2021. jún 11.

Új bombázó az egyetemen

írta: Netarzenál
Új bombázó az egyetemen

Méghozzá nem is mindennapi bombázó érkezett meg a Wichitai Állami Egyetemre. Egy Rockwell B-1B Lancer szuperszonikus stratégiai bombázógép

törzse került ugyanis oda a Nemzeti Repüléskutató Intézet megbízásából. A szolgálatból kivont gép törzsén repedések és korrózió nyomai után fognak majd kutatni. Teszik ezt egy kutatási projekt részeként, amelynek célja a repülések során fellépő hatások repülőgép-szerkezetekre gyakorolt következményeinek elemzése. A vizsgálat során eltávolítják az összes festéket és alapozót, a 86-0101 gyártási számú B-1B-ről, így leellenőrizhetik azokat a területeket is, amelyekhez az 1980-as évek közepe, vagyis a gyártás óta nem lehet hozzáférni. A 86-0101-et kifejezetten ehhez a kutatási programhoz szemelték ki, mivel ez volt az egyik legtöbb repült órával rendelkező Lancer a közelmúltban bekövetkezett nyugdíjba vonulásakor.

A 86-0101 gyártási számú Rockwell B-1B Lancer szuperszonikus stratégiai bombázógép szállítása az Wichitai Állami Egyetemre (US. Air Force)

Ez az átfogó ellenőrzési program egyedülálló betekintést nyújt majd a B-1B-k szerkezetében fellépő elváltozásokra, így jól meghatározhatóvá téve a többi hadrendben maradó B-1 jelenlegi állapotába. Az így nyert eredmények lehetővé teszik a Lancer-ek esetében a majdan szükségessé váló javítások időbeli megtervezését, valamint a minél kevesebb gondot okozó üzemeltetést a 2040-re tervezett kivonásig. A 86-0101-et 1986-ban építették meg és ez év április 19-én nyugdíjazták. Szárnyai, farokrésze, futóműve leszerelésre került a 40 méter hosszú törzsről, ami így csonkán 265 kilométert tett meg Wichitáig közúti szállítással.

 

 

Szólj hozzá

Rockwell B-1B Lancer