2012. jan 23.

2012.01.23

írta: Netarzenál
2012.01.23

Szíria 550 millió dollárért vásárol Oroszországtól 36 Jakovlev Jak-130 kiképző/könnyű támadó repülőgépeket. A hírt közlő Kommerszant az orosz állami fegyverexportőr, a Rosoboronexport berkein belülről szerzett információt a szerződés aláírásáról, melyet eddig hivatalosan nem erősítettek meg.

Egy közelebbről meg nem nevezet ázsiai ország Arrow 2 rakétavédelmi rendszert vásárolt Izraeltől. Az üzlet összértéke 1,6 milliárd dollár.  A legvalószínűbb ázsiai ügyfél Dél-Korea, bár Japán és Tajvan sem zárható ki teljességgel mint vevő, hiszen ezen országok azok, melyek megengedhetik maguknak az ilyen nagy volumenű beszerzéseket. Az 1,3 tonnás Arrow 2-es rakéta célpontjainak felderítésére két radart is alkalmazhatnak. A régebbi a Green Pine, mely csak körülbelül két perccel a becsapódás előtt képes a ballisztikus rakéták felderítésére.

A korszerűbb, nagyobb felderítési távolsággal bíró Magnificent Pine radar két éve állt hadrendbe és a becsapódás előtt 5-6 perccel képes észlelni a rakétákat. Jelentős amerikai segítséggel már folyik az Arrow 3-as fejlesztése is. Rakétájának tömege majd a fele, míg a teljes rendszer költsége csak a harmada lesz az Arrow 2-eshez képest. Első indítására még ebben az évben sor kerülhet, szolgálatba 2-3 év múlva léphet.

Pekingben egy szerződésen dolgoznak, melynek értelmében Sz-400-as légvédelmi rendszereket vásárolnának Oroszországtól. A ballisztikus rakéták elleni is hatékony Sz-400-as beszerzésére 2014 körül kerülhetne sor, ha Moszkva nem zárkózik el az eladás elöl.

Brazíliában véglegesítették
a 43 AMX csapásmérő repülőgép nagyjavításáról és korszerűsítéséről szóló szerződést.  A munkálatokra összesen 1,12 milliárd dollárt áldoznak, ebből több mint 471 milliót már át is utaltak a munkát végző Embraer repülőgépgyárnak, mely együttműködik az izraeli Elbittel. A brazil AMX-ek orrába a Mectron által kifejlesztett SCP-01 többfeladatú radar kerül beépítésre a korszerű avionika mellett. Az így már A-1M jelzést viselő gépek 3,8 tonnás fegyverterhelése egyaránt állhat majd levegő-levegő, levegő-föld, levegő-felszín osztályú precíziós fegyverekből is.

Az első átépített gép még ebben az évben végrehajtja próbarepülését, míg az utolsó példány átadására 2017-ben kerül sor.  Azonban ez az időpont a darabszámmal együtt még módosulhat, hiszen a légierő parancsnoksága a jelenleg szolgálatban álló összes, azaz 53 AMX korszerűsítését tervezi, amint meglesz rá az anyagi fedezet. Az A-1M-ek így 2032-ig maradhatnának szolgálatban.

Lengyelország 35 Leopard 2-es harckocsiját tervezi felújítani. A 25 millió dollárosra becsült felújítást 2012-ben már meg is kezdenék, és még ebben az évben be is fejeznék.    

NETARZENÁL GALÉRIA

Venezuelai Pecsora 2M-ők:
1., 2.

Kandahári Thunderbolt II.

Eurofighter EF-2000 Typhoon T3.

Dassault Rafale C.

Lengyel Szuhoj Szu-22M4.

 

Szólj hozzá

leopard 2 pine green arrow amx elbit magnificent embraer mectron jak 130 jakovlev sz 400 scp 01 a 1m