2021. jún 07.

Gripen lehet az esélyes a Fülöp-szigeteken?

írta: Netarzenál
Gripen lehet az esélyes a Fülöp-szigeteken?

Egy helyi internetes oldal, a MaxDefense szerint igen.

Az ország védelmi minisztériumából származó információ szerint, a 2019-től egészen eddig biztos befutónak tűnő Lockheed Martin F-16V Block 70/72 Fighting Falcon nemrégiben kegyvesztetté vált. Így a svéd Saab JAS39 Gripen együléses C, illetve kétüléses D változatainak van a legnagyobb esélye a beszerzés elnyerésére. A hazánkban is rendszeresített MS20-as modifikációban felajánlott Gripen a hatótávolság, a fegyverzet mennyisége, valamint a hajtómű tolóereje terén is hátrányba van amerikai riválisával szemben.

(Wikipedia)

Ezekhez a magasabb képességekhez viszont, mint az a tárgyalások során nyilvánvalóvá vált, jóval magasabb beszerzési ár is dukál. Míg 2019-ben állítólag az amerikaiak 1,4 milliárd dollárt kértek a gépekért, az oktatásért és a tartalék alkatrészekért, addig 2020 harmadik negyedévére ez az összeg már majdnem elérte az 1,6 milliárdot. Meg kell jegyezni, hogy a 2019-es 1,4 milliárd dollár is több volt, mint amit Manila szánt volna a beszerzésre, de nem sokkal. A két ajánlat közötti különbség nagyságát közel 400 millió dollárra becsülték, ami fájdalmas a Fülöp-szigetek kormánya számára. Ugyanis így már nem fér bele a vágyott 12 harci repülőgép a rendelkezésre álló költségvetésbe.

(Wikipedia)

Még úgy sem, hogy Washington bejelentette, a legkorszerűbb Block 70/72-es változatokon felül 2-4 darab használt F-16D Block 30-as változatot is megkapnak a fülöp-szigetekiek ingyen, hogy előbb és jobban megismerhessék a típust, mire az új gépek átadásra kerülnek. Ennek dátumaként 2026 került meghatározásra. A Gripen az alacsonyabb ára mellett két területen is előnyösebbnek tűnt. Az egyik, a 2024-re ígért szállítások befejeződésének időpontja, míg a másik az, hogy rendelkezésre álló pénzügyi keretbe a svédek nem 12, hanem 14 JAS39-et tudtak belepréselni a korszerűbb PS-05Mk.4-es rádiólokátorokkal ellátva. A légierő és az ország fegyveres erejének vezetői által már jóváhagyott döntést - mely szerint a svéd gépet szerzik be, az amerikai helyett – már átadták a helyi védelmi minisztériumnak jóváhagyásra.  

Szólj hozzá

Lockheed Martin Saab Gripen JAS39C/D Fülöp-szigetek F-16V Block 70/72 Fighting Falcon PS-05Mk.4