2021. jún 24.

Törökországban megkezdődött a Leopard 2A4 harckocsik korszerűsítése

írta: Netarzenál
Törökországban megkezdődött a Leopard 2A4 harckocsik korszerűsítése

Jelenleg még nem tudni, mennyi harckocsit fog érinteni a modernizáció.

Sejteni viszont lehet, hiszen Ankara 2017-ben 83-120 páncélos korszerűsítésének tervét jelentette be. A munkákban a Roketsan és az Aselsan társaságok vesznek részt. A továbbfejlesztésen átesett harckocsik jelölése Leopard 2A4TM lesz. A legnagyobb változtatást a páncélzat megerősítése jelenti. A moduláris kiegészítő páncélozás a Roketsan és a Balistik Koruma Merkezinde által szállított modulokból áll. A páncélvédelem növelésének az alapját az Aselsan által 2011-ben bemutatott Leopard 2NG csomag képezi. Ez háromféle páncélzatból tevődik össze. Az első szendvicsszerkezetű lesz, a második viszont reaktív páncélzatot foglal magába. A Leopard 2NG toronyszerkezete ötvözte a Leopard 2A4 és Leopard 2A5 torony jellemzőit. A jármű testének eleje és mindkét oldala a toronyhoz hasonló, kiegészítő páncélzattal volt felszerelve, hogy megvédjék a vezetőt és a lőszertárolókat.

Balra az erősített páncélzatú török Leopard 2NG, jobbra az eredeti Leopard 2A4-es változat (savunmasanayist.com)

A járműtest és torony hátsó részét rácsos előtétpáncélzattal teszik védettebbé. A fő cél a Fagott, a Konkursz, és a TOW 2 irányított páncéltörő rakéták, valamint az improvizált robbanószerek elleni védelem megerősítése. A páncélzat képességeit 2019 júliusa és decembere között tesztelték, ahol megfelelő védelmi képességről tett tanúbizonyságot. A török hadsereg részére 2005 és 2013 között összesen 354 darab Leopard 2A4 harckocsi került beszerzésre, ezeket használtan vásárolták Németországból. Ezt két részletben hajtották végre, 298, illetve 56 jármű megvásárlásával. Ezekből 10 került veszteséglistára a szíriai Al-Bab városért folytatott emlékezetes csaták során, így jelenleg 344 darab van hadrendben. A második csoport 15 páncélosát már a kezdetek kezdetén szétszerelték, hogy alkatrészként hasznosuljanak a többi számára. A Roketsan még 2020 decemberében két módosított harckocsit adott át a hadseregnek.

Saját tapasztalat alapján döntöttek a törökök a harckocsik páncélzatának megerősítéséről (reddit)

A harckocsik  a páncélzaton felül egyéb rendszereket is kapnak a korszerűsítés során. Ilyen a Yamgöz 360 fokos lefedettséget biztosító kamerarendszer, a LIAS lézerbesugárzás-érzékelő, az Aselsan SARP távirányítású fegyverállvány, az Akkor Pulat aktív páncélzat. Utóbbi rendszert az Aselsan török ​​vállalat és az ország legfőbb tudományos testülete, a Törökországi Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács (TÜBİTAK) kifejlesztette ki. Az aktív páncélzat modularitásának köszönhetően többféle páncélos járműre is könnyedén felszerelhető. A 2018-as évben a török állami hírforrásokban felbukkant Akkor Pulat aktív páncélzatról szóló hír igazi érdekessége maga az aktív páncélzat léte volt, hiszen a török médiában addig nem foglalkoztak vele. Ugyanis ez a rendszer valójában az ukrán Zaslon könnyűsúlyú, Zaslon-L változata, amellyel a 2017-es évben fejeződtek be a vizsgálatokat Ukrajnában, majd utána egy gyorsított tesztsorozatot végeznek vele Törökországban is.

 

Szólj hozzá

Törökország Aselsan Roketsan Leopard 2A4 Leopard 2A4TM Leopard 2NG