2012. jún 14.

2012.06.14

írta: Netarzenál
2012.06.14

Omán kormánya 55 darab AIM-9X Block II Sidewinder légiharc-rakétát, 36 gyakorlópéldányt, valamint kiképzéshez szükséges eszközöket szeretne beszerezni. Az üzlet becsült összértéke a szintén igényelt logisztikai támogatással együtt 86 millió dollár.

A portugál NRP TRIDENTE (S 160) tengeralattjáró is részt vesz azon a nemzetközi tengerészeti gyakorlaton, mely június 19 és 29 között kerül megrendezésre az Egyesült Államokban. További résztvevő országok: Egyesült Királyság, Németország, Dánia, Norvégia, Kanada és Brazília. A TRIDENTE és testvérhajója az ARPAO (S 161) 2010-ben került átadásra. Építésüket a német Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) végezte. Gyártó általi jelölésük U 209PN, azonban ezek az U 214-es osztály tervei alapján készültek el. Ugyanis a tengeralattjárók beszerzése idején a német gyártó még az U 209–el pályázott, azonban később már az U 214-es tervével állt elő. További érdekesség, hogy a TRIDENTE lesz az első portugál tengeralattjáró, amelyik átkel az Atlanti-óceánon. A tengeralattjáró várhatólag holnap fut be Norfolk kikötőjébe.

Május 23 és 30 között sikeres teszteket végeztek egy a Super Hornet-ek fedélzetére tervezett kétirányú műholdas kommunikációs rendszerrel. A hang és adatátvitelre egyaránt képes rendszert egy Boeing EA-18G Growler változatba építették be és a VX-31-es tesztszázad személyzete által repült gép biztonságos kapcsolatot tudott létesíteni a China Lake-ben és a Patuxent River-ben lévő földi állomásokkal is.  A jövőben több mint 480 F/A-18E/F változatot terveznek ellátni a műholdas kommunikációs rendszerrel, amelyek így képesek lesznek más repülőgépekkel, hajókkal, vagy a földi erőkkel is kapcsolatba lépni ezen a módon.

Katar 12 Sikorsky UH-60M Black Hawk helikoptert, 26 T700-GE-701D hajtóművet, 15 AN/AVR-2B lézeres besugárzást jelző rendszert, 15 AN/APR-39A(V)4 radarbesugárzás-jelzőt, 26 AN/AVS-6 éjjellátó szemüveget, 26 M240H és M134D-H Gatling géppuskát vásárolna meg. Az üzlet becsült összértéke a logisztikai támogatással együtt 1,112 milliárd dollár. Az amerikai helikopterek a hosszú szolgálati idő után nyugdíjazásra kerülő Westland Commando-k helyett kerülnének beszerzésre.

A 2012 első negyedében lezajlott próbák után a napokban a Raytheon Company újra bizonyította a Griffin B rakéta hajók elleni bevethetőségét. Ezen alkalommal is kisméretű, gyorsan mozgó célpontok kerültek megsemmisítésre a Griffin B által.

Egy teherszállítógép rakterében érkezett meg Amerikába a Eurocopter X3-as hibridje, melynek gázturbinája egyszerre forgatja az ötlapátos főrotort és két, rövid szárnycsonkokra szerelt légcsavart. A franciaországi Istres tesztközpontból Texasba érkezett jármű június 20-án kezdi majd meg öt helyszínt érintő turnéját, melynek során civil és katona felhasználók is megismerkedhetnek a géppel és képességeivel.

Együttműködési megállapodást kötött a szingapúri ST Kinetics és a dél-afrikai Paramount Group. A két vállalat ezentúl a páncélozott járművek piacán egymást erősítve próbál meg megrendeléseket szerezni. A lehetséges piacok felderítésén túl a gyártás és a műszaki támogatás területén is együtt fognak működni a felek. A szingapúriak az általuk ajánlott Terrex 8x8-as kerékképletű gyalogsági harcjármű eladásának megkönnyítését várják a Paramount Group neve által, míg a dél-afrikaiak az ázsiai piacra szeretnének betörni a Mbombe, Maverick, Marauder, és Matador járműveikkel a szingapúriak segítségével.

A Safran csoporthoz tartozó Sagem 200 infravörös detektor szállításáról írt alá megállapodást az MBDA-val. Az infravörös tartományú érzékelők a Mica IR légiharc-rakétákhoz lesznek megvásárolva.

Tegnap helyi idő szerint 18:45 körül lezuhant az USAF 1. Különleges Műveleti Ezredének állományába tartozó egyik Bell-Boeing CV-22B Osprey. A Florida északi részén kiképzőrepülésen lévő gép fedélzetén öten tartózkodtak, őket sérüléseik ellátása végett kórházba szállították.

NETARZENÁL GALÉRIA

Irány a fedélzet.

Agresszor Sólymok: 1., 2., 3.

Iráni Szuhoj Szu-24MK.

Avro 698 Vulcan B2.

Görög Northrop F-5A Freedom Fighter.

Szólj hozzá