2012. nov 05.

2012.11.05

írta: Netarzenál
2012.11.05

Tajvanon a Védelmi Minisztérium tervezi a használt OLIVER HAZARD PERRY-osztályú fregattok megvásárlását az Egyesült Államoktól. Az év első felében már meg nem erősített információk érkeztek egy lehetséges üzletről, most azonban már biztos, hogy az USA kivonásra kerülő egységei közül várhatólag kettő kerül majd a szigetország haditengerészeti erőinek kötelékébe 2015-ig, összesen 240 millió dollár ellenében.

A továbbfejlesztéseknek köszönhetően egy nagyobb találati aránnyal rendelkező Iron Dome tüzérségi lövedékek elleni védelmi rendszerrel hajtottak végre sikeres próbalövészetet Izraelben.  A képességnövelést a hírszerzési forrásokból érkező információk nyomán indították el, mivel arra számítanak, hogy a Hezhollah fegyveresei hamarosan bevetik az Iránból származó nagyobb hatótávolságú rakétáikat izraeli terültek ellen. A nemsokára, pár héten belül átadásra kerülő ötödik üteg már ezzel a módosítással lesz ellátva.

Alighogy elkezdődött már le is állt a dél-koreai Boeing F-15K Slam Eagle vadászbombázókon a Lockheed Martin AGM-158 JASSM csapásmérő robotrepülőgép integrációs munkája. A problémát az jelenti, hogy a 370 km-es hatótávolságú fegyver függőleges vezérsíkja indítás előtt baloldalra van behajtva és ez miatt az F-15K csak az egyik, bal szárny alatti felfüggesztőn hordozhatná az AGM-158-at. Az aszimmetrikus terhelés jelentősen befolyásolná az F-15K repülési stabilitását és ebből kifolyólag megnövelné a balesetveszélyt is. A probléma megoldására a dél-koreaiak már várják a válaszokat a Boeing, valamint a Lockheed Martin csapatától is. Bár JASSM eladásához Washington még nem járult hozzá, ha az integráció megvalósításához szükséges módosítások túl költségesek lesznek akkor nem zárható ki, hogy Szöul eláll a beszerzéstől és a tenderen a drágább német Taurus System által ajánlott Taurus manőverező robotrepülőgépet szerzi be, melynek hatótávolsága is nagyobb amerikai vetélytársánál, 500 km.

Spanyolországban pénteken egy kiképzőrepülésre indult Northrop SF-5B (M) Freedom Fighter szuperszonikus kiképzőgép próbált meg kényszerleszállást végrehajtani Talaveral La Real repülőterén egy hajtóművel. A gépen röviddel a felszállás után hibásodott meg a bal oldali hajtómű, ami leállításra is került. Az AE9-025 lajstromú SF-5B fedélzetén oktatóként Angel Álvarez Raigada ezredes, és a kiképzés alatt álló Sergio Santamaría de Felipe zászlós tartózkodott. A reggel 9:47 körül megkísérelt leszállás azonban katasztrófával végződött, mivel a gép a küszöb előtt fogott talajt és a 38 éves ezredes, aki két gyermek apja volt életét vesztette, míg katapultált társát súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

NETARZENÁL GALÉRIA

Tajvani JANG CSI-osztályú (ex-KNOX) FONG YANG (FF 933) fregatt.

Iráni 29-esek.

Thaiföldi JAS-39D Gripen.

Boeing Vertol KV-107 (Hkp-4C).

Dán Lockheed TF-104G Starfighter.

Tessék mosolyogni.

Szólj hozzá

Iron AGM-158 JASSM Slam Dome Eagle OLIVER HAZARD PERRY-osztály F-15K SF-5B (M) Freedom Fighter