2012. máj 30.

2012.05.30

írta: Netarzenál
2012.05.30

Eddig kedvező tapasztalatokat gyűjtött az amerikai tengerészgyalogság az AH-1Z Viper és az UH-1Y Venom helikopterekkel. A Cobra és a Huey legmodernebb változatai a USS MAKIN ISLAND (LHD 8) WASP-osztályú partraszállást támogató helikopterhordozón, a USS NEW ORLEANS (LPD 18) SAN ANTONIO-osztályú és a USS PEARL HARBOR (LSD 52) HARPERS FERRY-osztályú partraszállító hajók fedélzetén találhatók meg a Csendes-óceán nyugati és a Közel-kelet térségében. A hajók fedélzetéről azok november 14-i San Diegóból történő kifutásuk óta több mint 800 órát repültek és ez idő alatt az előre megtervezett feladatokat nem kellett elhalasztani a helikopterek repképtelensége miatt.  Az esetlegesen felmerülő meghibásodásokat a két típus közötti 85%-os alkatrészegyezés miatt könnyű elhárítani.

A II. világháború egyik híres repülőgépe, az amerikai Vought F4U Corsair 1940. május 29-én, vagyis 72 éve hajtotta végre első felszállását.  A típus gyártását 1942-től 1953-ig végezték, ez idő alatt a tervező vállalaton kívül a Goodyear és Brewster üzemében is készültek a Kalózok. A leghosszabb ideig gyártott amerikai dugattyús motorral ellátott gépből 12571 példány készült ezen évek alatt.

Tajvanon már-már karnyújtásnyi távolságra került az évek óta vágyott 66 F-16 C/D beszerzése. A 2006 óta folyó lobbi lassan kezdte elérni célját, amikor is a tajvani hadvezetés legújabb elemzése szerint lehetséges, hogy mégsem ezt a gépet kellene beszerezni. Az újabb hőn vágyott gép nem más, mint az F-35 Lightning II-es helyből fel- és leszálló B variánsa lett.  Egy esetleges kínai támadás esetén minden valószínűséggel a repülőterek futópályái jelentős sérüléseket szenvednének, ám ezeknek a károknak a negatív hatása kevésbé lenne érezhető, ha az F-35B-t használná a légierő. Mindamellett a Lightning II-es jóval modernebb, mint az C/D Fighting Falcon, igaz ezek néhány képességét a modernizált A/B variánsok is felülmúlnák.

A független JSFNieuws.nl holland honlap május 29-én kiszivárogtatta a jelenlegi kormány 2012. szeptemberi sikeres újraválasztása utáni, a légierőre vonatkozó terveit. Az eddig titkos terv szerint 2014 és 2016 között bezárásra kerülne a két F-16-osokat üzemeltető repülőtér, Volkel és Leeuwarden közül az utóbbi. Továbbiakban a bázis tartalékként szolgálna.  A jelenlegi 68 darabos F-16-os flottát 42 darabra csökkentenék. Az elkövetkező években az eredetileg tervezett 85 Lockheed Martin F-35A gépből - mint ahogy azt már sejteni lehetett – szintén kevesebb, csak 42 kerülne beszerzésre.  Mindezen döntések oka a honvédelmi kiadások csökkenés és az F-35-ös árának emelkedése.

Kedden a karbantartási munkák közben tűz ütött ki a Pakisztáni Légierő (PAF) egyik repülőgépén. A gép pontos típusát eddig még ne közölték, talán egy Chengdu F-7PG vagy ennek kétüléses változata az FT-7PG semmisülhetett meg szinte teljesen a tűz eloltásáig a Quetta melletti repülőtéren, ugyanis a Samungli légibázison a 31. ezred két százada (17. Tigers és a 23. Talons) települt ezzel a típussal.

NETARZENÁL GALÉRIA

Üzem az dokk- és repülőfedélzeten is a USS MEW YORK-on (LPD 21).

Szolidan tigriscsíkos cseh Hind…

na és itt a Rafale idei tigrises festése…

és egy kevésbé visszafogott belga Falcon…

de a társa sem csúnya.

 

Szólj hozzá

viper falcon martin ii corsair venom lightning fighting lockheed chengdu ah 1z uh 1y f4u f 35a f 7pg vought f 16c/d