkodás következtében a hajók előreláthatólag 90-146 millió eurós veszteséget fognak okozni.

Oroszország a Szíriába telepített repülőerőit egy Iljusin Il-20M elektronikai hírszerzőgéppel is megerősítette. Az Iszlám Állam elleni harc egyik fontos eleme a hírszerzés, ennek támogatására egy Il-76-os szállítógép a Il-20M által gyűjtött adatok elemzésére szolgáló földi rendszert is a közel-keleti országba szállította.

A BMP-3M-100-as Dragun (Dragonyos) gyalogsági harcjármű fejlesztését végző vállalat vezetése szerint az orosz Védelmi Minisztérium extra finanszírozást tervez a jármű próbáinak végrehajtásához és az esetleges hibáinak kiküszöbölésére folyósítani. A BMP-3M-100 Dragun 2A70 100 milliméteres lövegből, 2A72 30 milliméteres gépágyúból és 7,62 milliméteres PKTM koaxiális géppuskából álló fegyverzetét egy távirányítású toronyba szerelték. A motort és a sebességváltót a páncéltest orr-részébe helyezték át. Az eddig használt UTD-29M típusú, 10 hengeres, 4 ütemű, vízhűtéses 500 lóerős erőforrást egy UTD-32-es 816 lőerősre cserélték le. A járműtest hátsó részébe került deszanttérben 8 lövészkatona szállítására van lehetőség.

Indiában a légierő a hazai iparra támaszkodva szeretné ellátni 139 Mil Mi-17V-5 Hip közepes szállítóhelikopterét önvédelmi rendszerekkel. A radarbesugárzás észlelésén, fajtájának megállapításán és a kibocsátási hely meghatározásán felül a rendszereknek a fejlett elektronikus hadviselési képességekkel is rendelkezniük kell, valamint az ellentevékenységet végző csapdaszórók vezérlésére is képesnek kell lenniük. Az állami szállítási feladatokat ellátó 12-14 Mi-17V-5-öst ezeken felül lézeres ellentevékenységi rendszerrel is fel kívánják szerelni, ami az infravörös rakéták elleni védelmet teszi még átfogóbbá.

Jelenleg még nem tudni kinek a megrendelésére épül egy 400 tonnás vízkiszorítású tengeralattjáró a dél-koreai Hyundai Heavy Industries hajógyárában. A HDS-400-as (a HDS-500RTN könnyebb változata) idén szeptemberben, a Londonban megrendezett DSEI 2015 kiállításon került bemutatásra. A 40 méter hosszú, lemerülve 15 csomós sebesség elérésére képes HDS-400-as két nehéz, vagy négy könnyű torpedó indítására tehető alkalmassá, de fegyverzet helyett 14 búvár szállítására is lehetőség nyílik a megrendelő igénye szerint.

40 millió dollárból próbálnak meg kifejleszteni egy 150 kilowattos lézerfegyvert a General Atomics Aeronautical Systems emberei a Predator-C Avenger távirányítású repülőgép számára. A tervek szerint a munkával már 2017-re készen lesznek és a produktum nem lépi majd túl a gép 1360 kilogrammos terhelhetőségét.

Négyórányi repült idő alatt 59-szer kapcsolódott össze a Lockheed Martin F-35A Lightning Ii-es vadászbombázója egy Airbus Military KC-30A tankergéppel. Az Ausztrál Királyi Légierő utántöltő repülőgépe ezekből 5 alkalommal üzemanyagot is átadott az F-35A számára, összesen 19595 kilogramm mennyiségben.

Torpedóaknával folytatott gyakorlatot a közelmúltban az amerikai haditengerészet. A Csendes-óceáni Flotta állományához tartozó USS BUFFALO (SSN-715) LOS-ANGELES-osztályú nukleáris meghajtású, vadász-tengeralattjáró vetőcsövéből került indításra az Mk-67-es SLMM jelzést viselő fegyver. Az Mk-37-es torpedó mágneses, akusztikus és hidrodinamikus nyomásérzékelőkkel, valamint módosított harci résszel rendelkező változata 1983-ban jelent meg a haditengerészet eszköztárában. A 21 kilométeres hatótávolsággal rendelkező Mk-67-es torpedóakna az indítást követően a célterületet elérve a tengerfenékre süllyed, és ott fenékaknaként várakozik áldozatára.

Szeptember 29-én kivonásra került az utolsó amerikai szolgálatban álló OLIVER HAZZARD PERRY-osztályú fregatt is. A USS SIMPSON (FFG 56) a Mayport-i kikötőben vett búcsút a csillagos-sávos lobogótól.

Szintén végleg eltűnt az amerikai haditengerészet állományából a T-2C Buckeye sugárhajtású kiképzőgép szeptember 25-én. A pilótaképzésből 2008-ban kivont típussal a flotta VX-20 Teszt-és kiértékelő százada tovább repült addig a napig. A Patuxent River-i támaszponton három T-2C állt készen a különféle feladatok végrehajtására. Ezek leginkább az E-2D Hawkeye, a P-8A Poseidon és az MQ-4C Triton gépek fejlesztése során merültek fel. A kéthajtóműves típus sugárhajtóművei ezzel 56 évnyi szolgálat után csendesültek el végleg.

Tragédiába torkollott egy Lockheed Martin A-4AR Fightinghawk vadászbombázó hajtóműpróbája Argentínában. A C-933-as lajstromú példány a Villa Reynolds légibázison szabadult el a nyűgözőpontról, és okozta egy személy halálát, valamint másik öt sérülését. Az A-4AR Fightinghawk egy hangárnak ütközve állt meg, az első vizsgálatok alapján javítható károsodásokat szenvedett.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Mil (PZL-Swidnik) Mi-2F.

Dassault Mirage 2000-5F.

Mitsubishi F-2A.

NHI NH-90TTH.

General Dynamics F-16CM Fighting Falcon.

Dassault Mirage F1EH.

Lockheed Martin F-35C Lightning II.

Grumman (AIDC) S-2T Turbo Tracker.

PZL-Swidnik SW-4 Puszczyk.

Alenia Aermacchi T-346A Master.

Chengdu J-10S.

General Dynamics F-16DM Fighting Falcon.

Mil Mi-14PL.

McDonnell Douglas EF-18A Hornet.

MiG-29A.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

NDK-s Minyók: 1., 2., 3., 4.

Antonov An-124-100 Ruszlán.

Lockheed Martin C-130J Hercules.

Szuhoj Szu-25K.

Szólj hozzá

Lockheed Martin BMP-3M-100 Dragun A-4AR Fightinghawk Airbus Military A400M Atlas Lufttransportgeschwader 62 LTG 62 Rheinmetall Defense Electronics VLAGYIVOSZTOK SZEVASZTOPOL MISTRAL-osztály Iljusin Il-20M Mil Mi-17V-5 Hip Hyundai Heavy Industries HDS-400 HDS-500RTN General Atomics Aeronautical Systems Predator-C Avenger F-35A Lightning Ii KC-30A USS BUFFALO (SSN-715) LOS-ANGELES-osztály Mk-67-es SLMM Mk-37 OLIVER HAZZARD PERRY-osztály fregatt USS SIMPSON (FFG 56) T-2C Buckeye