2021. júl 28.

Felfegyverzett könnyű szállítógép különleges erők részére

írta: Netarzenál
Felfegyverzett könnyű szállítógép különleges erők részére

A földi harcokat fegyverzettel támogatni tudó szállítógépek kategóriájába évtizedeken át egyeduralkodó Lockheed AC-130-as különféle változatai az európai C295-ös személyében kaptak konkurenciát nemrégiben.

A kisebb gépek esetében most a Sierra Nevada Corporation (SNC) bejelentette, hogy az Amerikai Különleges Műveleti Parancsnokság igényei szerint megalkotott MC-145B Coyote bemutatta valós képességét a floridai Eglin légierő bázison.

Az MC-145B Coyote

A gépet az SNC a PZL Mielec-kel, a Lockheed Martin-nal közösen hozták létre. Alapja a Lengyelországban gyártott kétmotoros, felsőszárnyas M28-as volt. A rövid távon fel-és leszállni képes, puritán körülmények között is könnyedén üzemeltethető M28-as kiváló alapot jelentett az MC-145B Coyote létrehozásához.

Szárnyak alatt a fegyverzet, az orr alatt a szenzortorony jól megfigyelhető ezen a képen

Merev, igazán strapabíró futóművei, erős hajtóművei és felsőszárnyas elrendezése is segítette a felfegyverezhető variáns könnyű létrehozását. Így aztán szárnyai alatt összesen négy fegyverzet felfüggesztő pontot alakítottak ki, megnövelték a szállítható üzemanyag mennyiségét, továbbá infravörös kamrákat szereltek fel, és jelentősen korszerűsítették a pilótafülkét is.

A szárnyak alatt irányított rakéták láthatók

A tehertér hátulján lévő lenyitható rámpa teherszállítás és az ejtőernyősök könnyű gépelhagyása mellett lehetővé teszi az egészségügyi feladatokra való gyors alkalmassá tételt is. Valamint a tehertérben elhelyezett fegyverzet bevethetőségére is esélyt adhat. Itt a repülés közben a tehertérből ejtőernyővel kihúzatott, majd elindított AGM–158 JASSM csapásmérő robotrepülőgép jelentheti a közeli jövőt.

AGM–158 JASSM csapásmérő robotrepülőgépek indítása a tehertérből

 

 

Szólj hozzá

Lockheed Martin PZL Mielec M28 Sierra Nevada Corporation SNC MC-145B Coyote