2018. dec 30.

2018.12.30

írta: Netarzenál
2018.12.30

Szlovákiában is erősítik az ország hadseregének fegyverzetét. A legújabb beszerzés a tüzérséget érinti, hiszen 25 darab Zuzana 2-es 155 milliméteres önjáró tarackot vásárolnak meg. A helyi ipar produktumának tekinthető eszközt egy módosított 8x8-as kerékképletű Tatra teherautó alvázon helyezték el. Az automata töltőrendszerrel ellátott, 52-es kaliberhosszúságú lövegcsővel rendelkező Zuzana 2-es képes a szabványos NATO lőszerek kilövésére. Ezekből 40 darabot képes magával vinni és 5-6 lövés per perces tűzgyorsasággal útjukra indítani, maximum 40 kilométeres távolságra. A 3 fős személyzetű önjáró tarackokból az első négy példányt 2020. júliusáig át fogják adni, míg 2020. december 31-ig másik öt is leszállításra fog kerülni. 2021 és 2022 végéig további 8-8 Zuzana 2 került majd átadásra, így válik teljessé a 206 millió dolláros beszerzés.

Ukrajna a múlt hét péntekén két, évekig repképtelen elektronikai hadviselésre gyártott helikopterrel erősítette meg haderejét. A Mi-8MTPI és a Mi-8MTPB változatok - melyek közül az utóbbiból két példányt hazánkban is rendszeresítettek Mi–17PP jelzéssel – fedélzetén az Ikebana elektronikai felderítőrendszer (Mi-8MTPI), illetve a Bison zavarórendszer (Mi-8MTPB) került alkalmazásra. Ez utóbbit elsősorban a légvédelmi rendszerek radarjai ellen készítették annak idején. Az új festés mellett eddig nem látni más módosítást, ami a helikopterek képességének növelésével elenne összefüggésben.

T-64A harckocsikon alapuló aknamentesítő harckocsikat is kapott az ukrán hadsereg ebben a hónapban. A toronyból eltávolításra került a 125 milliméteres löveg a töltőautómatával, valamint a célzórendszerrel együtt. A torony elejére, a lövegcső helyére több szögben döntött szögletes páncélzat került felszerelésre, a harckocsi eredeti fegyverzetéből mindössze a parancsnoki búvónyílásra szerelt 12,7 milliméteres nehézgéppuska maradt meg. Az eddigi képekről annyi állapítható meg, hogy az aknamentesítésre a jármű a KMT-5 aknataposó hengerrel lett felszerelve, ami már a T-55-ös harckocsikon is alkalmazásra került. Ezzel a berendezéssel két párhuzamos, 1,65 méter széles sávon hajtható végre a mentesítés, 6–12 kilométer per órás sebességgel haladva. Egyes hírek arról is beszámolnak, hogy a haspáncélzat is megerősítésre került eme járművek esetében. Tény, az ukránok így egy igen költséghatékony aknamentesítő harckocsit alkottak meg, bár manapság már több korszerű felszerelés is megjelent az aknák elleni harcban (robotkarok, talajradarok) amikkel ha rendelkezne a jármű messze hatékonyabb, bár jóval drágább is lehetne.

Lengyelországban lassan kezdetét fogja venni a még meglévő MiG-29 és Szu-22 M4/UM3K repülőgépek lecserélése. Varsó terveiben kétszázadnyi, minden időjárási körülmények között bevethető, földi célpontok megsemmisítésre képes gép szerepel. A megrendelésre pályázik az olasz Leonardo is, az M-346-os Master kiképzőgép felfegyverezhető változatával az M-346FA-val. A több üzemmódú Grifo fedélzeti rádiólokátor mellett ez a variáns csak kismértékben különbözik a Lengyelországban már megtalálható, elsősorban pilótaképzésre alkalmas M-346 AJT (Advanced Jet Trainer) verziótól. Az összesen hét felfüggesztési ponttal rendelkező M-346FA a nagyfokú rendszerazonosságnak köszönhetően számos feladatra olcsóbban alkalmazható, mint konkurensei.

Jelenleg még nem tudni, hogy Bulgáriában csak óévi tréfának szánták, de mindenesetre az ország védelmi minisztériuma bejelentette, hogy a legutóbbi tenderre nevezett típusok közül, a Lockheed Martin F-16V Block 70/72-es vadászbombázókra szóló ajánlata nyerte el a döntéshozók tetszését. Véleményük szerint a gép a korszerű fedélzeti elektronikájával, AESA antennájú rádiólokátorával, sisakkijelzőjével, nagysebességű adatkapcsolatával érdemelte ki azt, hogy felkérjék a kormányt, kezdjék meg a tárgyalásokat a típus megvásárlásáról az Egyesült Államokkal. Jelenleg még annyit lehet tudni, hogy a bolgárok mindössze 8 darab F-16V beszerzésében gondolkodnak, de nem zárható ki a jövőben további példányok megvásárlása sem.

Még december 10-én hajtotta végre első repülését a Francia Légierő számára F3-R szintre korszerűsített első Dassault Rafale vadászbombázó a Mont-de-Marsan légibázisról felszállva. Ez igencsak gyorsan megvalósult, hiszen a francia Védelmi Beszerzési Hivatal, a DGA (Direction Générale de l'Armement) csak október végén hagyta jóvá a hazai Dassault Rafale vadászbombázóknak az F3-R szintre történő korszerűsítését. A légierő kísérleti központja (CEAM) által felügyelt repülési tesztek több hónapig folytatódnak majd, hogy értékeljék és meghatározzák ezen változat valós képességeit. Az utolsó, vagyis negyedik francia rendelési tételbe tartozó 60 darab gépen kívül a többi (több mint 100 darab) a régebbi felszereltségű variánsként került le a gyártósorról, illetve a korszerűsítés során az F3-as szintet érte el. További kivételt képeznek az Egyiptom, India és Katar számára készült példányok, amik már szintén az F3-R verziót képviselik.

Első körben 10 gépen hajtják majd végre a képességeiket igencsak megnövelő átalakítást, ezen gépek között egyaránt megtalálható lesznek majd a szárazföldi, illetve a haditengerészeti üzemre tervezett példányok. A Rafale F3-R gépek újdonsága, hogy fegyverzetükben már megjelenik a Meteor légiharc-rakéta, fedélzetükön javított SPECTRA önvédelmi rendszer, valamint 5/S üzemmódra képes új barát/ellenség azonosító is megtalálható. Ez utóbbi segítéségével a polgári és katonai gépek azonosítását nagyobb távolságból képes végrehajtani a gép pilótája, mint eddig. Valamint az itt bevezetésre kerülő AGCAS rendszernek köszönhetően az F3-R variáns önállóan kerülné el a földnek ütközést. Egyébként ez az első alkalom, hogy ilyen rendszert telepítettek egy francia katonai repülőgépre.

Szintén a líbiai tapasztalatok alapján továbbfejlesztett földi célpontok támadására szolgáló radarüzemmódok kerülnek bevezetésre, amiknek kulcsa a Thales által gyártott AESA antennával ellátott RBE2-es (Radar a Balayage Electronique 2) radar lesz. Az üzembiztosabb, kevesebb karbantartást igénylő, elődjeit messze felülmúló képességekkel rendelkező rádiólokátoron kívül továbbfejlesztett DDM-NG rakétaindítást detektor, valamint a pilótafülke előtt új FSO (Front Sector Optronics) infravörös képalkotó kamera rendszer is megtalálható a Rafale F3-R gépeken. Természetesen az új radar nyújtotta előnyök minél nagyobb mérvű kihasználása érdekében megfelelő taktika is kidolgozásra került. A földi célpontok elleni támadásának végrehajtását a szintén új TALIOS célzókonténer segít majd.

A Thales Optronique új fejlesztésű célmegjelölő konténere jó ideig, mint PDL NG (Pod de Désignation Laser de Nouvelle Génération) szerepelt a hivatalos közleményekben. Az infravörös és hagyományos képet egyaránt HD minőségben készítő TALIOS célmegjelölővel 2016 októberétől kezdődtek a légi tesztek egy Rafale vadászbombázó alá függesztve. Meg kell jegyezni, hogy a légierő és a haditengerészet számára beszerzésre kerülő 45 célmegjelölő konténeréből 20-nak az árát már belekalkulálták a 2014 és 2019 közötti katonai költségvetésbe. A 450 millió eurós fejlesztés végére egy infravörös tartományban 1280 × 1024 pixeles felbontásra képes érzékelő mellett egy 640 × 560 pixeles felbontású nappali kamerával is ellátott konténer valósult meg, ami pontosabb GPS koordináták meghatározását teszi lehetővé, javítva ezzel az AASM Hammer rakéta-póthajtású bombák találati arányát, valamint kialakításából adódóan jobban ellenáll a repülőgép-hordozókon végzett leszállások okozta erőhatásoknak és csökkentett radarkeresztmetszettel is rendelkezik.

Természetesen az új képességek kiaknázásához új fegyverzet is dukál, ezt az európai Meteor mellett a MICA (Missile d'Interception Combat Aérien) légiharc-rakéták továbbfejlesztett változatai fogják képviselni. Franciaországban ugyanis már elindult a MICA légiharc-rakéták továbbfejlesztését célzó MICA NG (Missile d'Interception Combat Aérien Nouvelle Génération) program. Párizs tervei szerint a jelenleg is használt MICA rakéták 2030-ig kivonásra fognak kerülni és helyüket egy minden területen többet nyújtó variáns veszi majd át. A fejlesztési költségek jelentős részét az azt lefolytató cégek, az MBDA, a Safran, a Thales és a Roxel viselik. Az exportlehetőségek szélesítése érdekében a beszerzési árat megpróbálják minél alacsonyabban tartani a MICA NG-nél, mely ugyancsak kétféle irányítási móddal, vagyis infravörös és aktív radaros önirányítással fog majd elkészülni.

Az első MICA NG példányok átadását 2026-ra várják. Ezek megjelenésben, tömegben és a súlypont elhelyezkedésben megegyeznek majd elődeikkel, a minél könnyebb fejlesztés és integráció érdekében. Az infravörös érzékelő természetesen érzékenyebbre lesz cserélve és az aktív radaros variáns orrában is AESA antennával rendelkező rádiólokátor kerül majd beszerelésre. Ezeknek köszönhetően a kisméretű célpontok (UAV-k) elleni alkalmazhatóság is jelentősen növekedni fog. A kettős üzemmódú rakétamotor a hatótávolságot fogja megnövelni, továbbá a belső módosítások után a tárolási, ellenőrzési idő is növekedni fog. Jelen pillanatban Párizsból 567 darab MICA NG megrendelése mellé 300 darab régebbi MICA rakéta rakétamotorjának korszerűsítését is megrendelték már.

A Dassault Rafale vadászbombázókat egy további hír is megemlítette a héten. Mégpedig azért, mert a Francia Haditengerészet utolsó hordozófedélzeti harci repülőszázada a 17F jelzésű is befejezte az átfegyverzést. A Super Étendard Modernisé (SEM) vadászbombázóktól utolsóként, 2016-ban búcsút vevő repülőszázad így a 11F és a 12F századokkal együtt repüli a Rafale-M változatot. A fedélzeti bevethetőséget november/december hónapokban megszerző repülő és kiszolgáló állomány a következő évben az MBDA AM39 Block 2 Mod 2 Exocet hajók elleni rakéták bevetésének rejtelmeiben fog elmerülni.

Oroszországban ez év tavaszán kezdték meg a T-80BV harckocsik korszerűsítését. A munkálatok után immáron T-80BVM jelzéssel ismét szolgálatba álló, továbbra is gázturbina által mozgatott páncélosok fegyverzetét a 2A46M-5 simacsövű löveg alkotja. Célzásban az orosz páncélosokon lassan alapfelszerelésnek számító Szoszna-U rendszer nyújt segítséget, páncélzatát az eddigihez képest 40-55 százalékkal a Relikt reaktív páncélzat erősíti, a T-72B3-as harckocsikon is látott rácsos előtétpáncélzattal kiegészítve. A tűzerőt a csőből indítható Reflex 9K119-es félaktív lézeres irányítású lövedék mellett két, űrméret alatti szárnystabilizált nyíllövedék is növeli a hírek szerint. Mégpedig az egyaránt 2002-től szolgálatba állított 3VBM22/3BM59-es és a 3VBM23/3BM60-as.

Előbbi esetében a 2 kilométeres távolságban is 700-740 milliméteres homogén acélpáncél átütését a volfrámkarbid biztosítja, míg az utóbbinál már lemerült uránium került felhasználásra. Ennek nagyobb sűrűsége szintén 2 kilométeres távolságban is 800-830 milliméteres homogén acélpáncél átütését eredményezi. Meg kell jegyezni, hogy a nyugati lövedékekkel szemben igencsak versenyképes adatokat felmutatni tudó két lövedék mellett sokak számára a nagy újdonságot az eddig nem kellően elismert orosz gázturbinás meghajtású páncélosok korszerűsítése jelenti. Moszkva döntése ezen harckocsik modernizálására kapcsolatban van az észak sark közelében megindult haderő felvonultatásnak, ugyanis tapasztalataik szerint a mindenevő motorral ellátott harckocsit -30 fokos hidegben nagyjából 45 perc alatt lehet elindítani, addig a gázturbinával rendelkezőket mindössze egy perc alatt.

Megkezdődtek az Iljusin Il-78-as tartálygép korszerűsített változatával, az II-78M-90A-val is a gyári repülési tesztek a 2018-as év utolsó hónapjában. A napjainkra idejétmúlttá vált, nagyétvágyú D-30KP hajtóműveket, akárcsak a teherszállító variáns esetében, a jóval kisebb fogyasztású PS-90A-76-ok váltották fel. Ezek erősebbek is, így nőtt a szállítható üzemanyag mennyisége, továbbá az átadható mennyiség is több lesz, a 12-14%-al kisebb fogyasztásnak köszönhetően.

További négy Szuhoj Szu-30SzM vadászbombázóval növekedett a Kazahsztán Légvédelem ereje december utolsó hetében. A típusra az első megrendelést még 2014-ben adta fel a volt szovjet tagköztársaság. Akkor 76,9 millió dollárért vettek 4 Szu-30SzM-t, ezeket 2015 áprilisáig át is adta a gyártó. 2016 decemberében már 8 darab került megrendelésre, ezekből kettő 2016 decemberében, illetve további egy géppárnyi egy év elmúltával, 2017 decemberében került átadásra. A most megérkezett gépekkel együtt teljessé vált a két évvel ezelőtti rendelés. Ez azonban még nem jelenti a Szu-30SzM-ek beszerzésének végét, hiszen az ország terveiben 2020-re összesen 36 darab ilyen, 8 tonnányi fegyverzet szállítására képes, vektorálható hajtóművekkel ellátott gép szerepel, ezekből újabb 8-ról 2018 májusában írták alá a szerződést.

Még karácsony előtt megérkezett a 7. Lockheed Martin C-130J-30 Super Hercules szállítógép Izraelbe. A Nevatim légibázison landoló gép is a 103. Elefántok repülőszázad gépállományába fog kerülni. A helyi keresztségben Sámson nevet kapott verziót 2010-ben rendelték meg 3 példányban és további 6-ra pedig opciót jelentett be, de már a 2012-es évben tárgyalásokat kezdtek három Super Hercules megvásárlási lehetőségéről. Akkor még 16 régebbi Hercules volt szolgálatban Izraelben, ezek közül hat E, másik hat H, míg négy a légi utántöltésre is képes KC-130H változatú. Mindenesetre 2016 végére már hat darab Sámson viselte a közel-keleti állam felségjelzését. Az E variánsok a Super Hercules-ek megérkeztével kivonásra kerülnek, de a többi példányra egy kiterjedt korszerűsítés és üzemidő-hosszabbítás vár. A Bedek és az Israel Aerospace Industries által végzett munkák eredményeképpen további 15 évig maradhatnak majd szolgálatban az öreg szállítógépek.

Jordániába irányulva is volt gépmozgás az év vége felé közeledve, ugyanis megérkezett a második Mil Mi-26 óriáshelikopter is. 2016 szeptemberében rendelte meg Jordánia a Mi-26T négy példányát, további kettő opcióval Oroszországtól. A most leszállított szürke színű forgószárnyast 2019 végéig kell követnie a megrendelt másik két példánynak is a szerződés szerint.

December 20-án nem az éhséggel már tovább hadakozni nem bírók vágták fel a karácsonyi pulykát Kínában, hanem a pakisztáni megrendelésre építendő második Type 054A/P-osztályú fregatt acélvágási ünnepségére került sor. Az építést megkezdését jelző alkalom megejtése időszerű volt, hiszen az idén véglegesített megállapodás értelmében összesen négy Type 054A-osztályú fregattot vásárol meg Pekingtől Iszlámábád. Ezekből egy már átadásra is került, még a megállapodás véglegesítése előtt. A függőleges rakétaindítókat a hajótörzsbe süllyesztve hordozó, 4000 tonnás vízkiszorítású testvérhajókat igazán gyorsan, 2021 végéig át is fogja adni a kínai fél, ugyanis az elmúlt időben éppen kínai segítséggel megerősített pakisztáni hajógyártás kimarad a haderőfejlesztésből, mivel az összes fregatt Kínában fog elkészülni.

A rövid gyártási idő az eddigi tapasztalatok alapján akár tartható is lehet, hiszen az elmúlt években, Kínában szédítő ütemben zajlik a hajóépítés, és ez számos hajógyárra kiterjed, többek között az egyik legtermékenyebbre, Dalianra. Itt 2012-ben bocsátották vízre az első Type 52D-osztályú rombolót, mely osztályból azóta hat egység állt szolgálatba, további négy a próbák különféle szakaszában tart, míg másik hét az építés különféle szakaszában található meg. A nagyobb Type 55-ös osztályú rombolókból kettő már vízre került és másik négyen dolgoznak a hajógyárakban. Az Egyesült Államok hadihajó építése ez idő alatt három ZUMWALT és nyolc ARLEIGH BURKE-osztályú egységet tud felmutatni, persze a kínai egységek képességeiről kevés információ látott napvilágot. Kínában a flotta terveiben összesen 30 darab Type 054A-osztályú fregatt beszerzése szerepel.

Vietnámi kikötőben történő átrakodás után megérkeztek Laosz új páncélosai. A T-72B White Eagle típusjelzéssel illetett harckocsikat még a 2017-es évben mutatták be az ázsiai ország képviselőinek, mint a T-72B3-as olcsóbb variánsát.  A célzást a Szoszna-U rendszer segíti ezen a változaton is, de a védelmet a régebbi Kontakt-1 reaktív páncélzat erősíti, az újabb Kontakt-5 helyett.

Kínában kétféle rakétát is indítottak december második felében. Az Oroszországtól vásárol Sz-400-as Triumf (SA-21 Growler) légvédelmi komplexummal történt lövészet alkalmával 250 kilométeres távolságra lévő, ballisztikus rakétát imitáló célpontot semmisítettek meg. A lövészet során rádióelektronikai zavarással nehezítették meg a helyzetet, ezt azonban a komplexum sikeresen kiszűrte, mint zavaró tényezőt. A másik indítás során a következő generációs rakétahordozó tengeralattjárók (Type 096) fegyverzetében szánt JL-3-as ballisztikus rakéta játszotta a főszerepet. A JL-3-as hatótávolságáról eltérő adatokkal lehet most még találkozni. Az amerikai hírszerzési becslésekre hivatkozva olvasható 9000 kilométer, de másutt 11000, sőt 14000 kilométer a közölt hatótávolság. A mostani indítással sem sikerült megállapítani a JL-3-as hatótávolságát, mivel egy ellenőrző indításról volt szó, így a lerepült távolság messze kisebb volt, mint amire a fegyver valójában képes.

December 27-én hivatalosan is bejelentették, hogy Kínában a hadsereg állományában már szolgálatban áll egy új páncélos. A Type 15, ZTQ, VT-5-ös, típusjelzéssel ez a páncélos már jó párszor felbukkant a világhálón, hiszen még 2016 novemberében megtörtént a nyilvános bemutatója. Azóta többször is szóba került, hogy ez a típus lehet majd a kínai hadsereg következő könnyű (33-36 tonnás) harckocsija, hiszen egy ilyen tömegű, új fejlesztésű, korszerű páncélos még hiányzott az eszköztárból. A kisebb tömeg tökéletes alkalmazhatóságot jelent mocsaras, vizenyős terepen, de magas hegyek között is jól jöhet, hogy ezt a tömeget egy 1000 lóerős motor mozgatja. A legutóbbi kínai rendszeresítésről éppen egy évvel ezelőtt volt szó, akkor is az internetre felkerült fotók alapján volt gyanítható, hogy a rendszeresítése megtörtént, vagy hamarosan megtörténik. A külföld számára VT-5-ös jelzéssel gyártásra kész harckocsin a hegesztett acél páncél kiegészíthető további kompozit páncéllemezekkel és reaktív páncélzattal is, vagy akár mindkettővel, így a ZTQ (VT-5-ös) tömege elérheti a 33, vagy a 36 tonnát.

A hidropneumatikus felfüggesztésű fotóművel rendelkező páncélos hossza lövegcsővel együtt 9,2 méter, szélessége 3,3 méter, magassága 2,5 méter. Az 1000 lóerős motorral mozgatott harckocsi fő fegyverzetét egy 105 milliméteres löveg alkotja, személyzete 3 fő. A löveg töltését automata végzi, a lőszerek elégő hüvellyel készülnek, az irányzó és a parancsnok számára külön-külön került beépítésre a nappal és éjjel egyaránt használható célzórendszer. A torony tetején egy távirányítású fegyverállványban nyert elhelyezést a 12,7 milliméteres nehézgéppuska. Az új harckocsiról az első képek még 2010-ben és 2011-ben láttak napvilágot. A páncélos alacsony tömege a széles lánctalpakkal kombinálva kellő mozgékonysággal ruházhatja fel a mocsaras terepen, így megfelelő utódja lehet az 1960-as években tervezett Type 62-es harckocsiknak.

December 24-én feloldották Dél-Koreában a Korea Aerospace Industries KUH-1 Surion helikopterekre kirótt felszállási tilalmat. Július 17-én a típus módosított változatából, a MUH-1 Marineon-ból tört össze egy példány, halálos áldozatokat is követelve. A rotorprobléma okozta tragédia kivizsgálása megtörtént, az eddig átadott 90 darab Surion-ból már az egyharmada átvizsgálásra került, így biztonságosan felszállhatnak.

Befejeződött a CSANGBOGO III-osztályú tengeralattjárók második gyártási szériájának tervezése is az ázsiai országban. A 3000 tonnás vízkiszorítású egységek továbbfejlesztését a Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Co. végzete el. Az elődök 76%-os helyi előállítású alkatrészarányát sikerült feltornászni 80%-ra, valamint új lesz a hanglokátor és a harci rendszer is, a második gyártási széria egységein. A 2016 júliusa óta végzett tervezés egyik legfőbb újdonsága az általánosan használt ólomsavas akkumulátorok kiváltása a lítium-ion akkumulátorokkal. Ezek jelentősen több energiát tárolnak, és kevesebb helyet foglalnak el. A lítium-ion akkumulátorok modern tengeralattjárókba való beépítése viszonylag új tendencia, Japán volt az első ország amelyik bejelentette ezt, éppen ebben az évben. Az első módosított tengeralattjáró építését várhatólag 2019-ben megkezdik Dél-Koreában.

A flottafejlesztés más területen is halad, ugyanis jóváhagyták egy új rombolóosztály beszerzését is. A hat egységből álló tervezet számára 6 milliárd dolláros költségvetési keretet jelöltek ki. A KDDX jelzésű testvérhajók természetesen az amerikai AEGIS rakéta-és légvédelmi rendszerrel lesznek felszerelve és a 2030-as évek közepére, végére fognak majd szolgálatba lépni.

Közelmúltban kiderült, a Távol-Keleten Japán jelentős mennyiségű Lockheed Martin F-35-ös beszerzését fogja végrehajtani. Ennek anyagi fedezete igen tetemes összeg, éppen ezért Tokióban keresik a megoldást az anyagi teher könnyítésére. Elképzelésük szerint a modernizálásra nem került, nagyjából 100 darab Mitsubishi Heavy Industries F-15J/DJ Eagle gépekből adnának el az USA-nak jó párat, ahonnan azok korszerűsítés után kerülhetnének értékesítésre Délkelet-Ázsia kevésbé tehetős országai számára.

Más területen viszont nem terveznek fejlesztést az F-35-ös beszerzés kapcsán. Egészen pontosan az IZUMO-osztályra telepíthető F-35B-k mellé jól jött volna egy légtérfelderítő képességgel rendelkező típus, talán a V-22 Osprey alapjain létrehozva. Azonban a védelmi minisztérium ezen a héten tett nyilatkozatában kijelentette, nem terveznek ilyen képességekkel rendelkező típust beszerezni. Véleményük szerint az E-767 és az E-2D radargépek elérhetősége és képessége a jövőben biztosítani fogja a szükséges adatokat, így a beszerzésről eltekintenek.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Szuhoj Szu-27UB Flanker

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle

Panavia Tornado IDS

General Dynamics F-16C Fighting Falcon

Eurofighter EF-2000 Typhoon

Lockheed Martin F-22A Raptor

Aerospatiale AS-532UL Cougar

Lockheed Martin F-35A Lightning II

Kawasaki P-1

Fairchild A-10A Thunderbolt II

Hawker Hunter F.58A

Republic F-105G Thunderchief

NHI NH90TTH

McDonnell Douglas A-4L Skyhawk

Dornier Do-31E

Boeing KC-767J

AIDC F-CK-1D Ching Kuo

Grumman E-2C+ Hawkeye 2000

MiG-29G

Sikorsky UH-60J Black Hawk

Nord N-2501F Noratlas

McDonnell Douglas F-15C Eagle

Chengdu J-10B

Boeing EA-18G Growler

Hongdu K-8 Karakorum

Boeing P-8A Poseidon

Antonov An-26

Boeing Vertol Chinook HC.2

Mitsubishi F-2A

Grumman EA-6B Prowler

Dassault Rafale B

Boeing RC-135V Rivet Joint

Transport Allianz C-160D

Northrop F-5E Saeghe

TAI T-129A ATAK

McDonnell Douglas F-4EJ Kai

Szuhoj Szu-22M4 Fitter K

 

B. U. É. K.

Szólj hozzá