2012. aug 14.

2012.08.14

írta: Netarzenál
2012.08.14

Egy japán küldöttség érkezett az Amerikai Tengerészgyalogság New River-i támaszpontjára az MV-22B Osprey billenőrotoros gépek üzembiztosságának leellenőrzésére.  A pilótákból és baleseti kivizsgálókból álló csoport a gépeken fellépő vészhelyzetekkel és azok elhárítási módszerivel fog megismerkedni. Mindeközben a típust eddig érintő balesetek részleteivel is megismerkednek a japánok, így például a marokkói esetet vizsgálva a szigetországi szakértők is pilótahibának könyvelték el a történteket.  Az eset tanulságait már beépítették a pilóták kiképzési rendszerébe is, a további hasonló esetek elkerülése végett. A japán csapat vélhetőleg mától három napig fog az államokban tartózkodni, majd hazatér és várhatólag a következő héten már el is készülnek a jelentésükkel.

Hét hónapos távollét után újra Porstmouth kikötőjébe érkezett a Type 23 HMS WESTMINSTER (F 237) fregatt.  A Közel-Kelet térségében és az Indiai-óceánon folytatott őrjárat során a fregatt több mint 71000 km-t tett meg. A hajózási útvonalak kalózok elleni védelme mellett a WESTMINSTER 14 millió angol font értékű csempészett kábítószert is lefoglalt.

Mark Biele hadnagy személyében már a második ausztrál cserepilóta repülheti az USAF F-22A Raptor vadászgépét. Az ausztrál pilóta hazájában az F/A-18A/B verziókon repült, de elmondása szerint az ausztrál Hornet-eken végrehajtott modernizálások miatt nem jelentett különösebb nehézséget számára megszokni az F-22-est. Az alaszkai Elmendorf-Richardson légibázison állomásozó 90. Századba a Tyndall bázison végrehajtott típusátképzést követően vezetett Biele hadnagy útja, ahol az oktatók úgy kezelték, mint bármely amerikai F-15 vagy F-16 pilótát.

Két hajtóműszállítmányt is lefoglaltak német vámtisztviselők a Der Spiegel című hetilap szerint.  A hírekből úgy tudni, hogy a szigorú német fegyverzetellenőrzési törvényeknek nem feleltek meg a két szállítmányt kísérő papírok. Lipcse repülőterén ezért az Algériába tartó, MiG-29-esekhez való Klimov RD–33 gázturbinás sugárhajtóművek kerültek lefoglalásra és ügyük tisztázásig biztosan Németországban fognak maradni. Ugyanez a sors vár a Hahn repülőtéren lefoglalt, az indiai Tupoljev Tu-142-es tengeri járőrgépekhez való Kuznyecov NK–12-es négy példányára is.

NETARZENÁL GALÉRIA

Szólj hozzá

23 F-22A Raptor Type MV-22B Osprey HMS (F WESTMINSTER 237) Klimov RD–33 Kuznyecov NK–12