2012. nov 01.

2012.11.01

írta: Netarzenál
2012.11.01

Már hivatalosan is megerősítették, hogy az EADS/Airbus páros nyerte meg az A330-ason alapuló tartálygépével a 6 légi utántöltő gépre kiírt 1,3 milliárd dolláros tendert Indiában az Iljusin Il-78-al szemben. Bár az orosz gép beszerzési költsége messze alacsonyabb volt, mint európai vetélytársáé, azonban a fenntartási és az üzemanyagra vonatkozó kiadások tekintetében már az A330-as volt előnyben.

Amerikai segítséggel jutnak repülőgépekhez az afgán különleges alakulatok. Az Egyesült Államok a Különleges Műveleti Parancsnokságnál (Special Operations Command - SOCOM) is használt svájci gyártmányú Pilatus PC-12-esből szerez be 18 darabot az afgán szövetségesek részére. Az egymotoros PC-12-es legnagyobb felszálló tömege 4,7 tonna, a teherbírása 1,5 tonna és a pilótán kívül kilenc személy szállítására képes. A könnyen repülhető, megbízható és strapabíró PC-12-es 18 évvel ezelőtt jelent meg és elsősorban polgári felhasználására tervezték. Eddig már több mint 1000 darabot gyártottak le belőle, a SOCOM 20 U-28-as jelzést viselő variánssal rendelkezik, valamint további hármat rendeltek meg.

Franciaországban újabb elképzelés látott napvilágot a Dassault Rafale vadászbombázók továbbfejlesztésével, képességnövelésével kapcsolatosan. A jelenleg is alkalmazott Damoklész célmegjelölők tervezett korszerűsítése elmarad, így a konkurenseihez képes kisebb, 320 × 240 pixeles felbontású infravörös képet előállító érzékelő nem kerül lecserélésére.  Ellenben egy új célmegjelölő kerül majd kifejlesztésre, ami jelenleg a PDL NG (Pod de Désignation Laser Nouvelle Génération = új generációs lézeres célmegjelölő konténer) megjelöléssel fut. A 450 millió eurós fejlesztés végére egy infravörös tartományban 1280 × 1024 pixeles felbontásra képes érzékelő mellett egy 640 × 560 pixeles felbontású nappali kamerával is ellátott konténer valósulhat meg.

A nappali célfelderítésre és azonosításra jobban használható kamera szintén hiányzott a Damoklészből. Ez a képesség viszont jól jött volna a Líbia felett végrehajtott őrjáratok során. Mindezek mellett a jelenleg 45 darabban megrendelt PDL NG pontosabb GPS koordináták meghatározását fogja lehetővé tenni, javítva ezzel az AASM Hammer rakéta-póthajtású bombák találati arányát, valamint kialakításából adódóan jobban ellenáll a repülőgép-hordozókon végzett leszállások okozta erőhatásoknak és csökkentett radarkeresztmetszettel is rendelkezni fog. A 2018-tól szolgálatba álló Rafale F3-R gépek további újdonsága lesz, hogy fegyverzetükben már megjelenik a Meteor légiharc-rakéta, fedélzetükön 5/S üzemmódra képes barát/ellenség azonosító, javított SPECTRA önvédelmi rendszer és szintén a líbiai tapasztalatok alapján továbbfejlesztett földi célpontok támadására szolgáló radarüzemmódok kerülnek bevezetésre.

Oroszország arra kérte Franciaországot, hogy járuljon hozzá két Iljusin Il-38 May tengerészeti járőrgép áttelepítéséhez, a Dzsibutiban található francia támaszpontra. Az orosz gépek a már évek óta ott lévő hasonló feladatkörű francia gépekkel közösen hajtanának végre kalózkodás ellenes repüléseket az Ádeni-öböl vizei felett.

A MiG tervezőiroda bejelentette, hogy befejeződtek a MiG-29K/KUB gépekkel folytatott repülőgép-hordozó fedélzeti tesztek, így a típus készen áll a szolgálat megkezdésére. Némi üröm az örömben, hogy az indai megrendelésre készült gépek továbbra is a szárazföldről fognak üzemelni, hiszen a VIKRAMADITYA egy próbaút során meghibásodott.

NETARZENÁL GALÉRIA

Mekava IV-es terepen.

Dassault Mirage 2000-9EAD.

Saab TF-35 Draken.

Sud SO-4050 Vautour IIB.

Spanyol Boeing CH-47D Chinook.

Mitsubishi F-4EJ Kai Phantom II.

Szólj hozzá

May Airbus Dassault Rafale PDL Pilatus A330 NG PC-12 EADS F3-R Iljusin Il-38 MiG-29K/KUB