2021. jún 26.

Újra brit hordozóról hajtanak végre harci bevetéseket brit repülőgépek

írta: Netarzenál
Újra brit hordozóról hajtanak végre harci bevetéseket brit repülőgépek

Mindezt teszik június 18-tól a Földközi-tengeren hajózó HMS QUEEN ELIZABETH (R08) fedélzetéről felszállva.

Az QUEEN ELIZABETH első harci őrjárata május végén vette kezdetét, és 28 héten át fog tartani. Az ekkor CSG21 (Carrier Strike Group 21) nevet viselő harci kötelék repülőerőit a RAF 617. repülőszázadának (The Dambusters) nyolc Lockheed Martin F-35B Lightning II ötödik generációs többfunkciós lopakodó vadászbombázója, illetve ezeket kiegészítve 10 amerikai tengerészgyalogos F-35B fogja alkotni. Utóbbiak a VMFA-211-es századtól (Wake Island Avengers) érkeztek meg a hordozóra. Az amerikai század gépei és legénysége 2021. április 26. és 28. között települt át az Egyesült Királyságba, a RAF Lakenheath-i támaszpontjára.

A brit HMS QUEEN ELIZABETH (R08) repülőgép-hordozó és kíséretének egy része (Wikipedia)

A CSG21, mely a Falklandi háború óta a legnagyobb, brit parancsnokság alatt álló flottakötelék. Útja során feltűnik a Földközi-tengeren, az Indiai-óceánon és a csendes-óceáni térségben is. A QUEEN ELIZABETH mellett ezt a harci köteléket a DIAMOND (D34), és a DEFENDER (D36) DARING-osztályú rombolók, a KENT (F78), és a RICHMOND (F239) DUKE-osztályú fregattok, a FORT VICTORIA (A387), valamint a TIDESPRING ellátóhajók, továbbá egy ASTUTE-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjáró fogja alkotni.  Két további egység is csatlakozik a britekhez. Egy amerikai ARLEIGH BURKE-osztályú romboló a USS SULLIVAN, illetve a holland EVERTSEN fregatt, mely a ZEVEN PROVINCIEN-osztály tagja.  Meg kell említeni azt is, hogy 2010 óta ez az első alkalom, hogy brit repülőgépek repülőgép-hordozóra települnek, nem kiképzési jelleggel.

 A teljes repülőerő a 18 darab F-35B-n felül 4-4 darab Leonardo Wildcat HMA.2, és Leonardo Merlin HM.2, valamint 3-3 darab Merlin HM.2 Crowsnest AEW, és Merlin HC.4 helikopterből tevődik össze. Május 3-án az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma azt is megerősítette, hogy a QUEEN ELIZABETH brit F-35B gépei eme út során csatlakoznak majd az Irakban és Szíriában, az Iszlám Állam elleni hadműveletekhez is. A 617-ek 2019 nyarán a ciprusi Akrotiri támaszpontról felszállva már hajtottak végre bevetéseket Szíria légterében. A VMFA-211-ek is harcedzettnek tekinthetők az F-35B-vel is, hiszen 2018-ban a Perzsa-öbölben hajózó USS ESSEX (LHD-2) fedélzetéről felszállva hajtottak végre bevetéseket Afganisztán felett.

Merlin HM.2 Crowsnest AEW (Wikipedia)

Iszlám Állam elleni harcban az amerikai gépek GBU-12 Paveway és JDAM irányított bombákat és AIM-120 AMRAAM és AIM-9X Sidewinder rakétákkal lettek felfegyverezve, míg a  brit F-35B-k a szárnyaik alatt oldalaként egy-egy MBDA AIM-132 ASRAAM rövid hatótávolságú légiharc-rakétát, és a belső fegyvertereikben földi célpontok elleni fegyverzetet hordoztak. Bevetéseiket szintén brit E-3D Sentry légtérfelderítő, RC-135W Rivet Joint elektronikai felderítő, valamint A330 Voyager tartálygépek támogatták. Az F-35B-k megjelenése a harcokban némi teherlevételt jelent a ciprusi Akrotiri támaszpontról bevetéseket végrehajtó brit Typhoon vadászbombázóknak. A civil média mellett mások is igen élénk érdeklődést tanúsítanak a CSG21 harci kötelék iránt.

 Ugyanis a nyomukba szegődött egy orosz GRIGOROVICS-osztályú fregatt is, továbbá a Királyi Haditengerészet szerint az orosz tengeralattjárók is nyomon követik hajóik mozgását. Sőt június 20-án már orosz repülőgépek elfogását is végrehajtották a Lightning II-ek. A CSG21 várhatóan még két-három hétig marad a Földközi-tengeren, majd folytatja előre kijelölt útját, amely a Szuezi-csatornán keresztül visz, mielőtt Ománba, Szingapúrba, Indiába, Japánba és Dél-Koreába látogatna a flottakötelék, valamint együttműködik az említett országok fegyveres erőivel.

 

Szólj hozzá

HMS QUEEN ELIZABETH (R08) CSG21 Carrier Strike Group 21