2017. ápr 22.

2017.04.22

írta: Netarzenál
2017.04.22

Egy újabb FREMM-osztályú fregattal lett erősebb az olasz haditengerészet a héten. A LUIGI RIZZO (F 595) nevet viselő egységet a terveknek megfelelően április vége előtt adták át a flotta számára. A hajó felszereltségét általános célúként említik meg, vagyis légvédelmi és felszíni célpontok ellen egyaránt bevethető. A Róma által megrendel 10 FREMM fregattból hat lesz ilyen kialakítású. A másik négy, tengeralattjárók elleni harcra lett felkészítve, ezeket már mind átadták. A LUIGI RIZZO a hatodiknak elkészült egység építését még 2013 elején kezdték meg a Fincantieri hajógyárban. Fegyverzetét a légi célok ellen bevethető 16 Aster 15-ös és Aster 30-as légvédelmi rakéták, míg hajók és szárazföldi célok ellen alkalmazható fegyverzetét 8 darab Teseo MK2 /Otomat Mk-2/A block 4, GPS vezérlésű robotrepülőgép képezi.

Továbbá az olasz OTO/Melara által gyártott 127/64 LW Vulcano 127 milliméteres löveg is felszerelésre került a fregattok minden variánsára. A négy külön tárral rendelkező, bár éppen ezért 25 tonnát nyomó fegyver lehetővé teszi, hogy négy különféle lőszer álljon rendelkezésre a 35 lövés per perces tűzgyorsaságú ágyú számára egyidejűleg. Ez a lehetőség könnyedén ki is használható, hiszen a fegyverhez már jelenleg is alkalmazható a 30 kilométeres lőtávolságú repeszhatású, a légvédelmi, valamint a megnövelt hatótávolságú, több mint 100 kilométer megtétele után is még 20 méteres pontossággal becsapódó GPS vezérlésű lövedék is. A csöves fegyverzetet még két távirányítású toronyba szerelt, Oto Melara/Oerlikon 25 milliméteres gépágyú egészíti ki. A gyártó tervei szerint minden évben egy FREMM került majd átadásra, adott év áprilisáig befejeződően.

Oroszországban a hírek szerint egy új, hajók elleni fegyver fejlesztése folyik, igen gyors tempóban. A hiperszonikus sebességre képes eszközzel már végre is hajtottak pár indítási és repülési tesztet, ezek során elérték a hangsebesség nyolcszorosának megfelelő sebességet is. Az eddig még csak 3K22 Zircon néven emlegetett fegyver hatótávolsága 400 kilométeres lesz, indítására a már meglévő P-800 Onyx és Kalibr 3M54 (NATO nevén SS-N-27 Sizzler) robotrepülőgépek indító berendezéseinek segítségével könnyedén sort keríthet majd a hadrendbe állítás után. Ez a tervek szerint igencsak hamar bekövetkezhet, hiszen a tesztek befejeződését még az év vége előtti időpontra tervezik, míg a gyártást a következő évben indítanák meg.

Kazahsztán, amely már hat Airbus C295-ös szállítógéppel rendelkezik, tovább növeli a mennyiségüket. A volt szovjet tagköztársaság még 2012-ben rendelt meg két C295-öst, valamint további hatra is opciót jelentett be. Ezeket kettesével érvényesítették az elmúlt évek során, így a mostani két példány is ebbe a csoportba tartozik. Ezeket a C295-ket várhatólag még az év vége előtt át fogják adni Kazahsztánnak.

Iránban egy új sugárhajtású kiképző/könnyű támadógép elsőnek elkészült példányát mutatták be. A két hajtóművel ellátott, most még festetlen Koswar, külső megjelenésében leginkább a tajvani AIDC AT-3-as repülőgépre hasonlít.

Más iráni fejlesztésű haditechnikai eszközök is bemutatásra kerültek a héten, bár ezek szárazföldi járművek. A Heidar-6 gyalogsági harcjármű sokak számára ismerős lehet, hiszen a szovjet BTR-60PB páncélozott szállító harcjárműről van szó, melyre a szintén szovjet BMP-1-es tornyát szerelék fel. A fegyverzet maradt a 73 milliméteres löveg, az ezzel párhuzamosított 7,62 milliméteres géppuska, valamint a lövegcső felett látható az irányított rakéták indítására szolgáló sín is.

Szintén a szovjet BTR-60PB páncélozott szállító harcjármű az alapja Heidar-5-ös aknatelepítőnek. Itt a deszanttér két oldalsó falát, illetve a tetőpáncélzat egy részét felnyithatóra alakították ki, és szereltek be oldalanként 18-18 vetőcsövet. Ezekbe a vetőcsövekbe gyalogság és harckocsik elleni aknák egyaránt elhelyezhetők. A Heidar-5-ös aknatelepítő önvédelméről egy távirányítású fegyverállványra szerelt, 12,7 milliméteres DSK nehézgéppuska gondoskodik.

Idén februárban a világsajtó arról cikkezett, hogy a Lockheed Martin F-35 Lightning II-es vadászbombázók a mozgó földi célpontok eltalálásánál nehézségbe ütköztek, méghozzá a félaktív lézeres önrávezetéses bombák esetében. Itt a repülőgép saját mozgását és a célpontot megjelölő lézersugár közötti összhangot nem sikerült megtalálni. Ezen a héten viszont már egy 3F szoftvercsomaggal ellátott C verzióba tartozó gép került megemlítésre, mivel egy GBU-12 Paveway II-es bomba segítségével talált el a mozgó célpontját, a haditengerészet China Lake-i lőterén. A 3F szoftvercsomag még a fejlesztés és a tesztelés szakaszában van, várhatólag 2018 májusában kerül majd telepítésre a már átadott példányok számítógépes rendszerébe.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Boeing Vertol CH-47D Chinook.

Szuhoj Szu-34 Fullback.

Panavia Tornado IDS.

Sikorsky MH-60R Sea Hawk.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Grumman F-14B Tomcat.

Szuhoj Szu-25SzM.

Dassault Mirage IIIS.

Eurocopter EC665 Tiger ARH.

General Dynamics F-16C Fighting Falcon.

MiG-29A.

Szólj hozzá

FREMM-osztály Lockheed Martin fregatt AT-3 C295 F-35 Lightning II AIDC Airbus LUIGI RIZZO (F 595) Aster 15 Aster 30 Teseo MK2 Otomat Mk-2/A block 4 OTO/Melara 127/64 LW Vulcano 3K22 Zircon Koswar Heidar-6 BTR-60PB Heidar-5 GBU-12 Paveway II