2021. jún 28.

Franciaországban elindult a Leclerc harckocsik korszerűsítési programja

írta: Netarzenál
Franciaországban elindult a Leclerc harckocsik korszerűsítési programja

A Nexter Systems elkezdte az első 50 darab AMX-56 Leclerc harckocsi Leclerc Scorpion, vagy XLR szintre történő modernizációját.

Franciaországban a 2019-2025 közötti védelmi kiadások növekedése lehetővé fogja tenni legalább 200 darab AMX-56 Leclerc modernizációját, a 406 példányból. A munkálatok leginkább az elektronikát érintik, így a SCORPION információs és irányító rendszer (SICS) is beépítésre kerül, ami a jövőben minden francia páncélosban megtalálható lesz és a harctéri internetet valósítja meg. Már a védelem növeléséhez is tartozik a Barage (Brouilleur Actif és Réactif avec GoniométriE) nevű, improvizált robbanószerkezetek ellen kifejlesztett zavarórendszer integrációja.

AZ AMX-56 Leclerc harckocsi (Wikipedia)

A védelem növelésébe természetesen a harckocsi összes felületét borító páncélzat hatékonyságának növelése is bele tartozik, így a modulárisan cserélhető mellső és oldalsó páncélzat helyett is erősebb fog felszerelésre kerülni. A fő fegyverzetet képviselő Nexter Systems 120 milliméteres CN 120-26 jelzésű sima csövű ágyú megmarad, de választható robbanási idejű M3M repeszgránátot fog kapni. A torony tetejére egy távirányítású fegyverállvány kerül felszerelésre, ezt a parancsnok és az irányzó is működtetheti majd. Erre egy 7,62 milliméteres géppuska kerülhet, de lehetőség van a 12,7 milliméteres nehézgéppuska felszerelésére is. Az AMX-56 Leclerc Scorpion harckocsi tömege a módosításoknak köszönhetően újabb 2 tonnával gyarapszik, így eléri az 57 tonnát.

 

Szólj hozzá

Franciaország AMX-56 Leclerc Nexter Systems Leclerc Scorpion AMX-56 Leclerc XLR