2021. jún 03.

Belgiumban is elkezdődött az F-35-ös alkatrészeinek gyártása

írta: Netarzenál
Belgiumban is elkezdődött az F-35-ös alkatrészeinek gyártása

Az országban a BeLightning konzorcium három belga vállalata megkezdte a Lockheed Martin F-35 Lightning II repülőgép alkatrészeinek gyártását június 1-től.

Három belga repüléstechnikai vállalat 2021 márciusában csatlakozott a Lockheed Martin F-35-ös programjához egy jelentős állami beruházásnak köszönhetően. Ekkor Brüsszelből összesen 135 millió eurós támogatást nyújtottak a Sonaca, a Sabca és az Asco részére. A belga cégek a vadászbombázók vízszintes stabilizátorának gyártását végzik, magas szintű gyártást megvalósítva és több évtizedre számos munkahelyet teremtve. A kohászati ​​termékek gyártását az Asco Industries zaventemi telephelyén végzik, míg a kompozit elemek előállítása a Sabca üzemében történik Lummenben. A vízszintes stabilizátorok összeszerelését a Sonaca végzi Gosselies-ben.

Lockheed Martin F-35 Lightning II belga felségjelzéssel (Aviation24.be)

Az elkészült vízszintes stabilizátorok továbbszállításra kerülnek a brit BAE Systems-hez. Ez rendelkezik ugyanis az F-35-ös vízszintes stabilizátorainak elkészítéséről szóló szerződéssel, és megállapodást kötött a BeLightning-el a munka kiszervezésről. Jelenleg 400 darab vízszintes stabilizátor legyártásával számolnak Belgiumban, ez közel 400 millió dollár (327 millió euró) bevételt hozhat majd.  Az amerikai típus beszerzéséről a kormányzati jóváhagyás 2018 utolsó negyedévében született meg Belgiumban. Ennek köszönhetően vált biztossá, hogy belga felségjellel 34 darab F-35A fog majd repülni. A gépek mellé kettő darab szimulátor megvásárlására is biztosított összeget a döntés. 2019 áprilisáig az első négy gép átadásaként a 2023-as év volt megjelölve, azonban akkor kiderült, Brüsszel két évvel elodázta az első négy gép átvételnek dátumát, így az 2025-re változott.

Szólj hozzá