2012. feb 01.

2012.02.01

írta: Netarzenál
2012.02.01

Január 27-én egy újabb bombatípus sikeres tesztelésére került sor a Rockwell B-1B Lancer fedélzetén. A 337. Teszt és Kiértékelő Század a 227 kg-os GBU-38 irányított bomba kevesebb járulékos kárt okozó változatát, a BLU-129-est oldotta le a bombázóról. A csökkentett repeszhatást a kompozitból készült külső burkolat biztosítja a BLU-129-es esetében. A Bone szoftverei képesek voltak a bombával együttműködni és azt a kijelölt célpontba juttatni. A sikeres próba eredményeképpen a B-1-esek a BLU-129-essel a bombakamrájukban sokkal nagyobb harctéri rugalmasságot jelenthetnek majd a földi csapatok támogatásában a beépített területeken végzett feladatok során.

Nagy-Britannia márciusban a Falkland-szigetek közelébe küldi őrjáratozni a Type 45-ös HMS  DAUNTLESS (D 33) rombolót. A csökkentett radarkeresztmetszetű hajóosztály egyik főfeladata a légi célpontok megsemmisítése. Erre a feladatra elsősorban az újfejlesztésű Sea Viper rakétákat alkalmazza, melyekből 48 darabot szállít. Remélhetőleg lesz is ennyi és nem kell hiányos fegyverzettel a térségben hajókáznia, mint a HMS WESTMINSTER (F237) Type 23-osztályú fregattnak Líbia közelében. A romboló térségbe vezénylése a tavalyi, néhány dél-amerikai állam által közösen elfogadott határozatra tett ellenlépésnek tekinthető, bár a HMS MONTROSE (F 236) fregatt felváltása a Type 45-ös rombolóval már egy évvel ezelőtt eldőlt.

Ausztráliába megérkezett
a két, nagyjavítás és korszerűsítés után még ebben az évben szolgálatba álló ex-amerikai CH-47D Chinook helikopter.

Irányított nehézgéppuska-lőszer további prototípusainak elkészítéséhez és a sorozatgyártás beindításához keres partnert a Sandia National Laboratories. A Sandia két kutatója, Red Jones és Brian Kast elmondása szerint a 12,7 mm-es nyíllövedék sima csövű fegyverekben lenne alkalmazható 2000 méteres lőtávolságig. A kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészeket felhasználó irányított lövedék első sikeres tesztjét már végrehajtották. A kicsit több mint 10 cm hosszú lövedék fejrészében nyert elhelyezést a lézerszenzor, mely a lövedék végén kialakított irányítófelületeket látja el kormányparancsokkal. Az irányítófelületek mozgatását elektromágnes segítségével végzik, melynek erőssége függ a lézerdetektorba visszajutó lézerfény erősségétől, így egy nyolcbites központi feldolgozó egység közbeiktatásával valósul meg a pontos célra tartást eredményező kormányparancs. Az irányítófelületeket a lövés közben egy műanyag köpeny védi a lőporgázoktól, ami a cső elhagyása után válik le a lövedékről. Számítógépes szimulációk eredményeképpen 1000 méteren 20 centis körkörös szórásban reménykednek a fejlesztők.

A Messier-Bugatti-Dowty leszállította az első sorozatgyártású futóművet az Airbus A400M katonai szállítógép részére.

Nem a különleges egységek otthonául fog szolgálni az átalakított USS PONCE (LPD 15) AUSTIN-osztályú partraszállító hajó az amerikai haditengerészet hivatalos tájékoztatója szerint. John Harvey admirális hangsúlyozta, a PONCE feladata a part menti aknakereső egységek támogatása lesz, egyfajta bázishajóként.

Az amerikai tengerészgyalogság még idén szeretné megkezdeni a Japánban található Futenma bázisán a repüléseket az MV-22 Osprey billenőrotoros géppel. A helyi lakosok már most aggodalmukat fejezték ki a gép által keltett zaj, valamint a véleményük szerint túlzott baleseti kockázatot jelentő konstrukciója miatt.

NETARZENÁL GALÉRIA

Partot ért az EDA-R.

Német Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Sepecat Jaguar GR1A.

Felszálláshoz készülődvén.

Night Falcon.

Szólj hozzá

type national lancer 45 rockwell chinook uss ponce (lpd hms dauntless 15) b 1b blu 129 (d 33) ch 47d sandia laboratories