2012. máj 15.

2012.05.15

írta: Netarzenál
2012.05.15

Május 10-én immáron 35 darabra nőtt a Francia Légierő állományában lévő Dassault Rafale C F3-as verziójú gépek mennyisége. Egy további példány, a C136-os jelzést viselőjének átadására rövidesen sort fognak keríteni, majd egy kisebb szünet fog következni a kézbesítésekben, ugyanis a következő C137-es példány már úgy kerül le a gyártósorról, hogy orrába a Thales RBE2-es jelzésű AESA antennájú radar kerül beépítésre.  A C137-es egyébként már repül, azonban tesztje alaposabb és ezért kissé hosszadalmasabb lesz, mint elődjeié.

Egy érdekes kísérletet hajtottak végre Amerikában, mely a hajók elleni harc egy új módszerének lehetőségével kecsegtethet. A Telephonics cég egyik tengerfelszínt felderítő ISAR radarját a haditengerészet egyik MH-60S helikopterére szerelték fel. Ezzel a megoldással nagy felbontású radarképeket készíthettek a tengerfelszínről, valamint a radar szoftverje segítségével képesek voltak az észlelések közül a számukra fontosakat azonnal kiszűrni. Miután a célpontot így felderítették a helikopterről egy MQ-8B Fire Scout robothelikoptert irányítottak a célpont közelébe és a Fire Scout infravörös kameráinak továbbított képei alapján azonosították be pontosan a hajót.

Míg Kínában továbbra is folynak a SHI LANG repülőgép-hordozó tengeri tesztjei addig a tajpeji China Times értesülései szerint Tajvanon is szépen haladnak az ellenlépések megtételével. A lap értesülései szerint a Tajvani Haditengerészet nyolc CSENG KUNG-osztályú (licenc alapján helyben épített OLIVER HAZARD PERRY-osztály) fregattjából ötnek a fegyverzetében már megjelent a helyi gyártású Hsiung Feng III-as robotrepülőgép, mely a hangsebesség kétszeresével száguld és hatótávolsága 150 km. A Hsiung Feng III-asok kifejlesztésével elsősorban a kínai hordozó ellen próbálnának meg védekezni a szigetországban. Egy 400 millió dolláros fegyvervásárlás keretében 120 Hsiung Feng III-as robotrepülőgéppel erősítik meg a flottát. A Védelmi Minisztérium nem kommentálta a hírben foglaltak valódiságát.

Indiában a 2004. márciusi 66 darabos, majd a 2010. júliusi további 57 példányos mennyiség után, most újabb 20 BAE Hawk sugárhajtású kiképzőgépet rendeltek meg.  Az első két rendelési állományból 122 gép az indiai HAL üzemében kerül legyártásra, ennek a mennyiségnek majdnem a felét, 60 darabot már átadtak a légierő részére. A most megrendelt példányok közül fognak kikerülni a Surya Kiran műrepülő kötelék gépei is, melyekkel a kiöregedett HJT-16 Kiran gépek lesznek leváltva.

Május 12-én volt 25 éve, hogy Indiában szolgálatba lépett az INS VIRAAT (ex brit HMS HERMES) repülőgép-hordozó. 1987-ben még csak egy 10 éves szolgálattal számoltak az akkor már 28 éves brit szolgálatot a háta, vagy talál tatja mögött tudó hajóval. A VIRAAT-ra azonban napjainkig szükség van, így vált a világ eddigi legtovább szolgálatban lévő repülőgép-hordozójává. A hajó legutóbb 2008-2009-ben került egy élettartam meghosszabbító felújításra, mely minden bizonnyal már az utolsó volt a sorban és 2013-ban végleg kivonásra kerülhet az INS VIKRAMADITYA szolgálatba lépésével.

És még egy rövidhír Indiából. A tüzérség korszerűsítése címén 145 darab M777-es 155 mm-es tarackot szereznek be. Kategóriájában a legkönnyebb, 4218 kg-os, 30 km-es lőtávval rendelkező tarackokat a BAE Systems Land & Armaments gyártja majd le. India legutóbb 1986-ban szerzett be tarackokat, akkor a svéd Bofors volt a megrendelés kedvezményezettje, ugyanis 410 darab tüzérségi eszköz került megvásárlására.

Londonban bejelentették, hogy végére értek a haderő kiadásainak csökkentésével, így a jövőben már nem kerül bejelentésre semmilyen a hadsereg, a légierő, valamint a haditengerészet költségvetésének megszorításáról szóló kormányintézkedés.

Oroszországban az Almaz-Antej még ebben az évben szeretné befejezni egy új, hajók fedélzetére szánt légvédelmi rendszerének próbáit. A szárazföldi telepítésű Vityaz légvédelmi rendszer tengerészeti változata a Poliment-Redut nevet viseli, azonban ennél csak a nagyobb, közepes hatótávolsú 9M96E/9M96M rakéták (hossz: 4,75 m, test átmérő: 240 mm, fesztáv: 480 mm, tömeg 333 kg, hatótávolság: 1-40 km, magasság 5-20000 méterig) kerülnének alkalmazásra a kisebb 9M100 rakéták (hossz: 2,50 m, test átmérő: 125 mm, hatótávolság: 10 km) nem.

Az orosz Kommerszant napilap beszámolója szerint egy külföldi titkosszolgálat megszerezhette a 8000 km-es hatótávolságú Bulava (SS-NX-30) interkontinentális ballisztikus rakéta irányító rendszerének titkait.

NETARZENÁL GALÉRIA

USS INDEPENDENCE (LCS 2): 1., 2.

Venezuelai Flanker.

Norvég Falcon különleges festéssel.

PZL-Swidnik W-3WA Sokol.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

 

Szólj hozzá

iii hawk hermes feng thales bae ins vityaz hms hsiung rbe2 viraat m777 almaz antej poliment redut 9m96e/9m96m 9m100