2021. aug 05.

Meghibásodhatott egy orosz nukleáris tengeralattjáró

írta: Netarzenál
Meghibásodhatott egy orosz nukleáris tengeralattjáró

A probléma okát még nem hozták nyilvánosságra az oroszok, sőt, ha Dán Királyi Haditengerészet HDMS DIANA járőrhajójának személyzete nem lesz szemtanúja az esetnek, lehet sohasem derül ki.

Ami biztosan tudható az az, hogy az OREL nevet viselő OSCAR-II-es osztályba tartozó nukleáris meghajtású, robotrepülőgépek hordozására szolgáló tengeralattjáró a KULAKOV ADMIRÁLIS rombolóval Szentpétervárról hajózott vissza a Kola-félszigeten lévő támaszpontjára. A szerencsétlenül járt KURSZK testvérhajójának Szentpétervári tartózkodásának oka a július 25–i flottafelvonulás volt, amit az Orosz Haditengerészet 325 évvel ezelőtti létrehozásának évfordulójára szerveztek. Július 30-án a hazaút során azonban az OREL már a felszínen 1,5 csomós sebességgel sodródott Sejero szigete felé, Dánia második legnagyobb városától Arhustól keletre.

A meghajtás nélkül sodródó OREL, a torony előtt a mentőmellényt viselő legénység egy részével és a vontatáshoz szükséges, a hajótestből kitolt bakokkal (Fotó: Dán Királyi Haditengerészet)

Ekkor az OREL legénységének egy része mentőmellényeket viselve a torony előtti részen tartózkodott és úgy tűnt, mintha a vontatáshoz szükséges előkészületeket hajtanák végre. A magatehetetlennek látszó OREL számára közelben tartózkodó, az orosz hajók szemmel tartását végző HDMS DIANA járőrhajó felajánlotta, hogy segítséget nyújt, amennyiben erre igényt tartanak. Ezt azonban az oroszok udvarias hangnemben megfogalmazott válaszukban, de elutasították. Érdekes módon ez a rádióadás nem a tengeralattjáróról, hanem a KULAKOV ADMIRÁLIS rombolóról érkezett.

Elöl az OREL, mögötte a frissen érkezett ALTAY (Fotó: Dán Királyi Haditengerészet)

Hamarosan feltűnt az Északi Flotta kötelékébe tartozó ALTAY vontatóhajó is, melynek tatfedélzetén a legénység tevékenységét megfigyelve szintén arra lehetett következtetni, hogy arra készülődnek, hogy a két atomreaktorral is rendelkező OREL-t vontába vegyék. Egy idő után azonban az OREL mozgásba lendült és a vontatáshoz szükséges felszerelések elrakásra kerültek. Az Orosz Haditengerészet semmilyen információt nem tett közzé arról, hogy a tengeralattjáró miért veszítette el önálló mozgásra való képességét, vagy, hogy az incidens összefüggésben állhat-e az atomreaktorokkal, vagy a segédrendszerek más részeivel. A dán vizeket maguk mögött tudó orosz hajókat a norvégok figyelték tovább, így az ő jelentéseikből tudjuk, hogy az OREL később lemerült és úgy folytatta útját.  

Az Északi Flotta kötelékébe tartozó ALTAY vontatóhajó tatfedélzetén mintha vontatáshoz készülődnének (Fotó: Dán Királyi Haditengerészet)

 

 

 

Szólj hozzá

HDMS DIANA OREL OSCAR-II KULAKOV ADMIRÁLIS ALTAY