2021. máj 27.

Oroszországban új lopakodót fejleszt ki a Szuhoj

írta: Netarzenál
Oroszországban új lopakodót fejleszt ki a Szuhoj

Az orosz TASZSZ hírügynökség forrásai szerint egy új, 5. generációs lopakodó jellemzőkkel rendelkező repülőgép fejlesztését kezdte meg a Szuhoj tervezőiroda.

Ez egy egyhajtóműves, könnyűsúlyú típus lesz, melyen természetesen alkalmazni fogják a szintén a Szuhoj által megalkotott Szu-57-es lopakodó vadászbombázó fejlesztése során megszerzett tapasztalatokat. Az új gép felszállótömege legfeljebb 18 tonna lesz, legnagyobb repülési sebessége eléri a hangsebesség kétszeresét, vagyis Mach 2 feletti lesz. Szupermanőverező képességgel is fog rendelkezni, köszönhetően a Szu-57-ben is alkalmazott 30-as gyártmányként emlegetett tolóerő vektoros gázturbinának.

Szuhoj Szu-57 (Fotó: weaponsandwarfare)

A gép tolóerő-tömeg aránya 1 feletti lesz és képes lesz a szupercirkálásra is, vagyis, hogy tartósan hangsebesség felett repüljön az utánégető használata nélkül. Az 1-nél nagyobb tolóerő-tömeg arányú repülőgépek tolóereje nagyobb, mint a tömegük, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy függőlegesen emelkedve is képesek tovább gyorsulni. A hajtómű mellett a fedélzeti rendszerek egy része is (rádióelektronika, fegyverrendszer) a Szu-57-ből kerül majd átemelésre a fejlesztés meggyorsítása, és a költségek alacsonyan tartása okán. Utóbbi kiemelten fontos lehet, hiszen az eddigi információk szerint a fejlesztést a Szuhoj saját szakállára kezdte el, állami felkérés/megrendelés nélkül.

Szólj hozzá

Szuhoj Szu-57