2011. dec 27.

2011.12.27

írta: Netarzenál
2011.12.27

Egy újabb lőszerrel próbálhatják meg az M16/M4 gépkarabélyokban (is) használt 5,56x45 mm-es lőszerek leváltását. Napjainkig a 6,5 és a 6,8 mm-es lőszerek nem váltották be a tervezők és a gyártók hozzájuk fűzött reményeit. Bár a lőszerek teljesítményével nem volt gond, rendszeresítésükről nem lehet beszélni. A már meglévő gépkarabélyok szükséges módosítása ugyanis meggátolta ezen lőszerek elterjedését. Éppen ezért egy újabb kerül kifejlesztésre, ez lett a 300BLK, vagy 7,62x35 mm-es, vagy 0,300 AAC. A lőszer hossza pont akkora, mint az eddig alkalmazott 5,56x45 mm-esé, így a csőcserén kívül más módosítást nem kell végrehajtani a gépkarabélyokon, a töltényűr, a tárak mind megfelelőek a 300BLK számára is. A 7,62x35-ös gyártása majd egy évvel ezelőtt kezdődött el, jelenleg a harctéri szimulációt tartalmazó próbák zajlanak.

Hétfőn folytathatta útját a 69 Patriot rakétát is szállító THOR LIBERTY. A Finnországban történetek miatt az újságok oldalaira kerülő hajón az elmúlt napokban biztonságos csomagolással látták el, a szintén a szállítmány részt képező robbanóanyagot.

Japánban ma enyhítésre került az önként vállalt szigorú fegyverexport. A lépés célja, hogy támogassa a hazai hadiipart és csökkentse a honvédelmi kiadásokat. A törvény 1967-es megszületésétől kezdve csak fokozott ellenőrzés mellett lehetett fegyvereket eladni külföldre. Ezt a minimális lehetőséget az 1976-ban bevezetett további szigorítás még tovább csökkentette. Így csak korlátozott számú technológiai együttműködési projektek valósulhattak meg, mint például a rakétavédelmi rendszerek fejlesztése az Egyesült Államokkal. A most megszületett módosítás sem teszi lehetővé a teljesen szabad fegyverkereskedelmet, de módot ad kifejlesztésére és gyártására az Egyesült Államok és az európai országokkal közösen. A katonai felszerelések (sisakok, lövedékálló mellények) eladása is lehetségessé válik a béketeremtő és humanitárius célokra, például az ENSZ békefenntartó műveleteiben való alkalmazásra.

Tanzániában egy katonai parádén mutatták be a kínai eredetű Type 59A harckocsik Type 59G modifikációjú, korszerűsítéssel létrejött változatát. A Type 59G-n látható torony nagyon hasonlít a Type 69G-n használtra. A tanzániai fegyveres erők állományába 24 Type 59A harckocsi került.

Egy ideig november, majd később december és most a legújabb – bár hivatalosan meg nem erősített - hírek szerint 2012 januárja lehet az a hónap, amelyikben kiderül, az európai Eurofighter Typhoon, vagy a francia Dassault Rafale kerül megrendelésre az MMRCA tender győzteseként. A hírek szerint a technológia transzferek várható költségei és a gépek teljes életciklusa során szükséges karbantartási támogatás azok a részek, melyek miatt a döntés még mindig nem született meg Indiában. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a két versenyző cég által benyújtott ajánlatok ez év december 31-ig érvényesek, bár ezek érvényességének időtartamát kérés esetén, egy pár hónappal meg tudják hosszabbítani.

Olasz gépek a Red Flag 2010-en.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

A chilei THOMSON (SS 20) felszíni menetben.

MiG-29UPG.

E-99-es.

Bell UH-1N Iroquois.

Tenger felett:1.,2.,3.

Kétülésesek rakétákkal:1., 2.

 

Szólj hozzá

type 300 7 thor liberty 0 eurofighter dassault typhoon aac rafale 300blk 62x35 59a 59g mmrca