2019. már 30.

2019.03.30

írta: Netarzenál
2019.03.30

Németországban a parlament megszavazta a 484 millió dolláros költségvetést a Bundeswehr páncélos állományának korszerűsítésére. Ennek köszönhetően 2026-ig további 101 Leopard 2A6 és Leopard 2A6M2-es harckocsit modernizálnak a Leopard 2A7V szintnek megfelelően. Úgy tűnik a németek a jelenlegi legkorszerűbb modifikációt, a Leopard 2A7V-t szemelték ki, mint azt a változatot, melyből a legtöbbet szeretnék hadrendbe állítani a Leopard 2-es igencsak népes családfájáról.

Március 21-én egy búcsúrepüléssel véget ért a Sikorsky SH-3 Sea King helikopterek belgiumi története. A legutolsó időkben már csak öt példány volt repülésre képes, majd a kutató-mentő feladatokra alkalmazott gépekből már csak az RS-05-ös lajstromú volt már csak felszállásra alkalmas állapotban. Ez a gép volt az, amelyik egy norvég és egy német típustestvér jelenlétében fejezte be a szolgálatát. Utódja az NH90-es lett.

Március 26-án az Olasz Légierő (Aeronautica Militare) leváltotta a kuvaiti Ahmed Al Jaber bázison települt AMX repülőgépeit. A hangsebesség alatti típus a törzse alatt hordozott Reccelite felderítőkonténerrel jelentős hírszerzési képességet jelentett az Irakban harcoló szövetséges csapatok számára. A gépek persze készek volt a harcok légi támogatására is 2016-os megjelenésüktől. A Black Cats Task Group feladatait négy F-2000A Typhoon veszi át, melyek ugyancsak a Reccelite segítségével fognak felderítő repüléseket végezni, továbbá ezek is készen állnak majd a földi harcok fegyveres támogatására.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter aláírta azt az 1,98 milliárd dolláros (1,5 milliárd font) beszerzést, melynek értelmében öt E-7 korai előrejelző radar repülőgép kerül megvásárlására. Az E-7 felváltja Nagy-Britannia 1990-es években beszerzett hét Boeing E-3D Sentry repülőgépeit, és biztosítja az Egyesült Királyságban a légtérfelderítő képességet a szigetország partvonalától távol is. A típusból Ausztrália hat, (ezeket 2010. május 5. és 2012. május 2. között kapták meg) Törökország és Dél-Korea négy-négy darabot rendelt meg, így már egy kiforrott géptípus kerül a királyi légierő tulajdonába. Az E-7 pilótafülkéje mögötti egykori utastérben tíz munkaállomás lett kialakítva (mindegyik 21 hüvelykes monitorral), hat a baloldalon, négy pedig jobboldalon, a pilótafülkéhez legközelebbi a küldetésparancsnok helye. A szárnyakkal egyvonalban került kialakításra a mosdót, konyhát és 8 üléssel ellátott pihenőhelységet magába foglaló második rész. Ennek igencsak nagy haszna van a személyzet pihentetése során, mivel az E-7-es képes 10 órán át is a levegőben tartózkodni. Tovább haladva a géptörzsbe a szárny mögötti részben az elektronikai rendszerek találhatók meg. Egyébként az új típus beszerzésével kapcsolatban meg kell említeni, az utóbbi időben a RAF hét Boeing E-3D Sentry radargépei közül, melyek a mesebeli hét törpe neveit viselik, már csak négy volt repülésre alkalmas állapotban.

Jelenleg még nem tudni a brit E-7-ek milyen légi üzemanyag-felvevő rendszerrel lesznek felszerelve, ugyanis a merev csőhöz való fogadónyílás megléte nem teszi képesség a gépet a RAF Voyager (A330 MRTT) tankergépeiből történő utántöltésre, mivel ezek törzsének hátsó részére nem került felszerelésre a merev cső, csak hajlékony tömlős rendszerrel képesek üzemanyag-átadásra. Ugyanez a helyzet fennáll több, a brit légierőben alkalmazott, vagy megrendelt amerikai típus (C-17 Globemaster, P-8A Poseidon, RC-135 Airseeker) esetében is. Az E-3D pilótafülkéje felett az előrenyúló fogadócsövön van lehetőség a légi utántöltésre a hajlékony tömlős rendszerrel. Az első brit gép 2023-ban fog megérkezni a kelet-angliai Cambridge-ben, ahol a Marshall Aerospace and Defence Group szakemberei fogják a szerkezetileg már átalakított Boeing 737-es sárkányt a szükséges fedélzeti rendszerek beszerelésével radargéppé változtatni. Ez a megoldás nem újdonság, hiszen a dél-koreai gépeken is helyben végezték el ezeket a munkákat. Nagy-Britanniában ezzel a megoldással 200 munkahelyet sikerült biztosítani.

Franciaországban, ebben az évben kezdetét fogja venni a hadsereg VBL (Véhicule Blindé Léger) páncélozott járműveinek korszerűsítése. Erről a megállapodást még 2017-ben írták alá a munkákban érintett Panhard General Defence és Renaultt Trucks Defense, akik az év második felében el is készülnek az első járművel. A védettebbé váló VBL 4400 kilogrammos tömege 5100-ra növekszik, így elveszíti úszóképességét. A mozgékonyság szinten tartására egy 130 lóerős motor kerül beépítésre a 95 lóerős helyett, továbbá megerősítésre kerül a fékrendszer és az első, valamint a hátsó felfüggesztés is. A belső térbe a Scorpion harctéri információs rendszer mellett új Thales rádió adó-vevő fog kerülni. A francia hadsereg számára 2010-ig átadott 1621 darab VBL közül 2030-ig 800 darab fog ezen a módosításon átesni.

Hamarosan megkapja első sorozatgyártású Iljusin Il-76MD-90A (más néven Il-476) szállító repülőgépét az orosz légierő. A típusból 2012 októberében rendeltek meg 39 darabot 2,1 milliárd dollárért, azonban 2014-ig bezárólag csak két példány került átadásra. Ezek a gépek az előszériába tartoztak, azonban az Uljanovszki Aviasztar Repülőgépgyárban már átadásra kész a 0109-es számú példány és hamarosan a 0110-es számú gép is befejezi a berepülést. Meg kell jegyezni, hogy az első három Il-76MD-90A átadását hosszú ideig 2018 végére várták. A modern navigációs és kommunikációs rendszerrel ellátott teherszállító, elődjeihez képest 10%-al kevesebbet fogyasztó PS-90A-76-os hajtóműveknek, a megerősített szárnynak és törzsnek köszönhetően teherbírását sikerült 52 tonnára növelni az eredeti 40-ről és a hatótávolsága is 5000 kilométer már a 4000 kilométer helyett. Moszkva terveiben 2030-ig több mint 100 darab Iljusin Il-76MD-90A beszerzése szerepel, ebben a mennyiségben nem tartozik bele a hasonlóképpen továbbfejlesztett Il-78M-90A tankergép. Ebben az évben összesen hat szállítógép átadása várható.

Újra visszatértek Szíriába az orosz légierő Szuhoj Szu-25-ös csatarepülőgépei. A Szu-25SzM3-as a szamarában működő Ekra által kifejlesztett L-370-3 S-K25 Vityebszk 25 önvédelmi rendszerrel van ellátva a szárnyak alatti legkülső felfüggesztési pontjain, ahol eredetileg az R-60-as önvédelemre szolgáló légiharc-rakéták voltak elhelyezve. Ez ultraibolya érzékelőket is tartalmaz, így képes a közeledő rakéták észlelésére és az ellenintézkedés megkezdésére. Továbbá a gépet érő rádióhullámok elhelyezkedése alapján képes a sugárforrás helyének meghatározására és a radarok megsemmisítésére képes H-58-as rakéták számára céladatok kidolgozására is. A Szu-25SzM3-ból a műholdképek alapján 4 darab volt megtalálható a orosz repülőcsapatok által használt Hmeymim légibázison.

Eme alváltozat 92 eddig elkészült példányának orrában már a SOLT-25 elektrooptikai rendszer van elhelyezve, ami infravörös és nappali tv kamerát is tartalmaz a lézeres távolságmérő/célmegjelölő mellett, 16x-os zoom lehetőségével. A pilótafülkébe beszerelésre került nagylátószögű HUD mellett alkalmazzák a pontosabb helymegállapítást lehetővé tevő a PPA-S/V-06 GPS/Glonass műholdas navigációs rendszert is. A földi csapatok támogatásának javítására beszerelésre került a KSS-25-ös adatátviteli rendszer és a fegyverek között megjelent a KAB-500Sz műholdas vezérlésű bomba is. A Szuhoj Szu-25SzM3 csatarepülőgépekből a kubinkai 121-es repülőgép-javító üzem évente legalább 4 elkészítésére képes.

Szintén a Hmeymim légibázison volt megfigyelhető a közelmúltban a Mil Mi-28NM harci helikopter prototípusa. Az Izvesztyija hírügynökség információi szerint az orosz hadsereg meg akarja vizsgálni a helikopter új berendezéseit, ez alatt leginkább a rotoragy fölé szerelt rádiólokátort értik. Az utóbbi időben szintén javítottak a személyzet sisakkijelzőjén, a hajtóművön, a kommunikációs rendszerein amik szintén alapos ellenőrzésre szorulnak. Gyaníthatóan a gép fegyvereit is tesztelik majd a szíriai sivatag magas hőmérsékletében és porviharaiban.

Ebben az évben kerül majd átadásra az első két Szuhoj Szu-57-es vadászbombázó az orosz légierő számára. A típusból 15 példány megrendelése Moszkva által eddig biztos. Azt is bejelentették, hogy Szu-57E jelzéssel készek a külföldi megrendelések fogadására is, bár az állami jóváhagyásra még egy kis időt várni kell. Elsősorban a Közel-Keletről és Ázsiából számítanak exportmegrendelésekre rövid időn belül az Szu-57E-re.

Messze kézzelfoghatóbb az A-50U korszerűsített légtérfelderítő repülőgép, hiszen a héten már a hatodik példányát adták át az orosz légierőnek.

Malajziában 2035-ig számítanak a Szuhoj Szu-30MKM vadászbombázókra ezért egy élettartam-hosszabbítással egybekötött korszerűsítés vár a típus 18 darab meglévő példányára. A maláj tervek szerint a helyben elvégzendő munkálatok a fedélzeti berendezések mellett a gépek fegyverzetében is változásokat fognak eszközölni.

Japánban folyik a saját, ötödik generációs Mitsubishi F-3 vadászbombázó fejlesztése. A meg nem erősített hírek szerint a gép erőforrásának jelzése XF9-1. A körülbelül 4,8 méter hosszú, és nagyjából 1 méter átmérőjű hajtómű utánégetővel több mint 15 tonna tolóerővel rendelkezik, míg utánégető nélkül több mint 11 tonna tolóerő leadására képes. A japán anyagtechnológia lehetővé tette ennek a IHI Corporation által előállított világszínvonalú hajtóműnek a megalkotását, ugyanis a turbina előtti hőmérséklet 1800 fok körüli, a most még csak prototípus stádiumban lévő sugárhajtóműnél. Az F-3-as AESA antennáját pedig már egy F-2-be építve tesztelik. A hírek szerint képessége eléri az Lockheed Martin F-35 Lightning II-be épített AN/APG-81-es képességeit.

Befejeződött az ausztrál légierő Hawk Mk.127-es kiképzőgépeinek korszerűsítési programja. A 2001-óta hadrendben álló 33 Hawk-ot érintő modernizáció 2014-ben vette kezdetét és az előre tervezett idő és költségkereten belül be is fejeződött. A gépek digitális térképet, virtuális radart, elektronikus hadviselési rendszert, a földdel és más gépekkel történő ütközést elkerülő rendszereket is kaptak.

Szerződést nyert a Raytheon, így a Lockheed U-2 Dragon Lady felderítőgépek számára egy új fedélzeti rádiólokátort fejleszthet ki. A 320 millió dolláros megállapodás részletei nem ismertek, de annyit tudni lehet, hogy az ASARS-2B szintetikus apertúrájú radar a hatótávolságot tekintve, majd kétszeres távolságból lesz képes nem részletezett felbontású fotóminőségű radarképek előállítására. Ez nem reklámszöveg, hiszen a prototípust ez év elején már tesztelték is az Edwards légibázison.

Nem tűnik annyira fényesnek az amerikai hadsereg Boeing AH-64 Apache harci helikoptereinek jövője. A hadsereg 2026-ig várhatóan még jelentős frissítéseket integrál a legújabb AH-64E Guardian változatba. Ezek közé tartozik a továbbfejlesztett tűzvezető és célzórendszer, a jobb adatátvitel és együttműködési képesség megvalósítása a földi és légi egységekkel, eszközökkel. A jövőbe tekintő szemek azonban 2048 után nem sok lehetőséget látnak az AH-64 számára, azonban a típus kiszorulása a haderőből előbb is kezdetét veheti. Ugyanis a jelenleg még fejlesztés alatt álló S-97-es, vagy V-280-as közül kiválasztásra kerülő típus egyik feladata a földi célok felderítése lesz. Ezt a feladatot pár évvel ezelőttiig 300 Bell OH-58D Kiowa Warrior helikopter látta el és ezek kivonásával a felderítés is az AH-64-es feladata lett. Az S-97-es, vagy V-280-as rendszeresítése után azonban több száz Apache harci helikopter kivonása várható, hiszen a nagyobb sebességű gépek jobban megfelelhetnek majd a felderítő feladatokra.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Lockheed Martin F-22A Raptor

Eurocopter EC665 Tiger UHT

McDonnell Douglas F-4E Phantom II

Aerospatiale SA-342M Gazelle

North American F-100F Super Sabre

Westland WG-13 Super Lynx Mk100

Grumman F-14A Tomcat

Szuhoj Szu-30MKI

Convair PQM-102A Delta Dagger

Dassault Mirage 2000D

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet

Tupoljev Tu-134UBL

Boeing B-52H Stratofortress

Chengdu F-7MB

LTV Aerospace TA-7C Corsair II

Panavia Tornado IDS

Bell/Boeing CV-22B Osprey

Szuhoj Szu-35Sz

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle

Mil Mi-17 Hip

Grumman A-6E Intruder

Dassault Mirage 5BA

Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon

Szólj hozzá

Iljusin Boeing AMX Sikorsky Il-76MD-90A Il-476 Szuhoj Mil AH-64 F-3 Szu-57 Mitsubishi E-3D Sentry Leopard 2A7V SH-3 Sea King F-2000A Typhoon Reccelite E-7 VBL Szu-25SzM3 L-370-3 S-K25 Vityebszk 25 Mi-28NM A-50U Szu-30MKM XF9-1 Hawk.127 U-2 Dragon Lady