2021. aug 02.

Már folyik az új Leopard 2-es változat fejlesztése

írta: Netarzenál
Már folyik az új Leopard 2-es változat fejlesztése

A már bő 4 évtizedes múlttal és számtalan fejlesztési lépcsővel rendelkező német harckocsi, a Leopard 2-es még messze van az elöregedéstől.

A hazánk által is megrendelt típus továbbfejlesztésén a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) is dolgozik. Jelenleg ez a változat a Leopard 2AX jelöléssel rendelkezik. A modernizáció legfőbb iránya a tűzvezetés és a helyzettudatosság fejlesztése. Éppen ezért a Leopard 2AX esetében eme fejlesztés részeként a 640×512 képpontos felbontású ATTICA GL kamerákat a legújabb, 1280×1024 képpontos ATTICA M-2 váltja fel. Ezen felül egy nagyon nagy felbontású digitális nappali csatornával rendelkező berendezés is megjelenhet majd az új harckocsin. A távolról irányított légi járművek napjainkban már nem számítanak különlegességnek a harcmezők felett, éppen ezért az új nagymacska is képes lesz legalább képi adatokat fogadni ezektől.

(Wikipedia)

De az sem zárható ki, hogy majd irányítani is fogják tudni a harckocsizók ezen eszközöket, például úgy, ahogy ez a legkorszerűbb Boeing AH-64E Apache harci helikopterek esetében már megvalósításra került. És ha már szóba került a kétirányú adatátvitel, ez megvalósulhat majd más harckocsik, illetve más szárazföldi járművek irányába is. Az aktív páncélzaton felül a védelemről az optikai rendszerek vakítását végző lézerek mellett a rádió távirányítású robbanóeszközök detonációját megakadályozó rádióelektronikai zavarórendszer is gondoskodni fog. Az ilyen nagyarányú továbbfejlesztés egyik velejárója lesz az, hogy egy új torony is szükséges lesz a Leopard 2-es számára.

 (Wikipedia)

És ha már új torony és a tűzvezetés pontossága, akkor miért ne kerülne lecserélésre a 120 milliméteres főfegyverzet? Bár a fejlesztés ezen irányát eddig nem erősítették meg hivatalos forrásból, nem zárható ki, hogy egy 130 milliméteres új löveg is beépítésre fog kerülni az új toronyba. Egy másik fontos szempont a továbbfejlesztésnél, hogy megállítsák a tömegnövekedést. A tornyon és a páncéltesten megjelenő új páncélzatot moduláris páncélzattal teszi teljessé. Ebben megtalálható lesz az aktív és reaktív páncélzat mellett a többrétegű is. A reaktív páncélzat esetében a Puma gyalogsági harcjárművön is alkalmazott CLARA jöhet szóba. Természetesen az új páncélzat nagyobb védelmet fog nyújtani, mint elődje tette. A mozgékonyság növelése okán a Leopard 2AX teljesen új hajtásláncot és felfüggesztést is fog kapni. Ezeknek köszönhetően a maximálisan 64 tonnás harckocsi ugyanolyan, vagy még jobb mozgékonysággal fog rendelkezni, mint a régebbi, de könnyebb változatok.

Szólj hozzá

Leopard 2 Krauss-Maffei Wegmann KMW Leopard 2AX