2012. jún 15.

2012.06.15

írta: Netarzenál
2012.06.15

Több mint négyévnyi fejlesztés után tegnap a Northrop Grumman ünnepélyes keretek között bemutatta az elsőnek elkészült MQ-4C Triton UAV-t, a palmdalei üzemében. A típus nemrégiben szerepelt a hírekben. A Global Hawk haditengerészeti megfelelője hasznos társa lesz a P-8A Poseidon tengerészeti járőrgépeknek 2015-től kezdődően. A Triton felderítési képességének kulcsa az AN/ZPY-3 MFAS (multi-function active-sensor) radar lesz, melynek első példánya már készen van.  Ennek első légi tesztjére decemberben kerül majd sor egy átalakított Gulfstream repülőgép fedélzetén.

Oroszországban még az idén végrehajtja első repülését a negyedik Szuhoj T-50-es repülőgép. A PAK-FA 2015-től kerülne a csapatok állományába, jelenleg 60 darabos mennyiségben. Az ötödik generációba tartozó gép első repülésére 2011. január 29-én került sor.

Tavaly április eleje óta, amikor is az első hat Denel CSH2A Rooivalk Mk 1F harci helikopter átadásra került a dél-afrikai haderő részére, összesen nyolc modernizált példány került leszállításra. Még ebben a hónapban további két harci helikopter kerül majd átadásra és az utolsó 11. is kézbesítésre kerül augusztusban. Az eddigi visszajelzések alapján a Denel Aviation szakembereinek sikerült kiküszöbölniük az észlelet hiányosságokat és a katonák elégedetten nyilatkoznak a modernizálás utáni változatról. A helikoptereken összesen 130 kisebb-nagyobb módosítás vált szükségessé, egyrészt a nagyobb megbízhatóság, másrészt a valós életben történő alkalmazhatóság feltételeinek megteremtése végett.

Így az első helikopterek átadása óta egy év elteltével kijelenthető, hogy a reduktorban észlelt problémák már a múlté és az orr alatti 20 mm-es F2-es gépágyúnál sem lépnek fel túlhevülési és megbízhatósági problémák. Ami a Rooivalk Mk 1F fegyverzetét illeti, az még mindig csak az említett 20 mm-es gépágyúból és a Forge Zeebrugge 70 mm-es nem irányított rakétákból áll.  A Mokopa irányított rakétához alkatrészeket gyártó Rheinmetall Denel bízik abban, hogy a még meglévő problémák a jövőben orvoslásra fognak kerülni.

Finnország újabb 25 RG-32M MRAP-t rendelt meg a BAE Systems-től 15,7 millió dollár értékben. Finnország 2010-ben 26, míg 2011 újabb 23 példányt rendelt az RG-32M-ből. A most megrendelt járművek leszállítása 2013 áprilisában veszi majd kezdetét és júliusban fog befejeződni.

Norvégiában ma megszületett a döntés az első két Lockheed Martin F-35A Lightning II-es megvásárlásáról.  Az országban 2008-ban határozták el, hogy 52 darabos mennyiségben fogják rendszeresíteni a típust. A fejlesztés során több problémával küzdő Lightning II-es változatok Norvégiában egy  plusz hír miatt is a címlapokra kerültek, hiszen csak a héten dőlt el, hogy a fegyverzetükbe integrálásra kerül a Kongsberg Defense System által kifejlesztett JSM (Joint Strike Missile) hajók és szárazföldi célpontok ellen is bevethető csapásmérő robotrepülőgép.

Megemlékezést tartottak a Grotonban található Electric Boat Hajógyárban, mivel hatvan éve, 1952 június 14-én fektették le az első nukleáris meghajtású tengeralattjáró a USS NAUTILUS gerincét. Az ünnepségen részt vettek a hajón egykor szolgálók, illetve az építésében, tervezésben részt vevők is. A felszín alatti egységek történetében új fejezetet nyitó hajóhoz több rekord felállítása is tartozik, melyeket elsősorban a nukleáris reaktor okozta függetlenségnek köszönhetett. Az 1980-ig szolgálatban lévő NAUTILUS volt az első tengeralattjáró, mely átkelt az északi sarkvidék jégpáncélja alatt, 1958-ban.

Kongsberg Defense System JSM videó.

Videó az RG-32M-ről.

NETARZENÁL GALÉRIA

A portugál NRP TRIDENTE (S 160) tengeralattjáró.

Magyar Mil Mi-24P.

Vickers Valiant: 1., 2., 3.

Német Tornadók: 1., 2.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

Portugál Fiat G-91T3.

Szólj hozzá

II Lightning MQ-4C Triton USS NAUTILUS Szuhoj T-50 PAK-FA Denel CSH2A Rooivalk Mk 1F RG-32M F-35A JSM