2012. feb 16.

2012.02.16

írta: Netarzenál
2012.02.16

Elkezdte az A-29 Super Tucano repülőgép minél előbbi gyárthatóságának tanulmányozását az amerikai Sierra Nevada Corporation (SNC). A cég a légierő LAS programjában lett győztes a brazil Embraer-el vállvetve. Az első 20 gépre szóló megrendelés leszállítását 2013 áprilisában kell megvalósítani. Az SNC-ről meg kell említeni, hogy az egyik leggyorsabban növekvő magáncég, mely jó hírnevet szerzett gyors, innovatív és agilis megoldásaival az elektronika, a repülőgép avionika, az űr-hajtóművek, a mikro-műholdak, a repülőgép fedélzeti kommunikációs rendszerek és a napenergia területén is.

A LAS-ban ellenfélként szereplő és vereséget szenvedő Hawker Beechcraft azonban nem kesereg sokat és a fellebbezés után is folytatja az AT-6 Texan fejlesztését. A floridai Eglin légibázison és környékén folyó munkák során egy jelentős eseményre kerül sor. Az AT-6-os januárban ugyanis a BAE Systems APKWS és a konkurens Raytheon által gyártott Talon lézerirányítású rakétáját is indította. Az eredetileg irányítás nélküli 70 mm-es rakétákat 5 és fél kilométeres távolságról lőtték ki a lézerrel megvilágított célpontok felé.  Akár az AT-6-osról akár földről történt a célok megjelölése mind a két gyártó rakétája telitalálatot ért el. A Hawker Beechcraft elmondása szerint szerte a világon több ország is érdeklődést mutat a harci feladatok ellátására is alkalmas T-6-os változat iránt.

Február 13-tól, vagyis e hét elejétől a Northrop Grumman Corporation elkezdte a LITENING célmegjelölők legújabb változatának az SE-nek az alacsony ütemű gyártását.  Az SE 1Kx1K infravörös és töltéscsatolt kamerái segítségével, valamint a továbbfejlesztett zoomnak köszönhetően elődjeinél élesebb, részletesebb képet biztosít, képes színes szimbólumok megjelenítésére, valamint kétirányú többsávos adatkapcsolatot létesítésére. A LITENING SE tesztjeit F-16 Block 40 és 50-es, valamint A-10C gépekkel folytatták le, így elsőnek e harci gépeken kerül majd alkalmazásba.

Még ebben az évben elindulhat Vietnamban a K-35 Uran (SS-N-25 Switchblade) hajók elleni robotrepülőgép gyártása orosz segítséggel.  A 250 km-es hatótávolsággal bíró, 145 kg-os robbanófejjel szerelt K-35-ös orosz-vietnami program Moszkva elképzelése szerint hasonlóan működne, mint az indiaiakkal közös BrahMos projekt. Egy vegyesvállalat berkein belül sor kerülhetne a vietnami Szuhoj Szu-30MK vadászbombázók, valamint a KILO-osztályú tengeralattjárók fegyverzetébe történő integrálásra és talán némi továbbfejlesztésre is.

Az Egyesült Királyságban az MBDA átadta az 500. kettős vezérlésű (félaktív radar+ félaktív lézer) Brimstone rakétát. A fegyver az amerikai Lockheed Martin AGM-114 Hellfire rakétájának módosításával jött létre és bár a RAF Panavia Tornado GR.4/GR.4A gépei már 2009 vége óta használják Afganisztánban, a nagyobb sajtóvisszhangot csak a líbiai bevetések hozták meg. A 90%-os találati aránnyal rendelkező Brimstone rakéta iránt az USA és Franciaország is érdeklődik.

Lehetséges, hogy a jövőben Szaúd-Arábia és India közösen fog fegyvereket és katonai felszerelési eszközöket fejleszteni. A.K .Antony indiai védelmi miniszter február 13-án és 14-én hivatalos látogatást tett Szaúd-Arábiában, ahol megbeszéléseket folytatott Salman Bin herceggel, aki szintén a  védelmi miniszteri posztot tölti be. Rijádban már elhatározták a fegyver-és katonai felszerelés fejlesztésének megvalósítását, most már csak partnert kell találni. Új-Delhi szeretné a jelenlegi 70%-os fegyverimportot 50% alá szorítani, így szintén hajlandók az együttműködésre. Nemsokára egy szaúdi küldöttség fog Indiába érkezni, ahol a védelmi iparban érdekelt üzemeket látogatnak meg.

Megkezdték az utolsó Merlin Mk1-es személyzetek kiképzését a brit királyi haditengerészet 824-es századánál. A 38 Mk1-es Merlinből 30 kerül majd átalakításra Mk2-es változattá. A két prototípussal végzett próbák befejeződése után, a gépenként 9-10 hónapig tartó munkálatok a tavalyi év novemberében kezdődtek el az első Merlinen. Az Mk2-es elsődleges feladata ugyanúgy a tengeralattjáró-vadászat lesz, mint az Mk1-es változatnak, azonban képes lesz 16 katona, vagy 12 hordágyon fekvő sebesült szállítására, valamint kutató-mentő feladatkör ellátására is.

A modernizált pilótafülke, a pontosabb navigációs rendszer, valamint a továbbfejlesztett tengeralattjáró észlelő rendszerek mellett, a jobb oldali ajtóba egy FN Herstal által gyártott M3M 12,7 mm-es nehézgéppuska kerül elhelyezésre. A Merlin Mk2-es flotta 2013 közepén áll szolgálatba, hadműveleti bevethetőségét 2014 végén éri majd el. Az idén nyáron megérkező első Mk2-es Merlinek miatt, a most a kiképzésüket a HMS ARGUS-on befejező 18 pilóta és fedélzeti operátor lesz az utolsó csoport, mely még a régebbi Merlin változaton kerül oktatásra.

India a követező hónap közepére tervez egy nukleáris robbanófejjel is ellátható Agni-5-ös interkontinentális ballisztikus rakétával végrehajtott tesztet.  A jelenleg még a fejlesztés fázisában lévő Agni-5 tervezett hatótávolsága 5000 km lesz.

További hajóneveket jelentettek be az USA-ban. Három ARLIEGH BURKE-osztályú romboló háborús hősök neveit viseli majd (USS JOHN FINN - II. v.h., USS RALPH JOHNSON - Vietnam, és USS RAFAEL PERALTA - Irak) míg további két LCS Sioux City és Omaha városainak nevét fogja viselni.

Az iráni IRINN hírügynökség számolt be arról, hogy az iráni haditengerészet készére egy hazai gyártású JAMARAN 2-osztályú korvett építését kezdték meg. A 2010 februárjában vízre bocsátott JAMARAN korvett továbbfejlesztésével létrehozott JAMARAN 2-osztály szintén többfeladatú lesz, akárcsak a JAMARAN-osztály tagjai.

Megszüntette a jövőbeli, lopakodó képességgel rendelkező taktikai UAV fejlesztésére indított MQ-X programot az amerikai légierő. Az indoklás szerint a jelenlegi és a jövőbeli igényeket némi modernizálás utáni ki fogja elégíteni az MQ-9 Reaper. Azonban figyelik a flotta sugárhajtású harci UAV-jának a fejlesztését és az elért eredmények tükrében elképzelhető, hogy a távolabbi jövőben egy újgenerációs UAV létrehozása mellett döntenek majd. Az MQ-X program egyik megvalósult gépe a Predator C Avenger.

NETARZENÁL GALÉRIA


HMS ILLUSTRIOUS.

Fairey Gannet AEW3.

Új-Zélandi Aermacchi MB-339CB.

Canadair CF-104 Starfighter.

Mitsubishi T-2.

Eurofighter EF-2000 Typhoon géppár.

AgustaWestland EH-101 Merlin HC3.

Szólj hozzá

merlin super reaper se tucano mk2 litening uran switchblade at 6 a 29 mq 9 texan k 35 ss n 25 brimstone agni 5 jamaran 2 osztály