2017. okt 21.

2017.10.21

írta: Netarzenál
2017.10.21

Ukrajnában bemutatták a BRDM-2-es páncélozott felderítő jármű modernizált változatát. A BRDM-NIK jelöléssel ellátott jármű továbbfejlesztésének fő iránya a személyzet páncélvédelmének javítása volt. Ezt leginkább a páncéltest mellső és oldalsó részének átalakításával érték el és ezek a változtatások alapjában tették másabbá a BRDM-2-est. A 8200 kilogrammos tömegű BRDM-NIK mozgatásáról egy 150 lóerős FPT IVECO Tector (Euro-3) dízelmotor gondoskodik, ennek segítségével képes elérni a 100 kilométer per órás sebességet és hatótávolsága 1100 kilométer. Fegyverzetét egy 14,5 milliméteres nehézgéppuska (500 lőszerrel) és egy 7,62 milliméteres géppuska (2000 lőszerrel) alkotja.

Új gépkarabélyt kapnak a német különleges erők katonái. A G36-ot váltó G95-ös (Gewehr 95) nem más, mint a Heckler & Koch HK416A7, melynek csőhossza 368 milliméter, tömege 3,7 kilogramm. A fegyverből összesen 1745-öt vásárolnak meg, ezekből 40 darab még november végéig átadásra fog kerülni. A fennmaradó 1705 darab 2019 januárjától 2019 végéig fog leszállításra kerülni.

Hollandiába az utóbbi időben több BUK légvédelmi rakéta is került. Az egyik példányt Grúzia adományozta a hollandoknak még februárban, az MH17-es járat tragédiájának kivizsgálását segítendő. A rakéta egy Lockheed Martint C-130H Hercules teherszállítógép segítségével érkezett meg a Gilze-Rijen légibázisra. A Hollandiából származó hírek szerint további BUK rakéták érkeztek még Ukrajnából és Finnországból is.

M60-as harckocsik számára dolgozott ki korszerűsítési programot a Leonardo Defence Systems és a Leonardo Land & Naval Defence Electronics. A túlélést, mozgékonyságot és tűzerőt egyaránt magába foglaló munka egyik fő eleme a 105 milliméteres löveg lecserélése, egy 120 milliméteres 45-ös kaliberhosszúságú lövegre, amely a Centauro II-es páncélvadászról lehet ismerős. Ez a hatásosabb lőszerek mellett, kisebb hátrarúgásával és elődjéhez képest 500 kilogrammal alacsonyabb tömegével igazán megfelelő választást jelent az M60-as harckocsik számára. Az M60-ra jellemző, M2-es 12,7 milliméteres nehézgéppuskát magába foglaló parancsnoki búvónyílás is lecserélésre került egy hagyományosabb megoldásra, de a nehézgéppuskától nem kell búcsút venni, hiszen a torony tetejére egy HITROLE-L távirányítású fegyverállvány került felszerelésre. A páncélzat megerősítése mellett a személyzet számára korszerű digitális elektronikákat és célzórendszert is beszereltek. Az elkerülhetetlen súlynövekedés ellensúlyozására a motor és az erőátviteli rendszer is átalakításra került.

Az orosz hadsereg 2018-ban és 2019-ben kapja majd meg az első két Mil Mi-38-as helikopterét. Ezek még a hagyományos szállító változatban kerülnek átadásra, de a döntéshozók már fontolgatják további, specializált feladatkörű variánsok megrendelését is. Az egyik ilyen az egészségügyi felszereltségű forgószárnyas, de a tágas belső tér átalakításával a rádióelektronikai zavaró feladatok ellátására is alkalmassá válhatna a Mi-38-as. Szintén esély mutatkozik egy haditengerészeti változat megvalósítására is, ami a tengeralattjáró vadászatra alkalmas Mil Mi-14-et válthatná le.

Izraelben két gólyával is ütközött egy gyakorlórepülésen lévő Lockheed Martin F-35I Adir vadászbombázó a hónap elején. A gép a történtek után sikeresen leszállt a Nevatim légibázison. Az elszenvedett sérülések a hivatalos hírek szerint nem súlyosak, de a gép radarhullámokat elnyelő és szétszóró burkolatának javítása időigényes, így a két hetes javítási időtartam talán nem is annyira hosszú. Főleg úgy, ha ezt a helyzetet a hazai személyzet ilyen célú képzésére is felhasználják. A hivatalos források szerint az érintett gép még ebben a hónapban már készen fog állni a repülési feladatok ellátására.

Kuvait számára Washingtonban engedélyezték további M1-es Abrams harckocsik megvásárlását a külügyminisztériumban. Az amerikai hadsereg készletéből származó 218 darab M1A1 Abrams mellé 218 darab AGT-1500 gázturbina is eladásra fog kerülni a szükséges logisztikai támogatással együtt 29 millió dollár értékben.

Október 16-án átvette harmadik KAMORTA-osztályú (Project-28-as hajóosztályként is emlegetett) korvettjét az Indiai Haditengerészet. Az INS KILTAN, akárcsak testvérhajói, 109 méter hosszú, 12,8 méter széles, hozzávetőleges vízkiszorítása 3000 tonna, a maximális sebessége 25 csomó. Meghajtását négy darab 5200 lőerős Pielstick PA6-STC dízelmotor biztosítja. 18 csomós sebességgel 3450 tengeri mérföldet tehet meg, fedélzetén egy helikoptert is szállíthat (Kamov Ka-28PL vagy HAL Dhruv), legénységét 123 fő alkotja. Az ABV védelemmel is ellátott hajók (KAMORTA, KADMATT, KILTAN és a KAVARATTI) 80%-ban indiai gyártásúak, építésüket a Garden Reach Shipbuilders&Engineers (GRSE) végzi és a hírek szerint rendkívül csendes üzemre képesek, így megfelelnek az elsődleges célra, a tengeralattjáró-vadászatra. Felépítményüket – súlycsökkentés végett - 80%-ban kompozit alkotja, ezt a svéd Saab Kockums segített elkészíteni. A fegyverzetet egy 76 milliméteres löveg, 16 függőleges indítású Barak-1-es légvédelmi rakéta, két AK-630M közelkörzeti légvédelmi rendszer, és RBU6000-es rakéta-vízibombák alkotják.

Még az idén szeretnék vízre bocsátani a második indiai építésű, nukleáris meghajtású rakétahordozó tengeralattjárót. Az INS ARIDHAMAN novemberben, de legrosszabb esetben decemberben vízre fog kerülni. A reaktor már készen áll az üzemelésre, fűtőanyagrúdjait még az év elején beépítették. Vízre tétel után majd két éven át tartó próbák fognak következni, így a szolgálatba állás 2019 végén várható. Az ARIDHAMAN némileg eltér a hajóosztály első egységétől egy kicsit nagyobb, ugyanis az ARIHANT (S-73) csak négy ballisztikus rakétával van ellátva, míg a második egységbe már kétszer ennyit, vagyis 24, 750 kilométeres hatótávolságú K-15 Sagarika, vagy 8 darab K-4 3500 kilométeres hatótávolságú rakétát képes magával vinni.

Elkészült a Thales az indiai HAL Tejas Mk1A vadászbombázók számára kifejlesztett AESA antennával ellátott radarral. A berendezéssel már a repülési próbákon is túl vannak, ezek mindössze négy hónapot vettek igénybe, így joggal tartható igaznak a gyártó állítása, mely szerint a rádiólokátor a Dassault Rafale RBE2 radarján alapul.

Dél-Koreában ez évben fejeznék be az újabb 100 darab Hyundai Rotem K2 (Black Panther) harckocsi gyártását, csakhogy a tervekben foglaltakat nem sikerült teljesíteni. Ugyanis ezek a páncélosok már hazai tervezésű és gyártású motorral, illetve erőátviteli rendszerrel rendelkeztek volna. Azonban a német MTU 883 dízelmotort és a Renk erőátviteli rendszerét nem tudta az 1500 lóerős Doosan DST motor és az S&T Dynamics párosa kiváltani. A megbízhatósági és tartóssági problémák miatt lehetséges, hogy mégiscsak külföldről érkezik majd a segítség és kénytelenek lesznek erre a 100 darab harckocsira további 3 évet várni.

Elkészült viszont a K21-es gyalogsági harcjármű új variánsa. 2015-ből származtak azok a hírek, melyek szerint a dél-koreai Doosan DST és a belga CMI Defence közös erőfeszítéseinek eredménye egy könnyű harckocsi lehet. Ugyanis az ázsiai országban gyártott K21-es gyalogsági harcjármű páncéltestére egy 105 milliméteres löveget befogadó CT-CV 105HP (XC-8-as) torony kerül majd felszerelésre. Az eltelt időben a fejlesztés a végéhez ért, a létrejött K21-105 olcsóbb, mint a legtöbb korszerű páncélos és hasonló tűzerővel rendelkezik.

Persze a Hyundai Rotem fejlesztőrészlege sem csak kudarcot tud elérni, hiszen a 20 tonnás 8x8-as kerékképletű KW2 Scorpion WAV (régebben K808) új variánsát mutatták be. A kétfős legénysége mellett tíz lövész szállítására képes gyalogsági harcjármű fegyverzetét egy 30 milliméteres gépágyú és egy 7,62 milliméteres géppuska alkotja. A KW2 közúti sebessége elérheti a 110 kilométer per órát, míg vízben 10 kilométeres óránkénti sebesség elérésére képes. „Kistestvére” a 16 tonnás 6x6-os kerékképletű K806, elsősorban felderítésre szolgál. Szintén kétfős legénység mellett tízfőnyi lövész szállítására képes. Fegyverzetét egy 40 milliméteres automata gránátvető és egy 7,62 milliméteres géppuska alkotja. Mindkettőt a Hyundai Rotem fejlesztette ki 2012-től kezdődően, a dél-koreai hadsereg igényeinek megfelelően. A most bemutatott rakétás páncélvadász változat egy távirányítású fegyverállványon szintén rendelkezik egy 30 milliméteres gépágyúval, valamint a gépágyútól balra két Raybolt irányított páncéltörő rakéta indítótubusa került felszerelésre.

Mindezek mellett a Korea Aerospace Industries (KAI) tárgyalásokat folytat Thaifölddel további T-50TH sugárhajtású kiképzőgépek eladásáról. Thaiföld eddig két részletben szerzett be összesen 12 példányt, de anno 16-ot szerettek volna. Az anyagi okok miatti mennyiség csökkenését szeretnék kompenzálni, most ugyanis 4 gépről folynak egyeztetések, így a 16 darabos mennyiség mégiscsak beszerzésre kerülne.

A jelentős dél-koreai hadiipari kapacitás ellenére azonban a Boeing CH-47D Chinook nehézhelikopterek modernizációját a gyártóval együtt fogják véghezvinni. A tervezési, módosítási, valamint a repülési teszteléseket is együttműködésben végrehajtandó feladatok legfőbb gyümölcse egy CH-47F szintnek megfelelő helikopter lesz, amiből a remények szerint igen tetemes mennyiség fog az ország haderejében megjelenni, mivel a 31 CH-47D (átlagos életkor 37,2 év) mellett a 6 HH-47D (átlagos életkora 19 év) is átalakításra kerülne. A helyi partner a nemzeti légitársaság leányvállalata, a Korean Air's Aerospace Division (KAL-ASD) lesz.

  1. október 17-én szállt fel első alkalommal a Sikorsky YUH-60A Black Hawk első prototípusa. A teszt és kiértékelő repülések végrehajtására három gépet építettek meg, ezek közül a 73-21650-es gyártási számú volt az első. A nyolc hónapon keresztül tartó próbák során a Sikorsky forgószárnyasai jobbnak bizonyultak, mint a Boeing Vertol YUH-61A. Persze számos módosításra került sor, így a 73-21650-es főrotorja is magasabbra került, míg a függőleges vezérsík mérete csökkent és az eltolható ajtó előtti részen is két ablak került kialakításra az egy helyett. A 73-21650-es Sikorsky YUH-60A Black Hawk 1978. május 19-én, egy péntek reggel, 9:10 körül járt szerencsétlenül, a fedélzeten tartózkodó két pilóta és egy fedélzeti mérnök halálát okozva.
  2. október 18-án hajtotta végre első repülését az első sorozatgyártott Rockwell International B-1B Lancer szuperszonikus, változtatható nyilazású szárnnyal készített stratégiai bombázó. A 82-0001 szériaszámú gép első repülése a Kaliforniai-i Palmdale-ből végrehajtott felszállással kezdődött, majd 3 óra 20 perc elteltével az Edwards tesztközpontban végrehajtott landolással fejeződött be, ahol a tesztprogramot hajtották végre. A 82-0001 szériaszámú Rockwell B-1B Lancer Csontot a kilencvenes évek közepén a Dél-Dakota-i Ellsworth légibázisról küldték nyugdíjba.

Kivonásra kerültek az uruguayi hadsereg csehszlovák gyártású OT-64A SKOT lövészpáncélosai. Az amerikai kontinensre az 1990-es közepén érkeztek meg az első járművek, amelyeket 1999-ben és 2007-ben már a 14,5 milliméteres KPVT nehézgéppuskával ellátott torony nélküli OT-93-as variánsok követtek. Az OT-64A SKOT lövészpáncélosok a Haitin végzett békefenntartó műveletben történő alkalmazása vegyes eredményt hozott, ugyanis a termetes járművekkel nehézkes volt sokszor a manőverezés a beépített területeken, viszont a 14,5 milliméteres nehézgéppuska tűzereje számos esetbe tette lehetővé a kirobbant konfliktusok azonnali lezárását.

Argentínában a hadsereg megkapta az olasz csendőrségtől megvásárolt helikoptereit. A 20 Augusta-Bell AB-206B1 elsősorban kiképzésre fog szolgálni, de a felderítés is a betöltendő szerepkört képviseli és ezt is ellátják majd. Ez utóbbiakra használtak Argentínába érkezésüket követően M134 típusú Gatling géppuskákkal, valamint 70 milliméteres nem irányított rakétákkal lesznek ellátva.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Grumman F-14D Tomcat.

LTV Aerospace A-7P Corsair II.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

General Dynamics F-16C Fighting Falcon.

Eurocopter TH05.

Lockheed Martin F-35A Lightning II.

MiG-29UB.

Rockwell B-1B Lancer.

Alenia Aermacchi T-346A Master.

McDonnell Douglas CF-188B Hornet.

AIDC F-CK-1C Ching Kuo.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

Boeing P-8A Poseidon.

Antonov An-30.

Lockheed F-16DM Fighting Falcon.

Transport Allianz C-160D.

McDonnell Douglas EAV-8B Matador II+.

AIDC AT-3.

Douglas TA-4J Skyhawk.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Szólj hozzá

BRDM-2 Lockheed Martin Boeing KAMORTA-osztály Centauro II HAL Mil Heckler & Koch Hyundai Rotem KAI Scorpion Korea Aerospace Industries BUK Abrams BRDM-NIK G95 Gewehr 95 HK416A7 Mi-38 F-35I Adir M60 Leonardo Defence Systems Leonardo Land & Naval Defence Electronics M1A1 AGT-1500 Project-28 KAMORTA KADMATT KILTAN KAVARATTI ARIDHAMAN Tejas Mk1A K2 Black Panther K21-105 KW2 WAV T-50TH CH-47D Chinook