2012. júl 27.

2012.07.27

írta: Netarzenál
2012.07.27

Befejezte a Lockheed Martin a JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) csapásmérő robotrepülőgép integrációját az F-15E Strike Eagle vadászbombázókon. Az F-15E immáron a hatodik repülőgéptípus (B-1, B-2, B-52, F-16, valamint az ausztrál F/A-18A/B), melynek fegyverzetében megjelent a JASSM.

Elképzelhető, hogy nemsokára az ukrán Motor Szics, a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalata fog gázturbinákat szállítani a Sikorsky S-61-es (az SH-3 Sea King civil variánsa) helikopterekhez. Az ukránokat az amerikaiak keresték meg, a jelenleg is használt, ám magas külső hőmérsékleti körülmények között gyengének bizonyuló 1400 lóerős General Electric CT85-140-es hajtóművek cseréjével kapcsolatban. A felek már megkezdték az egyeztetéseket.

Oroszországban a legújabb bejelentés szerint csak 2020 után fognak majd neki a következő repülőgép-hordozó megépítésnek. Az ADMIRAL KUZNYECOV az egyetlen orosz hordozó, ám az elmúlt években többször is érkeztek hírek az országból, egy nagyszabású flottaépítéssel egybekötött fejlesztésről. A kísérőegységek mellett több hordozót is vizionáló elképzelések nem minden esetben álltak a realitások talaján, azonban ez a hír talán már a megvalósítható kategóriába tartozik. További információ, hogy a hordozó tervezését már megkezdték.

Hétfőtől már várja a Lockheed Martin az alkalmazottak javaslatait, amelyekkel szerintük lehetségessé fog válni az F-35 Lightning II-es olcsóbb előállítása. Az egyre csak emelkedő költséggel is fémjelzett program gazdaságosabbá tételére eddig már 30 javaslat érkezett.

Mostantól az Ausztrál Királyi Haditengerészet segíti és támogatja a US. Navy bio-üzemanyagokkal folyó kutatásait. Az együttműködési nyilatkozatot a két fél képviselői a USS NIMTZ hordozó fedélzetén írták alá július 19-én. Az eseményen egy ausztrál Seahawk már bio-üzemanyggal a tartályaiban hajtott végre repülést.

Mivel az elvégzett átvizsgálás során rendellenességet nem tapasztaltak a műszakiak, újra repülhetnek a Misawa bázison állomásozó amerikai F-16-osok. A támaszpontról 22-én felszálló, majd a tengerbe zuhanó Fighting Falcon este miatt törölték a 35. Vadászezred összes repülési feladatát a gépeik ellenőrzésének befejeztéig, amivel tegnap, vagyis öt nap alatt végzett a földi személyzet.

NETARZENÁL GALÉRIA

Indonéz-ausztrál vegyes kötelék: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.

Szólj hozzá

F-35 Lightning JASSM Sikorsky F-15E Strike Eagle Motor Szics S-61 ADMIRAL KUZNYECOV