2021. jún 18.

Cseh DANA M2 önjáró tarack próbái Ukrajnában

írta: Netarzenál
Cseh DANA M2 önjáró tarack próbái Ukrajnában

Megerősítették a tavalyi információkat arról, hogy Ukrajna hajlandó megvásárolni a DANA M2 (Dělo Automobilní Nabíjené Automaticky, magyarul: automata töltésű önjáró löveg) önjáró tarackokat.

Ezekkel a szolgálatban levő szovjet D-20 vontatott tarackokat váltanák fel. A tavalyi év harmadik negyedévében egy ukrán sajtóértesülés szerint Kijev új tüzérségi eszközöket szeretne megvásárolni a hadsereg részére. Ezzel a beszerzéssel egyszerre nyugdíjaznák a szovjet gyártmányú 152 milliméteres 2A36, 2A65 vontatott, valamint a 2S1 (271 darab), a 2S3 (235 darab), 2S19, és a 2S5 önjáró tarackokat is. Az akkori információk szerint a cseh fejlesztésű és gyártású DANA M2 kerekes futóművel rendelkező, 152 milliméteres önjáró tarack tudta felhívni magára a legjobban az ukránok figyelmét, a lengyel KRAB-bal együtt. Pár nappal később már arról cikkeztek nem hivatalos forrásokra hivatkozva, hogy Kijev megállapodott huszonhat darab 152 milliméteres DANA M2 önjáró tarack beszerzéséről a Cseh Köztársasággal.

(Excaliburarmy)

A megrendelés becsült értéke nem kevesebb, mint 40 millió dollár. Azt is tudni vélték, hogy ezek a tüzérségi eszközök a cseh haderő készletéből kerülnek majd Ukrajnába, egy alapos nagyjavítás és felújítást követően. A darabárról is eltérőek voltak még az értesülések, lehetett találkozni 900000 dollárral és 1,55 millió dollárral is. Ez utóbbi értesülés nem tűnt helytállónak, jelenleg még nincs megrendelés. Csupán csak a helyszíni próbákat hajtották végre Ukrajnában, az elmúlt hetekben. Természetesen ezek során voltak éles lövészetek is. Ezek során az önállóan, valamint a kötelékben végrehajtott tűzfeladatok kiértékelése is megtörtént. Az egyik legfőbb paraméterek a megállástól számított tűzmegnyitás, illetve az utolsó lövés leadásától számított tűzelőállás elhagyásának ideje volt. Mindkét esetben ez az idő kevesebb volt, mint egy perc, ami a minden egyes DANA M2 önjáró tarackra felszerelt helymeghatározó rendszernek volt köszönhető.

(Excaliburarmy)

Az egyik fő tényező, amely a cseh ajánlat mellett szól az az a tény, hogy a DANA M2 152 milliméteres lőszert használ, ami a volt Szovjetunió volt szövetségesei és tagköztársaságai számára még napjainkban is szabvány űrméretnek számít. Ukrajnában is nagy lőszerkészlet található meg ezekből. Kijev szempontjából további előny a kerekes futómű, amelynek köszönhetően az ilyen futóművel ellátott önjáró tarack sok helyre eljuthat saját lábon, viszonylag gyorsan. Az aszfaltozott úton DANA akár 90 kilométer per órás, míg terepen 25 kilométer per órás sebességet is képes elérni. Nincs szükség hosszabb távolságokhoz megtételéhez az áttelepülési időt növelő vasúti szállításra. A nagyobb mobilitás mellett a DANA M2 nagy tűzsebességet is kínál öt lövés per perces tűzgyorsaságával. Hagyományos lőszerrel 18,7, míg rakéta-póthajtásúval 25,5 kilométeres távolságra képes ellőni. A tesztek mellett folynak a tárgyalások is a felek között. Ezek során 26 darab DANA M2 megvásárlása került szóba, de azt is szeretnék elérni az ukránok, hogy a helyi ipar is részt vegyen bizonyos alkatrészek gyártásában. A későbbiekben szeretnék a teljes körű helyi javítási lehetőséget is megteremteni és előállítást is megvalósítani az ukránok. Nem hivatalos források szerint az első ukrán DANA M2-es önjáró tarackok a már meglévő cseh haderőben használt példányok átépítésével születnének meg. Így az átadások előbb kezdődhetnének el és a beszerzési ár is alacsonyabb lehetne.  

 

Szólj hozzá

Ukrajna DANA M2 Excaliburarmy