2012. feb 20.

2012.02.20

írta: Netarzenál
2012.02.20

Tajvanon még mindig nem tettek le arról a tervükről, hogy új tengeralattjárókat vásároljanak. Persze miért is tették volna, hiszen Ázsiában pár éve szinte slágercikké váltak a felszín alatti egységek. Ráadásul, a kontinensen egyre fokozódik a fegyverbeszerzés egyéb területen is, így lépést kell tartani annak, aki nem akar lemaradni. Helyi sajtóértesülések szerint két hónapon belül a parlament elé fog került a kérés, hogy finanszírozzák nyolc új tengeralattjáró beszerzését a haditengerészet részére. Még azt is tudni vélik, hogy egyszerre három külföldi hajóépítő társasággal szeretnék felvenni a kapcsolatot, tehát ha jóváhagyásra kerülne a beszerzés ötlete, komoly verseny alakulhatna ki a jelentősnek mondható megrendelésért.

Sztrela és Igla orosz gyártmányú, vállról indítható légvédelmi rakétákat találtak Algériában. A feltételezések szerint a 15 9K338 Igla-S (NATO kód: SA-24 Grinch) és 28, pontosabban meg nem nevezett Sztrela változat Líbiából származik. Az egy évvel ezelőtti forradalom idején jelentős fegyvermennyiség került a lázadók kezére és az őrizetlenül maradt fegyverraktárakban szabadrablás folyt. Az Igla legmodernebb változata és a Sztrelák mellett még nagy mennyiségű lőszert is rejtett a líbiai határtól 43 km-re a sivatagban létesített raktár, melyet egyébként egy csempészek elleni nyomozás folytán találtak meg.

A tavaly Beersheva és Ashkelon városok közelébe telepített Iron Dome (Vaskupola) tüzérségi lövedékek elleni védelmi rendszerből a héten egy újabb üteg foglalja el tüzelőállását Izraelben.  A ma kezdődő telepítéssel elsősorban a főváros, Tel-Aviv védelmét szeretnék növelni. Izrael tagadta, hogy az újabb üteg telepítése egy esetleges Irán ellen intézett támadásra adandó válaszcsapás elleni védelem célját szolgálná.

Jelenleg különféle fegyverek függesztési és repülési próbái zajlanak a haditengerészet Patuxent River-i bázisán a Lockheed Martin F-35B és F-35C Lightning II-es gépekkel. Az első, fegyverrel a gép belső terében végzet próbarepülésre még tavaly december 19-én került sor. Akkor a BF-3-as emelkedett a levegőbe egy 459 kg-os GBU-32-es JDAM-el a bombakamrájába. Az első leoldással járó próbára még az idén szeretnének sor keríteni a flotta vezetői.

Még az F-35 Lightning II-höz kapcsolódik, hogy a Hollandia részére készülő első példányba, az F-001-es jelzésűbe beépítésre került a Pratt&Whitney F135-ös sugárhajtómű.  Az első két holland példány - melyek a megrendelőnek történt átadása után elsősorban tesztcélokra fognak szolgálni – építése a tervek szerint halad. Az F-001-es összeszerelését 2011 októberében kezdték meg és a földi próbákat is lebonyolítják ez év márciusáig, majd következhet az első felszállás és 2012 augusztusában, valamint 2013 márciusában a Lockheed Martin át fogja adni a két gépet.

Az Argentin Haditengerészet Aermacchi MB-326 kiképzőgépeinek bombázási gyakorlata.

NETARZENÁL GALÉRIA

Orosz 2S19 MSTA önjáró tarackok:1.,2.,3.,4.

A Kelet-Németországban állomásozott szovjet Szuhoj Szu-17UM3 és M4 Fitter-K gépek:1.,2.,3.

Holland General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

McDonnell F-4J Phantom II.

Panavia Tornado GR.4.

Szólj hozzá

martin iron ii lightning dome grinch lockheed f 35c jdam 9k338 igla s sa 24 pratt&whitney f135 gbu 32