2021. júl 01.

Új török harci helikopter, ukrán gázturbinákkal

írta: Netarzenál
Új török harci helikopter, ukrán gázturbinákkal

A Turkish Aerospace Industries (TUSAS) megállapodást írt alá az ukrán Motor Szics céggel 14 darab gázturbina leszállításáról.

Ezeket a még fejlesztés alatt álló T929 ATAK 2 harci helikopterekhez szerzik be. Magától értetődő módon Ankara a jövőben nem szeretne olyan helyzetbe kerülni, mint az a hazai és a pakisztáni megrendelésre legyártani nem tudott T129 ATAK harci helikopterek esetében történt. Itt a török-amerikai viszony megromlása miatt a helikoptereket a levegőbe emelő, az amerikai Honeywell és a brit Rolls-Royce közös vállalkozásaként működő LHTEC gyártmányú T800-4A gázturbinák elérhetetlenné váltak. Bár a közelmúltban egy kedvező döntés értelmében a Fülöp-szigetek által megrendelt T129-ek számára leszállításra fognak kerülni az amerikai-brit erőforrások, a típust beszerezni óhajtó Pakisztán esetében továbbra is kétséges az eladás megvalósulása.

T129 ATAK harci helikopter: olasz múlt, bizonytalan jövő? (Wikipedia)

Meg kell jegyezni, hogy már 2017 februárjától Törökországban megkezdték a hasonló paraméterekkel rendelkező TS1400 jelzéssel ellátott hazai gázturbina kifejlesztését is. Ezt az erőforrást szeretnék felhasználni a Turkish Aerospace Industries T625 közepes méretű, több célra is felhasználható helikopteren is. A Pakisztán által 1,5 milliárd dollárért megvásárolni kívánt 30 darab T129 ATAK harci helikopter előállítása, valamint leszállítása is így a beépíthető hajtóművek hiánya miatt több évet is késhet. Pakisztán mindenesetre már jelezte, amennyiben a török T129-ek megvásárlása záros határidő belül nem rendeződik, kész a kínai gyártmányú Z-10-es harci helikopterek beszerzésére. Ennyi kitérő után nézzük az utódot, mely részére az ukrán gázturbinák beszerzéséről már 2021 márciusa óta folytak a tárgyalások. Ezek sikerrel zárultak, így a T929 ATAK 2 harci helikoptereket két, egyenként 2500 lóerő leadására képes gázturbinával fogják ellátni.

T929 ATAK 2 harci helikopter: hányatott jelen, sikeres jövő? (defence-blog.com)

Az első felszállását várhatólag 2023-ban végrehajtó T929 ATAK 2 harci helikopter maximális felszállótömege elérheti majd a 11 tonnát is, míg a szállított fegyverzet tömege 1500 kilogramm lesz. A hírek szerint a törökök az ATAK 2-t a Szíriában megszerzett harci tapasztalatok alapján fejlesztik, és kiemelt figyelmet fordítanak a személyzet védelmére. A fent jelzett első repülés időpontja tartható lesz az ukrán erőforrásokkal is, hiszen 2022-ben megérkezik majd az első két darab. A 14 darabból az utolsót 2025-ben adják át a június 29-én aláírt megállapodás értelmében. Ezek típusa a hírek szerint TV3-117-es lesz, amiknek ősei ismerősek lehetnek a szovjet érában tervezett Mil helikopterekből.

 

Szólj hozzá

Motor Szics Turkish Aerospace Industries TUSAS T929 ATAK 2 TV3-117