2012. okt 08.

2012.10.08

írta: Netarzenál
2012.10.08

Bár amerikai katonai repülőgépek rendszeresen érkeznek ausztrál repülőterekre hadgyakorlatok, bemutatók alkalmából, október 5-én mégis első alkalommal szállt le az amerikai haditengerészet EA-18G Growler repülőgépének öt példánya az országban.  A radarok és kommunikációs rendszerek zavarására egyaránt képes gépekből Ausztrália szintén rendelkezni fog egy pár év múlva 12 példánnyal, ugyanis a már szolgálatban álló F/A-18F Super Hornet-ek közül néhány módosításra fog kerülni.  Most a két változat közös repüléseket hajt majd végre, így a RAAF (Ausztrál Királyi Légierő) jobban megismerheti az EA-18G képességeit, illetve az F/A-18F-ekkel való együttműködés lehetőségeit.

Indiában a haditengerészet sikeres indítást hajtott végre egy BrahMos szuperszonikus manőverező robotrepülőgéppel. Az orosz-indiai közös fejlesztésű fegyvert az orosz építésű INS TEG fregattról indították útnak a 290 km-re lévő célpontja felé, amit sikeres el is talált.

Orosz lapok információi szerint az iraki miniszterelnök, Núri al-Máliki október 10-ére tervezett oroszországi látogatása során jelentős, mintegy 5 milliárd dolláros fegyverüzlet is megvalósulhat. Az értesülések szerint az oroszok MiG-29M/M2-es vadászbombázókat, 30 Mil Mi-28N harci helikoptert, valamint 42 Pantsir S1 (SA-22 Greyhound) önjáró légvédelmi komplexumot kínálnak majd fel megvételre radarok és páncélozott járművek mellett. A Husszein éra lezárultával Irak eddig 15 milliárd dollár értékben vásárolt nyugati országoktól fegyvereket, de Ukrajnából is jelentős, 1,5 milliárd dolláros páncélos beszerzésről írtak alá megállapodást.

Franciaországban a haditengerészet újra felállította a 31. századot. Az egység 2010 júniusában történő feloszlatása előtt még Lynx helikopterekkel repülő alakulat most az NH Industries NH90 NFH (Naval Frigate Helicopter) Caiman forgószárnyasokkal lesz ellátva. Az alakulat a Toulon melletti Hyères bázison fog állomásozni és másodikként kapja meg az új haditengerészeti helikoptereket. A gépek tengeralattjárók elleni bevethetőségének elérést 2013-ra várja a flotta vezetése, mely a 31F századot a HORIZON-osztályú fregattok fedélzetén való szolgálatra jelölte ki. A testvérszázad, a 33F a FREMM-osztályú egységeken lesz majd megtalálható.

Készen áll a PARS 3LR irányított páncéltörő rakéták sorozatgyártásának elindítására a Diehl Defence és az MBDA Deutschland. A termelést végző PARSYS GmbH eddig 680 rakéta legyártására kapott megrendelést Berlinből. Az Eurocopter Tiger UHT harci helikopterek fegyverzetébe kerülő PARS 3LR rakétával szeptember 20-án fejezték be a teszteket.

Indiában újra csak becslések merültek fel a hazai fejlesztésű HJT-36 Sitara sugárhajtású kiképzőgép szolgálatba állásának időpontjával kapcsoltban. A típus egyik prototípusa tavaly áprilisban szenvedett balesetet és még jelenleg sem képes a kiöregedő HAL Kiran Mk.1/2 gépek leváltására. A pilóták középfokú kiképzésében használandó Sitara az optimisták szerint már a következő év vége felé szolgálatba állhat, míg mások még tippelni sem merik ennek az eseménynek az időpontját. Ez év elején pletykaszinten arról szóltak a hírek, hogy a 12 előszéria és a 73 sorozatgyártású gépet magába foglaló megrendelés törlése kerülhet a fejlesztés elhúzódása miatt.  Az elkövetkező években a legtöbb Kiran kivonásra kerülhet így az IAF számára egyre sürgetőbb lehet a HJT-36 minél előbbi rendszeresítése.

NETARZENÁL GALÉRIA

INS VIKRAMADITYA.

Sikorsky HH-60G Pave Hawk.

Douglas TA-4J Skyhawk.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

Flotta Fulcrum.

Cierva C-30.

Szólj hozzá

NFH EA-18G Growler BrahMos Sitara NH90 Caiman Diehl PARS HJT-36 Kiran