2021. aug 31.

Megkezdte tengeri próbajáratait Amerika legújabb rombolója

írta: Netarzenál
Megkezdte tengeri próbajáratait Amerika legújabb rombolója

Augusztus 27-én elhagyta a Bath hajógyárat, és elkezdte tengeri próbáit a ZUMWALT-osztályú rombolók harmadik egysége, a USS LYNDON B. JOHNSON (DDG 1002).

A II. világháború alatt a haditengerészetnél szolgált későbbi elnök Lyndon Baines Johnson 1963-1969 között, Kennedy elnök meggyilkolása után az amerikai alkotmány értelmében lett az ország vezetője. Johnson az Egyesült Államok 36. elnökeként végigszolgálta Kennedy hivatali ciklusát, majd 1964-ben nagy fölénnyel újraválasztották.

(Bath Iron Works)

Ez a hajó az első, mely a nevét viseli. Csak a rend kedvért említsük meg a másik két hajót is, az első romboló Elmo Zumwalt admirális, míg a második a 2006-ban Irakban elhunyt SEAL kommandós Michael Monsoor nevét viseli. Hat évvel ezelőtt, 2015-ben a Pentagon mérlegelte az utolsó ZUMWALT-osztályú hadihajó építési programjának leállítását, de 2015 decemberére a Pentagon a hajó megtartása mellett döntött, mivel a kifizetéseket a szerződés értelmében így is végre kellett volna hajtani.

(Bath Iron Works)

Ugyanis a USS LYNDON B. JOHNSON beszerzési költsége 37%-al növekedett 2009 óta, akárcsak másik két testvérhajójának. Ez a LYNDON B. JOHNSON esetében 3,5 milliárd dolláros árcédulát eredményez, így felvetődött a kérdés, nem lenne-e takarékosabb a már 41%-ban elkészült egység építését félbeszakítani. Végül is a hajó elkészült, de a többitől eltérően acélból gyártották le a felépítményét.

(Bath Iron Works)

Ez nem fog súlytöbbletet jelenteni, mivel a hajótest részein sikerült súlycsökkentést elérni. A ZUMWALT-osztályú rombolók vízkiszorítása inkább a cirkáló kategóriába sorolná az egységeket, hiszen 16000 tonna. Hosszuk 165 méter, míg szélességük 24 méter. Legnagyobb sebességük 30 csomó (55 kilométer per óra), legénységük létszáma 175 fő. Rakétákból és csapásmérő robotrepülőgépekből álló fegyverzetét 80 darab függőleges indítóban lehet elhelyezni.

Szólj hozzá

USS LYNDON B. JOHNSON (DDG 1002) romboló ZUMWALT-osztály