2017. dec 16.

2017.12.16

írta: Netarzenál
2017.12.16

Szlovákiában december 6-án bemutatták a hadsereg által rendszeresítésre kerülő AMV Patria XP gyalogsági harcjármű prototípusát. A helyileg BOV 8x8-nak hívott lövészpáncélos fegyverzetét a hazai EVPU Turra távirányítású tornyába helyezik el.  Az 1540 kilogrammos toronyban a főfegyverzetet egy 2A42 30 milliméteres gépágyú alkotja, ezt egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuska egészíti ki. Továbbá lehetőség van a torony bal oldalán két irányított páncéltörő rakéta elhelyezésére is.

Ukrajnában hamarosan elkezdik az ISKRA 80K6T 3D rádiólokátor képességének vizsgálatát. Az AESA antennával ellátott berendezés 500 darab levegőben tartózkodó célpontot képes figyelemmel kísérni 500 kilométeres távolságig és 40 kilométeres magasságig. A két utánfutóra szerelt ISKRA 80K6T 3D rádiólokátor képes együttműködni a különféle légvédelmi rendszerekkel és számukra percenkénti 12 fordulatával igen pontos és friss adatokat szolgáltatni.

Lengyelországban modernizálni szeretnék a hadrendben tartott nagyjából 300 darab T-72/T-72M1-es harckocsit. Páncélosonként 1 millió dollárt szánnának a korszerűsítésre, amely során erősítenék a páncélzatot és erősebb löveggel és/vagy lövedékkel látnál el a harckocsikat, amik modern elektronikai összetevőket is kapnának, így emelkve a célfelderítési, célzási és a kommunikációs képességeiket is.

Olaszországban a Cantiere Navale Vittoria négy új LC23-as jelzéssel ellátott partraszállító naszádot készít a haditengerészet számára. A 23,8 méter hosszú és 6,6 méter széles egységek egyenként képesek lesznek egy 65 tonnás Ariete harckocsi szállítására 13,5 csomós sebességgel. A nehéz páncélos helyett 300 katona, vagy 5 könnyű páncélozott jármű, vagy két M109A2 önjáró tarack helyezhető el a 155 tonnás maximális vízkiszorítású egységek rakterében. Az első LC23-as építését már elkezdték, befejezése a következő évben várható, míg az utolsó, negyedik naszád 2021-ben készül el.

December 11-én az Észt Védelmi Erők megkapták az első Javelin Block-1-es irányított páncéltörő rakétáikat. Az eddig használt Block-0-hoz képest a 2008-tól gyártásba került Block-1-es rakétamotorja erősebb, így gyorsabban teszi meg a célig tartó maximum 2500 méteres útját, ahol a továbbfejlesztett harci résznek és a vezérlést végző szoftvernek köszönhetően pusztítóbb, mint elődje.

A szíriai háború rámutatott számos technikai hibára az orosz Mil Mi-28 Havoc harci helikopter esetében. Ezeket minél előbb szeretnék megszüntetni, így a hajtóművek, repülési elektronika, navigációs rendszer is továbbfejlesztésre fog kerülni a közeljövőben. A gázturbinák érzékenynek bizonyultak az elindított rakéták égéstermékeire, míg a típus 2016. április 12-én bekövetkezett veszteségét a pilóta éjjellátó szemüvegére vezették vissza, amely igen gyakran meghibásodik.

Már a következő évben szeretnék szolgálatba állítani a közelmúltban Szuhoj Szu-57-es típusjelzéssel ellátott PAK-FA vadászbombázót Oroszországban. Gyaníthatóan azonban a 2018-as év csak a csapatpróbák és a sorozatgyártás megkezdését fogja jelenteni a lopakodó képességekkel rendelkező gép életében, amelyből talán 2-3 példány fog ezen részt venni jövőre. Az első gyártási széria 12 Szu-57-ből fog állni.

Az Izraeli Védelmi Erők 10,6 millió dollárért vásárol motorokhoz és erőátviteli és hűtő rendszerekhez kellő alkatrészeket a szovjet T-54/T-55-es harckocsikon alapuló Achzarit nehéz lövészpáncélosai számára, az amerikai Diesel Engineering-től. Az átalakítás során az M109-es önjáró lövegekben használatos erőforrást építették be kis helyigénye okán, ennek erejét egy Allison automatikus sebességváltóval (XTG 411-5A) juttatják el a lánctalpakhoz.

Egy évvel Izraelben történő megérkezése után bevethetőnek nyilvánították az Amerikától vásárolt Lockheed Martin F-35I Adir vadászbombázókat. A típust a légierő 140. százada a "Golden Eagles" repüli a dél-izraeli Negev-sivatagban található Nevatim légibázison.

Dél-Koreában éleslövészettel bizonyították légi célok elleni alkalmazhatóságukat a Boeing AH-64E Guardian Apache harci helikopterek. Két forgószárnyas egy 2,5 kilométeres távolságban repülő Outlaw G2 pilóta nélküli célgépet semmisített meg Stinger infravörös önirányítású rakétákkal.

A dél-koreai Hyundai Rotem egy 357 millió dolláros szerződést nyert el az ország Védelmi Minisztériumától. Ezért az összegért egy eddig még nem meghatározott számú K808-as és K806-os lövészpáncélost kell majd legyártani. Szöul terveiben 2016 és 2020 közötti időszakban 600 jármű beszerzése szerepelt. Várhatólag a páncélosokból évente 100 darab fog elkészülni. A 20 tonnás 8x8-as kerékképletű KW2 Scorpion WAV (régebben K808) új variánsát kevesebb, mint két hónapja mutatták be. Az alapverziónak tekinthető változat kétfős legénysége mellett tíz lövész szállítására képes gyalogsági harcjármű fegyverzetét egy 30 milliméteres gépágyú és egy 7,62 milliméteres géppuska alkotja. A KW2 közúti sebessége elérheti a 110 kilométer per órát, míg vízben 10 kilométeres óránkénti sebesség elérésére képes.

„Kistestvére” a 16 tonnás 6x6-os kerékképletű K806, elsősorban felderítésre szolgál. Szintén kétfős legénység mellett tízfőnyi lövész szállítására képes. Fegyverzetét egy 40 milliméteres automata gránátvető és egy 7,62 milliméteres géppuska alkotja. Mindkettőt a Hyundai Rotem fejlesztette ki 2012-től kezdődően, a dél-koreai hadsereg igényeinek megfelelően. A nemrégiben bemutatott rakétás páncélvadász változat egy távirányítású fegyverállványon szintén rendelkezik egy 30 milliméteres gépágyúval, valamint a gépágyútól balra két Raybolt irányított páncéltörő rakéta indítótubusa került felszerelésre.

Kínában már repül a JF-17 Thunder kínai-pakisztáni vadászbombázó második kétüléses példánya. Az első példány még idén áprilisban szállt fel. A JF-17B (FC-1B Xiaolong) prototípus függőleges vezérsíkjának magasságát megnövelték, valamint a gép fesztávolsága is megnövekedett fél méterrel és vaskosabb lett a második ülés mögötti gerincrész is. Ide gyaníthatóan üzemanyag-tartályok kerültek beépítésre, a hatótávolság csökkenését megakadályozandó. A ki-és átképző feladatokon felül harci képességekkel is rendelkező kétüléses változat tömege így kissé magasabb lehet, mint az együlésesé. A hírek szerint összesen három kétüléses prototípust fognak megépíteni, ezekből kettő kerül majd Pakisztánba. A JF-17B változattal már pakisztáni pilóta is megismerkedhetett a levegőben.

A kanadai kormány kinyilvánította szándékát, hogy megszerezzen egy meglévő és bevált NATO-hadihajó tervet, amelyet könnyen megváltoztathattak, hogy megfeleljen a királyi kanadai haditengerészet követelményeinek. A megrendelés elnyerésére két jelentkező rögtön akadt. Az egyik, amelyiket az olaszok vezetnek a FREMM fregattal próbál meg révbe érni. Igen hamar lennének készek az egységek átadására, sőt a gyártásba a helyi Irving Hajógyárat is bevonnák. A spanyolok által vezetett csapat a Navantia által tervezett F-105-ös fregatt terveivel szeretné megvetni horgonyát az Atlanti-óceán túlpartján. A spanyol, norvég, és ausztrál döntéshozók tetszését elnyerő hajóhoz a svéd Saab 9LV harcirányító rendszerét ajánlják.

A Boeing CF-18 (F/A-18A/B) Hornet vadászbombázó repülőgépek váltása sem került le a napirendről. A 78 hadrendben lévő példány pótlására 88 beszerzését tervezik. Azonban míg a kiválasztási procedúra 2018 és 2022 között lezárul, addig az átmeneti időre Ausztráliától vásárolnának 18, ott már kivonásra kerülő F/A-18 A/B Hornet-et és további pótalkatrészeket. A távoli kontinensen éppen 2022-ig kerülnek majd nyugdíjazásra az első generációs Hornet vadászbombázók.

Kicsit délre is volt miért megemlíteni a Hornet gépcsaládot, egészen pontosan annak legfiatalabb tagját, hiszen az Amerikai Haditengerészet átvette a 150. Boeing EA-18G Growler gépét. A rádióelektronikai zavarásra szolgáló változat gyártása 2007-ben vette kezdetét, szolgálatba 2009-ben lépett.

Peruban a légierő átvette a negyedik C-27J Spartan szállítógépét is.  Az ország vezetése 12 Spartan beszerzését emlegette pár évvel ezelőtt, az eddigi megrendelések csak 4 gépre szóltak.

Sínen van viszont az ország haditengerészeténél hadrendben álló Type 209/1200-as osztályú tengeralattjárók helyi modernizációs programja. Az első egység, a BAP CHIPANA (SS 34) már meg is érkezett a hajógyárba, ahol testét kettévágják és alapos korszerűsítést végeznek el rajta a német ThyssenKrupp AG segítségével. Beépítésre fog kerülni az Airbus DS Optronics SERO 250S jelzésű optronikus árboc, ami a periszkópot fogja helyettesíteni, valamint a tengeralattjáró a nyolc 533 milliméteres torpedócsövének bármelyikét használhatja majd az SM-39 Exocet hajók elleni rakéták indítására.

Brazília Védelmi Minisztériuma december 1-jén engedélyezte a haditengerészetnek, hogy további lépéseket tegyen a brit HMS OCEAN (L12) deszant helikopterhordozó megvásárlása érdekében. Az OCEAN 2018 márciusában fog leszerelésre kerülni, de az eladáshoz Washington hozzájárulása is szükséges, az amerikai eredetű rendszerek miatt. Ezek a közelkörzeti légvédelemért felelős Raytheon Mk 15 Phalanx Block 1B gépágyúk, ám elképzelhető, hogy ezek 3 példánya nem fog szerepelni a 113 millió dollárért megvásárolható, 22000 tonnás egység felszerelésében. Amennyiben a megvásárlásra sor fog kerülni, úgy az OCEAN a 2019-es évet egy alapos felújítással fogja eltölteni, ami után 2020-ban állhat majd újra szolgálatba.

Újra szóba hozták Argentínát az orosz MiG-29-es Fulcrum vadászgépekkel. Orosz forrásokból származó információk szerint a gyártó részéről készek a kiértékeléshez szükséges anyagok átadására, amennyiben a dél-amerikai országban komolyan felvetődne a típusrendszeresítésnek gondolata.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Dassault Rafale C.

Northrop F-5E Tiger II.

MiG-21Bisz.

McDonnell Douglas F-4S Phantom II.

Dassault Mirage 2000N.

Sikorsky CH-53GA.

Szuhoj Szu-25K.

Grumman F-14A Tomcat.

Xian Y-20.

Lockheed Martin F-16DM Fighting Falcon.

Kawasaki C-1.

Boeing RC-135U.

IAR-93A Vultur.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Pilatus PC-9M.

Lockheed P-3C Orion.

Westland WG-13 Super Lynx Mk88A.

Szuhoj Szu-27UB.

McDonnell Douglas F-15J Eagle.

Airbus A400M Atlas.

Grumman E-2C Hawkeye.

Sepecat Jaguar GR.1.

Szólj hozzá

Lockheed Martin Boeing C-27J Spartan T-72 T-72M1 2A42 JF-17B Szuhoj Mil Hyundai Rotem Hornet F-35I Adir BOV 8x8 EVPU Turra AMV Patria XP ISKRA 80K6T Cantiere Navale Vittoria LC23 Javelin Block-1 Mi-28 Havoc Szu-57 T-54 T-55 Achzarit AH-64E Guardian Apache Outlaw G2 Stinger K808 KW2 Scorpion WAV FC-1B Xiaolong FREMM F-105 CF-18 F/A-18A/B Type 209/1200 BAP CHIPANA (SS 34)