2021. jún 16.

Hiperszonikus légi indítású rakétákat kap az orosz nyugati katonai körzet

írta: Netarzenál
Hiperszonikus légi indítású rakétákat kap az orosz nyugati katonai körzet

Az orosz védelmi minisztérium úgy döntött, hogy K-47M2 Kindzsal (Tőr) rakéták indítására képes repülőgépeket telepít az Európához közeli nyugati katonai körzetbe, írta az Izvesztyia napilap, védelmi minisztériumi forrásokat idézve.

Jelenleg még nem ismert a repülőgépek települési helye és időpontja sem. Mindezek a szükséges beszerzések, valamint a személyzetek kiképzési ütemének függvénye. A minél gyorsabb hadrendbe állítás okán a már meglévő MiG-31BM Foxhound típust repülő vadászalakulatokat teszik alkalmassá a Mach 10-es sebességre képes, 2000 kilométeres hatótávolságú K-47M2-es bevetésére az oroszok. Az új feladatkör ellátása jelentős módosítást igényel a Foxhound-okon, így a vadászfeladatok ellátása ezek után már nem lesz végrehajtható a MiG-31K alváltozatokkal. Ugyanis a fedélzeti rádiólokátor eltávolításra kerül, de a belső üzemanyag-kapacitást plusz tartályok beépítésével megnövekedik. Jelenleg a K-47M2-el ellátott MiG-31K repülőgépek csak a déli katonai körzetben álltak hadrendbe, itt 2019 végén már 10 darab ilyen alváltozat volt megtalálható. A nyugati irány azonban prioritást élvez a legújabb hiperszonikus fegyverek esetében, az ellenük való nehéz védekezés okán.

MiG-31K a levegőben, törzse alatt egy K-47M2 Kindzsal (Tőr) rakétát hordozva (sputniknews)

Az orosz TASSZ védelmi iparból származó 2020 februári értesülései szerint ezek a Kindzsalok már hajók ellen is kellő hatékonysággal lesznek bevethetők. A hajók elleni feladatkörből kifolyólag a flotta repülőalakulatainál is rendszeresíteni fogják a légi indítású K-47M2 Kindzsal rakétákat. Jelenleg a haditengerészet két MiG-31-et repülő ezreddel rendelkezik. Az Északi Flotta parancsnoksága alatt a moncsegorszki, és a Csendes-óceánon Flotta alárendeltségében a Kamcsatka félszigeten található jelozovói repülőtéren repülik a típust. Az előbbi bázist 2013-ban, míg az utóbbit 2016-ban újították fel és korszerűsítették. Moncsegorszkból felszállva Izland partjaitól a Kara-tengerig nyílik majd mód a Kindzsal bevetésére, míg a kamcsatkai MiG-31K-k a Kelet-Szibéria partvidékétől kezdve, a Bering-tengeren és az Ohotszki-tengeren lévő hajókra jelenthetnek a jövőben veszélyt.

Jól megfigyelhetők a K-47M2 Kindzsal méretei ezen a földön álló MiG-31K-n (sputniknews)

A 2018-as évben az orosz védelmi iparból származó információ szerint a modernizált Tu-22M3M Backfire szuperszonikus közepes bombázók fegyverzetében is megjelenhet a légvédelmi rendszerek számára eddig is komoly kihívást jelentő Kindzsal típusú hiperszonikus rakéta légi indítású változata is. Ebből akár négyet is elhelyezhetnének majd a Tu-22M3M-en, a szükséges módosításokat követően. De Moszkvában ugyanígy tervezik a Kindzsal alkalmazását a T-22M3M-nél nagyobb hatótávolságú Tupoljev Tu-160-as Blackjack szuperszonikus nehézbombázókon is. A 2020 januárjában elkezdett előzetes tervek fogják igazolni, vagy cáfolni azt az elképzelést, mely szerint a Tu-160-ok belső bombakamrájában lévő két forgótárra összesen 12 darab Kindzsal is elhelyezhető lenne.

Szólj hozzá

MiG-31K MiG-31BM Foxhound K-47M2 Kindzsal