2021. aug 23.

Éleslövészeten süllyedt el egy amerikai fregatt

írta: Netarzenál
Éleslövészeten süllyedt el egy amerikai fregatt

Az eset tervezetten történt, bár eredetileg 2020-ra volt ütemezve, de a koronavírus okozta járvány miatt 2021. augusztus 15-én hajtották végre.

Célpontként egy OLIVER HAZARD PERRY-osztályú fregatt, az egykori USS INGRAHAM (FFG 61) szolgált. A fegyvereitől, elektronikai rendszereitől, na és a környezetre veszélyes anyagoktól mentesített fregatt így készen is állt a SINKEX (Sinking Exercise) néven emlegetett gyakorlatra és éleslövészetre. Ezeknek fő feladata, hogy megmutassa a hajók elleni fegyverzetek hatásosságát. Az OLIVER HAZARD PERRY-osztály utolsónak megépített egységén a vízzáró falakon lévő ajtókat gondosan becsukták, így a valósághoz közeli helyzetet hozva létre.

Az OLIVER HAZARD PERRY-osztályú egykori USS INGRAHAM (FFG 61) fregatt, a SINKEX gyakorlaton

Persze a kárelhárító csapatok hiányoztak a hajóról, de még így is jól alapot adnak az ilyen események arra, hogy megvizsgálják a hajók sérülésállóságát, illetve a hajók elleni fegyverek hatásosságát. Persze utóbbiak esetében csökkentik a harci rész erejét, hogy több fegyvert is alkalmazhassanak a célhajók ellenében. Az INGRAHAM esetében AGM-154 JSOW hajók elleni robotrepülőgépeket indítottak a USS CARL VINSON (CVN 70) NIMITZ-osztályú repülőgép-hordozóról felszálló Super Hornet vadászbombázók, illetve a USS CHICAGO (SSN 721) LOS ANGELES-osztályú vadász tengeralattjáró is indított UGM-84 Harpoon hajók elleni robotrepülőgépet. Ez igazán érdekes esemény volt, hiszen ilyet legutoljára 1997-ben végzett amerikai tengeralattjáró.

AGM-154 JSOW hajók elleni robotrepülőgép felfüggesztése egy Super Hornet vadászbombázóra a USS CARL VINSON (CVN 70) NIMITZ-osztályú repülőgép-hordozó fedélzetén

A világ nagyhatalmai között folyó felgyorsuló verseny azonban visszahozta a Harpoon-okat a tengeralattjárók torpedótermébe, mivel hatásosabban alkalmazhatók hajók ellen, mint az Mk 48 ADCAP torpedók. Legalább egy P-8A Poseidon tengeri járőrrepülőgép is részt vett ezen a hawaii partjainak közelében megrendezett SINKEX-en, de nem tudni, hogy az is indított-e Harpoon-t az 1989-től 2015-ig szolgált INGRAHAM-re, vagy inkább légi koordinációs állomásként szolgált. Viszont egészen biztosan részt vett a fregatt elsüllyesztésében a tengerészgyalogság NMESIS (Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System) rendszere.

Megérkezett a tengerészgyalogság NMESIS rendszere is, kétféle szállítási módszert alkalmazva

Itt a JLTV-én (Joint Light Tactical Vehicle) alapuló ROGUE (Remotely Operated Ground Unit for Expeditionary) távvezérelt teherautóra szerelt földi indítószerkezetéből kerültek elindításra a Naval Strike Missile, vagy NSM RGM -184A jelzésű változatai. Az amerikai tengerészgyalogság nemrégiben fejleszteni kezdett partvédelmi képességét 2021. április 28-án a Raytheon Missiles & Defense Kalifornia partjainál már demonstrálta a NMESIS-el végrehajtott lövészettel. A tengerészgyalogosok most két NMESIS-el hajtottak végre lövészetet, mindkettő harcszerű körülmények között juttatták el az indítási helyekre. Az egyiket egy KC-130J Super Hercules belterében, míg a másikat egy LCAC légpárnás partaszállító járművel.

Szólj hozzá

fregatt NSM Naval Strike Missile NIMITZ-osztály tengeralattjáró OLIVER HAZARD PERRY-osztály USS INGRAHAM (FFG 61) SINKEX Sinking Exercise AGM-154 JSOW USS CARL VINSON (CVN 70) repülőgép-hordozó USS CHICAGO (SSN 721) LOS ANGELES-osztály UGM-84 Harpoon NMESIS Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System RGM -184A