2012. már 28.

2012.03.28

írta: Netarzenál
2012.03.28

Nagy reményeket fűz a Boeing az AH-6-os könnyű felfegyverzett helikopterhez. Jelenleg Jordánia és a Fülöp-szigetek mellett érdeklődik a típus iránt Kolumbia, Brazília, Argentína és Chile is. Ez utóbbi ország az, amelyik talán a leginkább előrehaladott állapotban van a megbeszéléseket illetőleg. Santiagóból ugyanis már egy technikai támogatást is magába foglaló, kilenc helikopter megvásárlását tartalmazó árajánlatot is kértek az amerikai gyártótól.

Elképzelhető, hogy ausztrál területekről fognak a jövőben őrjáratra indulni amerikai repülőgépek és hadihajók. A tavaly novemberében megszületett megállapodást, miszerint amerikai tengerészgyalogosok fognak állomásozni Ausztráliában, most nem kizárt, hogy további nagyobb mértékű katonai együttműködés fogja követni.  Ugyanis az Egyesült Államok fontolgatja, hogy pilóta nélküli felderítőgépeket fog telepíteni az Ausztráliához tartozó Kókusz (Keeling)-szigetekre, melyeket két atoll és 27 korall-sziget alkot. A 14,2 km²-es területű, napjainkban nagyjából 600-900 ember lakta szigeteket 1609-ben fedezték fel az európaiak.

A Jakartától 1200 km-re, Ausztrália nyugati partjaitól 2100 km-re fekvő Kókusz-szigetek az USA Indiai-óceánban található Diego Garcia-i bázisának utóda lehet, amennyiben 2016-tól Washington nem állapodik meg Londonnal a terület további használatáról. A szigeteken lévő, még a II. világháború alatt létesített, de jelenleg is használt repülőtér és a hozzá tartozó infrastruktúra azonban alapos fejlesztést igényelne az amerikai használat előtt. További megbeszélések során az is el fog dőlni, hogy Perth kikötőjében fognak-e állomásozni amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozók, valamint tengeralattjárók. Annyi már bizonyossá vált, hogy az első 250 tengerészgyalogos a tervezett 2500-ból a következő hónapban fog megérkezni Ausztráliába.

Készülődik a január 12 óta a Szomália körüli vizeken tevékenykedő ADMIRAL TRIBUC UDALOJ-osztályú romboló leváltására testvérhajója az ADMIRAL KULAKOV romboló és legénysége. Az orosz Északi Flotta állományában lévő hadihajó jelenleg a Barents-tengeren hajtja végre a feladatra felkészítő gyakorlatot.

Tegnap 19:00 körül a kalinyingrádi orosz exklávé légterében egy gyakorlórepülésen lévő Szuhoj Szu-27-es Flanker bal hajtóműve hibásodott meg. A 600 méteren repülő gép rakoncátlankodó Ljulka AL–31F hajtóművét a pilóta leállította és azonnal kényszerleszállásba kezdett. A hibátlanul működő jobb oldali hajtómű segítségével végzett leszállás során azonban az erős oldalszél miatt lesodródott a futópályáról. A Flanker orrfutója kitört, a pilóta sértetlenül hagyta el a gépet.

NETARZENÁL GALÉRIA

Finn Leopard 2: 1., 2., 3.

Iráni (ex-Iraki) Dassault Mirage F1EQ5 és McDonnell Douglas F-4D Phantom II.

Xian H-6H.

Tajvani Grumman S-2T Turbo Tracker.

Eurofighter EF-2000 Typhoon T3.

Lockheed S-3B Viking.

Szólj hozzá

ausztrália kókusz diego boeing garcia szuhoj admiral romboló szu 27 flanker ah 6 (keeling) szigetek tribuc udaloj osztály kulakov ljulka al–31f